‘Flugt’ er årets danske Oscar-kandidat – helt som det skal være

‘Flugt’ er årets danske Oscar-kandidat – helt som det skal være
Oscar. (Foto: Andrew H. Walker/Getty Images))

Jonas Poher Rasmussens animerede ‘Flugt’, Charlotte Sielings storfilm ‘Margrete Den Første’ og Ole Bornedals krigsfilm ‘Skyggen i mit øje’ var de tre film, der var i spil til at blive årets danske Oscar-indstilling.

Og her til eftermiddag har den danske Oscar-komité så udvalgt den endelige danske kandidat til kategorien Bedste Internationale Film: ‘Flugt’.

Som jeg argumenterede for, da de tre muligheder blev annonceret, er det det helt rigtige valg. Ud over at det er en fantastisk film på alle niveauer, er det også med længder den af årets danske film, der har størst chancer for en nominering.

Filmen, hvor instruktørens barndomsven Amin fortæller sin historie som flygtning fra Afghanistan, har således gjort sig internationalt bemærket på en hel stribe af verdens førende festivaler, fra Sundance til Cannes og Toronto.

Og nok så vigtigt er den blevet købt til amerikansk distribution af Neon, der førte ‘Parasite’ til Oscar-sejr og vil sætte alle sejl ind for at køre den danske film i stilling også i kategorierne bedste animationsfilm og bedste dokumentar.

‘Flugt’ nævnes også allerede af amerikanske Oscar-iagttagere blandt favoritterne i kategorien Bedste Internationale Film – og derfor ville det da også være lidt af en skandale, hvis Danmark ikke sendte den afsted.

Men det er altså hermed gjort, og herfra er det op til Neons kampagne, filmens styrke og Oscar-akademiets præferencer.

Oscar-akademiet offentliggør en shortlist på 15 film til Bedste Internationale Film 21. december, mens nomineringerne falder 8. februar, og årets show er 27. marts.

Den danske Oscar-komité består af: Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, Jacob Jarek fra Producentforeningen, Tea Lindeburg fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af