Tre danske film dyster om årets Oscar-plads – men der er kun ét rigtigt valg

Tre danske film dyster om årets Oscar-plads – men der er kun ét rigtigt valg
'Skyggen i mit øje'. (Foto: Screenshot fra trailer)

KOMMENTAR. Tre danske film er her til eftermiddag blevet shortlistet til æren som årets hjemlige Oscar-kandidat, der senere skal dyste om at blive nomineret i kategorien Bedste Internationale Film:

Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentar ‘Flugt’, Charlotte Sielings premiereaktuelle historiske drama ‘Margrete Den Første’ og Ole Bornedals kommende Anden Verdenskrigsfilm ‘Skyggen i mit øje’.

Filmene er blevet udvalgt af en gruppe repræsentanter fra den danske filmbranche, og de har skåret en velvalgt trio:

‘Margrete Den Første’ er et episk, men koncist drama med masser af production value, en gribende lokal historie og en formidabel skuespilpræstation fra Trine Dyrholm i centrum.

Og som storladent krigsdrama med tryk på følelsestangenterne kan man også sagtens se ‘Skyggen i mit øje’, der handler om det tragiske fejlbombardement af Den Franske Skole i København, i en Oscar-sammenhæng.

Men der er kun ét rigtigt valg, når den endelige beslutning om, hvilken film der skal sendes afsted til årets Oscar-dyst, skal træffes 25. oktober. Og det er ‘Flugt’.

Det skyldes, at det er en mesterlig film både æstetisk, fortællemæssigt og politisk. Med sin historie om en flygtning fra Afghanistan er den desuden hamrende aktuel, hvilket er en klar fordel i forhold til at blive Oscar-nomineret i sidste ende.

Men måske allervigtigst er det en film, der allerede er kørt i stilling til Oscar-ræset. Med tilstedeværelser på snart sagt alle de vigtigste festivaler – Cannes, Sundance, Telluride og Toronto – er den etableret som en vægtig kandidat i de centrale filmcirkler, og så er den forlængst købt til amerikansk distribution af Neon.

Og hvad betyder det så?

Neon sætter alle vind i sejlene til for, at ‘Flugt’ skal gøre sig gældende i Oscar-sammenhæng – både i kategorierne dokumentar, animation og (selvom det nok er mindre realistisk) hovedkategorien bedste film. Det vil være en enestående præstation, hvis en dansk dokumentar kan blive nomineret i op mod tre kategorier.

Og Neon ved, hvad de laver. Det var for eksempel dem, der kørte ‘Parasite’ frem mod Oscar-sejr.

Én kategori kan de dog ikke lande alene: Bedste Internationale Film. Her er det de nationale komitéer, der bestemmer, hvilke film der sendes afsted, og der påhviler derfor et særligt ansvar på gruppen ved årets danske udvalg.

For selvom det godt kan være, at vingefanget på ‘Margrete Den Første’ og ‘Skyggen i mit øje’ ser bredere ud, er det ‘Flugt’, der er Danmarks med længder bedste bud på at gå ‘Druk’ i bedene og hive endnu en guldstatuette med hjem.

Forbigår komitéen ‘Flugt’, vil det være en skandale. Men det gør de nu nok heller ikke.

Oscar-akademiet offentliggør en shortlist på 15 film til Bedste Internationale Film 21. november, mens nomineringerne falder 8. februar, og årets show er 27. marts.

Den danske Oscar-komité består af: Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, Jacob Jarek fra Producentforeningen, Tea Lindeburg fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

25. oktober skal de sende ‘Flugt’ godt afsted mod Hollywood.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af