Kvindeligt skakikon sagsøger Netflix og »sexistiske« ‘Dronninggambit’ for millioner: »En ødelæggende løgn«

Kvindeligt skakikon sagsøger Netflix og »sexistiske« ‘Dronninggambit’ for millioner: »En ødelæggende løgn«
Anya Taylor-Joy i 'Dronninggambit'. (Foto: Charlie Gray/Netflix)

‘Dronninggambit’ med Anya Taylor-Joy blev en af Netflix’ mest sete miniserier til dato. I weekenden har hitserien chancen for at vinde stort til Emmy-uddelingen, men inden da er den blevet ramt af et opsigtsvækkende søgsmål.

Den georgianske skakspiller Nona Gaprindashvili, der blev den første kvinde nogensinde til at få titlen som Grandmaster i 1978, har sagsøgt serien for én replik, som hun beskriver som »en ødelæggende løgn«.

Replikken kan høres under en af seriens skakturneringer i Moskva, hvor kommentatoren siger: »Det eneste usædvanlige ved Beth (seriens hovedkarakter, red.) er hendes køn, og selv det er ikke unikt i Rusland. Der er Nona Gaprindashvili, som er kvindelig verdensmester, men som aldrig har spillet mod mænd«.

Ifølge The New York Times sagsøger Gaprindashvili nu Netflix for flere millioner dollars, efter at hun i torsdags gik rettens vej. I søgsmålet beskrives replikken som »usmageligt sexistisk og nedværdigende« og »en ødelæggende løgn, der underminerer og degraderer hendes karriere foran et publikum af flere millioner«.

Endvidere lyder det i søgsmålet, at replikken, om at Gaprindashvili aldrig spillede mod mænd, helt skal fjernes, da den er usand. Skakmesteren har nemlig spillet mod mænd under hele sin karriere.

I et videointerview arrangeret af sine advokater sagde Gaprindashvili: »De forsøgte at skabe en fiktiv karakter, som banede vejen for andre kvinder, når jeg i virkeligheden allerede havde banet vejen for og inspireret generationer. Det er ironien. Det var en fornærmende oplevelse. Hele mit liv er blevet streget ud, som om det ikke var vigtigt«.

I søgsmålet lyder det, at streaminggiganten bevidst har løjet om Gaprindashvilis præstation med det kyniske formål at styrke dramaet ved at få det til at ligne, at den fiktive hovedperson formåede at gøre det, ingen andre kvinder havde gjort før.

I en udtalelse til The Times siger Netflix: »Vi har kun respekt for Gaprindashvili og hendes forbilledlig karriere, men vi mener ikke, at dette søgsmål har merit, og vi vil på det kraftigste forsvare os i sagen«.

‘Dronninggambit’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af