Castet til ‘Riget Exodus’ bliver vildere og vildere: Alexander Skarsgård og Mikael Persbrandt tjekker ind

Castet til ‘Riget Exodus’ bliver vildere og vildere: Alexander Skarsgård og Mikael Persbrandt tjekker ind
Mikael Persbrandt optager scener til 'Riget Exodus'. (Foto: Henrik Ohsten)

Hvad ville Lars von Triers ‘Riget’ være uden et par mavesure, luskede svenskere til at spidde hospitalets »danskjävlar«?

Helt i den hedengangne overlæge Stig Helmers ånd (fantastiske Ernst Hugo Järegård), tjekker en række af vor mest kendte naboskuespillere således ind i instruktørens tredje og sidste sæson af kultserien:

Mikael Persbrandt (‘Hævnen’), Alexander Skarsgård (‘Tarzan’, ‘Big Little Lies’), Tuva Nuvotny (‘Krigen’), Ida Engvoll (‘Kærlighed og anarki’ på Netflix) og de halvt-danske Asta August (‘Pagten’) og David Dencik (‘Mænd og høns’) slutter sig til Ghita Nørby, Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Peter Mygind, Bodil Jørgensen og Søren Pilmark – og Persbrandt spiller sågar overlægen Helmer Jr., søn af Stig Helmer.

Sammen med sine øvrige svenske kolleger danner Helmer Jr. anti-danskerklubben ‘SA’ (Swedish Anonymous), som mødes i Rigets kælder for i skjul at udtrykke deres frustrationer over danskernes joviale og arrogante omgangsform. 

Men som tingene udvikler sig, spirer et oprør i gruppen.

Vanen tro har Lars von Trier ikke afsløret mange detaljer om det overordnede plot i ‘Riget Exodus’, men i en pressemeddelelse skriver produktionsselskaberne følgende:

»Stærkt påvirket af spøgelses-tv-serien ’Riget’ søger søvngængeren Karen svar på seriens uafklarede spørgsmål, for at redde hospitalet fra undergang. Karen går en aften i søvne og ender på mystisk vis foran Rigshospitalet. Porten til ’Riget’ er begyndt at åbne sig på ny«.

Trier instruerer Ida Engvoll og Tuva Nuvotny under optagelserne til ‘Riget Exodus’. (Foto: Christian Geisnæs/Zentropa)

Selv har von Trier tidligere udtalt på kryptisk vis:

»Grænser findes i mange former: Som streger med linealer på hvide papirer (dog ofte usynlige for en tilfældigt besøgende på de faktiske geografiske lokationer).  Grænsernes streger kan udføres illustrative for ikke at sige ganske fiktive og ondskabsfulde. Med blød, rød farve, næsten usynlige og til fulde måske endda ‘stiplet’, som en slags undskyldning eller slet og ret – af skam. Men stregerne hænger der altså i ufattelige mænger og udgør tilsammen de ‘Revirer’, indbyggerne er stærke nok til at holde. Ud- og indrejse foregår ofte med vold, for den besøgende er naturligvis forventet at returnere efter sit ærinde.

På jorden er ‘Maskinen, der får alt til rulle (altså alt liv)’ betinget af de konflikter, stregerne, helt som var det en tanke, provokerer til.

Om Exodus i praksis betyder ud-rejse eller ind-rejse afhænger af vinklen, man betragter grænsen fra, men ordet beskriver simpelthen, at en større mængde individer samlet krydser en blyantsstreg.

Hvorfor?….. Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget…. Men nemt og ublodigt ka’ jeg ikke bevidne, det bliver, at få verdens syv astrale låse dirket synkront op med lægeblod«.

Optagelserne på Riget i København. (Foto: Christian Geisnæs)

Serien om det verdslige såvel som overnaturlige liv på Rigshospitalet blev vist i 1994 og 1997, men Trier fik aldrig lavet den planlagte tredje sæson. Og selvom han har taget tilløb flere gange over årene, har det kun været lige ved og næsten, mere og mere besværliggjort af at flere af de oprindelige hovedrolleindehavere – som Ernst Hugo Järegård, Kirsten Rolffes (Fru Drusse med de synske evner) og Holger Juul Hansen (lægen Einar Moesgaard) – døde.

‘Riget Exodus’ bliver det endegyldigt sidste kapitel i ‘Riget’-fortællingen og får i første omgang premiere på Viaplay i 2022. Herefter vil den også blive vist på DR.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af