Nej til Marvel-film på lærredet: Hvad er status på konflikten mellem Disney og de danske biografer?

Til stor frustration bliver det ikke muligt at se Marvel-filmen ’Shang-Chi’ i størstedelen af landets biografer, når den får premiere i denne uge. Samme skæbne kan også overgå Marvels kommende ’The Eternals’, men hvorfor er konflikten mellem Disney og biograferne ikke løst? Vi har spurgt direktørerne for Nordisk Film Biografer og BigBio.
Nej til Marvel-film på lærredet: Hvad er status på konflikten mellem Disney og de danske biografer?
'Shang-Chi'. (Foto: Disney)

Hvis nogen forud for ‘Avengers: Endgame’-premieren i 2019 havde annonceret, at århundredets superheltebrag kun ville komme op i fem danske biografer samt som betalingsfilm på streaming, ville de fleste publikummer såvel som biografejere formentlig være dejset om af chok.

To år, en pandemi og en streamingtjeneste-lancering senere er filmverden på alle måder en ganske anden. Og som følge af den igangværende strid mellem Disney og de danske biografer, skal vi pludselig kigge langt efter musestudiets produktioner på det store lærred.

Ligesom det skete med ’Black Widow’ og ’Nomadland’ tidligere i år, bliver det således heller ikke muligt at se det aktuelle Marvel-eventyr ’Shang-Chi’ i hverken Nordisk Film Biografer, MovieHouse, Big Bio eller i majoriteten af landets øvrige 150+ biografer.

Problemet i en nøddeskal:

I kølvandet på lanceringen af Disney+ og biografnedlukningerne under coronakrisen har Disney forkortet det vindue, biograferne tidligere har haft til at vise studiets film eksklusivt, før de sendes på streaming. Hvis de da ikke som med ’Black Widow’ simpelthen sender filmene ud som betalingsfilm på Disney+ simultant med biografpremieren.

Dog uden tilsvarende at nedsætte den leje, biograferne altid har skulle betale for at vise Disney-film.

Scarlett Johansson i ‘Black Widow’. (Foto: Marvel)

Ergo ville biograferne i dag skulle betale nogenlunde det samme for at blæse Marvels nyeste blockbustere op på lærredet som før krisen, men med ringere muligheder for at sælge samme antal billetter.

Den model er de danske biografer ikke tilfredse med, hvorfor de fleste nu helt undlader at vise både Marvels superheltefilm såvel som de mindre titler, der distribueres af Disney – heriblandt netop Oscar-vinderen ’Nomadland’.

En meget vanskelig situation

Biograferne forhandler individuelt med Disney om at få aftaler på plads, men desværre er der ikke meget der tyder på, at løsningen er lige om hjørnet.

Direktøren for Nordisk Film Biografer, Casper Bonavent, bruger ikke selv ordet boykot, men erkender, at sagen lige nu er vanskelig:

»Vi er i løbende dialog med Disney, men vi er ikke kommet til enighed endnu. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi meget gerne vil have Disney-film tilbage i biografen, men det bliver ikke for enhver pris. De kommercielle betingelser skal hænge sammen, så når Disney ønsker et kortere biografvindue, skal det være til en reduceret filmleje. Vi udelukker ikke at teste dynamiske vinduer, men det skal altså afspejles i den pris vi betaler til Disney – ellers hænger det ikke kommercielt sammen for biograferne på sigt«.

Ser du lige nu en mulighed for, at Marvels næste superheltefilm, ’The Eternals’, vil kunne få premiere i Nordisk Film Biografer til november?

»Vi forhandler en film ad gangen lige nu. Vi boykotter ikke Disney per defintion, men i øjeblikket kan vi ikke få enderne til at mødes«.

Men betyder det overhovedet noget for Disney i USA, at der er en konflikt med de danske biografer?

»Jeg tror ikke, at Disney er ligeglade, selvom vores marked repræsenterer en mindre volumen i global sammenhæng. August har været en fænomenal måned for den danske biografbranche og det er tydeligt, at efterspørgslen i dén grad er tilbage – og vi ser frem til et sidste halvår med store danske- og udenlandske kvalitetsfilm. Det bliver der lagt mærke til og biografvinduet er et meget vigtig forretningsben for Disney fortsat at forblive en del af«.

‘Shang-Chi’. (Foto: Disney)

Hos BigBio er status den samme som hos Nordisk Film. Det fortæller direktør Henrik Obel:

»Vi sidder stadig ved forhandlingsbordet og venter på et udspil fra Disney, for det seneste de kom med, det har jeg takket nej til. Så det er meget kort: Der er ikke noget nyt i sagen«.

Ligesom Casper Bonavent håber Henrik Obel, at det danske publikums kærlighed til biografoplevelsen kan være med til at skubbe på forhandlingerne:

»Jeg tror, at man skal ud og fortælle den gode historie om, at danskerne gerne vil i biografen igen. Det er ikke, fordi de folk vi sidder og snakker med fra Disney her i Norden, ikke er flinke og rare, men de skal jo rette ind fra højre i forhold til USA«.

For selvom ’Ternet Ninja 2’ i skrivende stund er en gedigen solstrålehistorie af en biografsucces, så er det ikke nok, siger Henrik Obel:

»Jeg har selv fem sale, men i biografer med 12 kan man jo ikke vise ’Ternet Ninja 2’ i dem alle. Det er superærgerligt, at vi ikke kommer til at vise ’Shang-Chi’, for vi mangler virkelig de penge i kassen. Det koster, hver gang vi siger nej til sådan en film«.

Af samme grund satser Henrik Obel på, at efterårspremiererne ’Dune’, ’No Time to Die’ og Ole Bornedals ’Skyggen i mit øje’ kan være med til at give biograferne et boost. Men:

»Det er ikke nok, at der kommer et stjerneskud hver anden måned, som vi så alle sammen jubler over«.

(Opdatering: I et slag for biograferne er to af efterårets store film, ‘Top Gun 2: Maverick’ og ‘Jackass Forever’ netop begge blevet rykket til 2022.)

Warner Bros. kan følge i Disneys fodspor

Den nuværende situation til trods tror Casper Bonavent fortsat på, at der vil kunne findes en tilfredsstillende løsning på sigt:

»Jeg tror, at der fremadrettet vil være Disney-film, der udelukkende bliver lavet til Disney+. Men langt de fleste Disney-film bliver stadig lavet til det store lærred, så jeg tror, at der er en gensidig interesse i at få Disney tilbage i vores biografer«.

Timothée Chalamet i ‘Dune’. (Foto: PR)

Selv hvis (når!) konflikten med Disney udredes, er udfordringerne imidlertid langt fra ovre for biograferne:

Et lignende uvejr var under optakt, da Warner Bros. ved årsskiftet annoncerede, at studiet ville sende alle deres 2021-film på streamingtjenesten HBO Max i USA samtidig med biografpremiererne.

Beslutningen affødte et regulært ramaskrig i Hollywood, ikke mindst fra ’Dune’-instruktøren Denis Villeneuve, som anklagede Warner Bros. for at slå filmen og den planlagte franchise ihjel på forhånd. Men lige meget hjalp det: I USA vil ‘Dune’ udkomme på streaming samme dag som premieren.

Eftersom HBO Max endnu ikke er rullet ud i Danmark, kan vi glæde os over, at storfilmen med Timothée Chalamet får et normalt biografliv herhjemme. Men hvad der vil ske med Warner Bros.’ kommende filmtitler, når HBO Max på et senere tidspunkt indtager det nordiske streamingmarked, er fortsat uvist.

‘Shang-Chi’ kan blandt andet ses i Cinemaxx i København, Odense og Aarhus, samt i Valby Kino i København. Se Ebillet.dk for en oversigt over øvrige biografer.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af