Macaulay Culkin er tilbage! Men de færreste har lagt mærke til det

Et af 90’ernes største ikoner har stille og roligt bevæget sig tilbage foran kameraerne. Og han fortjener stor ros, skriver Soundvenues Lise Ulrich.
Macaulay Culkin er tilbage! Men de færreste har lagt mærke til det
Macaulay Culkin. (Foto: Steve Granitz/WireImage/Getty Images)

KOMMENTAR. Har du bemærket, at vores allesammens barndomsven Macaulay Culkin har gjort stærkt comeback på Disney+?

Og på catwalken for Gucci?

Nej?

Måske er det, fordi lillebror Kieran Culkin i et par år har taget publikum og anmeldere med storm i ’Succession’, og vi dermed har nok Culkins i vores liv anno 2021.

Hvis sådan en ting er mulig.

Eller måske er det, fordi Mack – som han helst vil kaldes – i de sidste 10 år først og fremmest har brilleret som ovenud underholdende Twitter-darling, podcaster, sanger og Youtube-satiriker med eget onlineunivers og livsstilsbrand, Bunny Ears.

Der var for eksempel dengang i 2015, hvor han tog internettet med storm i webserieperlen ‘:DRYVS’ – et smågenialt projekt, hvori Mack genoplivede sit ’Alene hjemme’-alter ego Kevin McCallister i en afdanket voksenudgave.

Samme spoof gentog han i en ditto veloplagt Google-reklame i 2018, mens han i 2019 dansede grimt med Lizzo på Instagram og sidste år fik alle os, der var børn i 90’erne, til at lægge os i fosterstilling under skrivebordene med følgende Tweet:

Egentlige film- og serieroller har det imidlertid været småt med, helt efter hans eget ønske.

For vi kender jo udmærket sagaen om drengen, der blev et popkulturelt ikon i historiens største juleklassiker (sorry, ’It’s a Wonderful Life’), efterfølgende arbejdede som en hest i diverse familiefilm, blev bedstevenner med Michael Jackson og endelig »gik på pension« i en alder af 14 år, mens forældrene sloges om hans formue, og hele verden(s sladderpresse) synes at vide, at ynglingen sikkert og vist var narkoman/alkoholiker/møgforkælet/overvurderet.

Meth-hoved i et gammelt skur

Man kan dårligt bebrejde Culkin, at han aldrig siden følte sig kaldet til at reboote karrieren i det kommercielle Hollywood – men i år er han alligevel vendt tilbage.

På sin egen, meget Mack-agtige måde, vel at mærke.

Macaulay Culkin i ‘American Horror Story’ sæson 10. (Foto: PR)

I tiende sæson af Ryan Murphys antologiserie ’American Horror Story’ spiller stjernen meth-hovedet Micky (Micky/Mack, get it?), som jobber som trækkerdreng og småkriminel i en pittoresk amerikansk kystby.

Micky bor alene i et uhumsk skur af et faldefærdigt hus – den diametrale modsætning til McCallister-familiens pragtvilla – og drømmer på metasatirisk vis om at blive stjernesuccesfuld Hollywood-manuskriptforfatter af typen, der sprøjter franchises ud. Om det så skal koste ham en ordentligt luns menneskelighed at nå målet.

Og ja, det skal det selvfølgelig, i bedste Ryan Murphy-stil:

Den lille by er nemlig allerede vinterresidens for en række über-talentfulde forfattere og Netflix-serieskabere, der spøjst nok alle popper små sorte piller for at skrive mesterværker med en lethed, som var det indkøbssedler. Med den bette bivirkning, at mirakelmidlet vækker en mistænkelig blodtørst …

Murphys hårde kerne af AHS-hofskuespillere er alle med på holdet: Evan Peters, Lily Rabe, Sarah Paulson, Finn Wittrock, Frances Conroy, Leslie Grossman, Angelica Ross og Billie Lourd.

Men gudhjælpemig om det ikke er Macaulay McCallister Culkin, der stjæler showet med et drenget charmeoverskud, jeg ikke har set ham levere på skærmen i 30 år såvel som seriens bedste scener i tæt samspil med Sarah Paulsons posedame, Karen.

Macaulay Culkin og Sarah Paulson i ‘American Horror Story’ sæson 10. (Foto: PR)

Micky forsøger at lave en »omvendt« Mack, hvis man altså købte mediemyten om Mack som misbruger (og det gjorde vi jo, hvisker serien til os):

Pillerne er ikke hans deroute ned i forglemmelsens hasbeen-tåger, men adgangsbilletten til en stjernehimmel, der i virkeligheden er langt værre.

Det er en storyline skræddersyet til Culkins selvironi, men samtidig også en karakter, der giver skuespilleren mulighed for at minde os om, hvor brandgod han er foran et kamera.

Det velkendte, flabede grin og de karakteristisk søvnige øjne skriger nostalgi, men Culkin føjer en nerve af selvlede og fortrydelse til Micky, der giver figuren en snert af selvbiografisk Peter Pan-melankoli.

En ny begyndelse?

Om rollen markerer begyndelsen på et mere fast Ryan Murphy-samarbejde, eller om den er et mindeværdigt engangsknald, er endnu uvist – skuespilleren har ingen kommende projekter listet på IMDb i skrivende stund.

Men for mig at se er Culkins menneskelige og kunstneriske værdier et så genialt match med ’American Horror Story’s særegne, sortsatiriske univers, at det undrer mig, at han ikke er blevet ringet op før nu (who knows, måske er han).

Så pyt med, at han for et par år tilbage kiksede sin audition til Tarantinos ’Once Upon a Time in Hollywood’,  for jeg ser meget hellere, at Mack tager Evan Peters og Sarah Paulson i hånden og bliver fuldgyldigt medlem af AHS-familien – der sjovt nok også tæller hans egen guddatter, Paris Jackson, som medvirker i lillesøsterserien ’American Horror Stories’.

Også i privaten har 2021 stået i familiens tegn for den nu 41-årige skuespiller: I foråret blev han og kæresten, skuespiller Brenda Song, forældre til deres første barn, sønnen Dakota (opkaldt efter Macks søster, som døde i et trafikuheld i 2008). »Vi er ovenud lykkelige«, skrev parret i et statement efter fødslen.

Og så var der det med Gucci: I starten af november betrådte Culkin nemlig catwalken for modehuset under showet Gucci Love Parade på Hollywood Boulevard, sammen med blandt andre Jared Leto, St. Vincent og Phoebe Bridgers:

Macaulay Culkin på catwalken til Gucci Love Parade i november 2021. (Foto: Taylor Hill/WireImage/Getty Images)

I et interview med Esquire i 2020, før skuespilleren og Songs graviditet blev annonceret, gav Culkin det måske mest sigende citat om, hvor anderledes hans liv i dag ser ud end dengang, de fleste på lettere skammelig vis dømte ham ude:

»Jeg har gået og ventet på, hvornår det viser sig, at det hele er en drøm. Men nej – nogle gange er alt faktisk bare … godt«.

’American Horror Story’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af