’The Expanse’: En af de bedste science fiction-serier nogensinde slutter på toppen

’The Expanse’: En af de bedste science fiction-serier nogensinde slutter på toppen
'The Expanse' sæson 6. (Foto: Amazon Prime Video)

’The Expanse’ er en af de absolut bedste serier i streaminguniverset. Men den har også haft en lidt omtumlet tilværelse: aflyst på amerikansk tv, genoplivet hos Amazon og nu på vej ud i det evige mørke igen. Eller hva’? 

Sjette sæson foregår, seks måneder efter femte sluttede. 

Marco Inaros (Keon Alexander) har med et konstant asteroidebombardement sendt Jorden ud på randen af miljømæssig katastrofe, samtidig med at hans fraktion Free Navy får flere og flere tilhængere i de ydre bælter af solsystemet. 

Jorden og Mars kan ikke mobilisere et ordentligt modangreb, så det er op til mindre mandskaber at stække Inaros’ vej mod universalt herredømme. 

Og hvem andre end folkene om bord på rumkrigsskibet Rocinante under ledelse af James Holden (Steven Strait) til at løse den opgave? 

‘The Expanse’ sæson 6. (Foto: Amazon Prime Video)

James, Naomi (Dominique Tipper) og Amos (Wes Chatham) kan efterhånden godt mærke de mange strabadser, de har været igennem. Selvom vi er ude i rummet og i vægtløs tilstand, er der en snert af træthed i alle bevægelserne. Det er den slags detaljer, som kendetegner god seriefortællekunst. 

Visuelt har ’The Expanse’ også fået et nøk op. 

Rumvandringer, landskaber og nye fjerne verdener ligner noget fra en Hollywood-produktion med budget i den respektable ende. Det er en udsøgt fornøjelse endelig at se den visuelle side matche de fortælleambitioner, hvor vi sendes ud i områder af universet, hvor der også findes andre livsformer end dem, vi er vant til fra Jorden. 

Ved hjælp af det mystiske protomolekyle, er det lykkedes kolonister at bosætte sig på en fjern planet. Hver af sæsonens seks afsnit starter her, og vi følger en ung pige og hendes oplevelser med de fremmede livsformer. 

Disse scener har utvivlsomt til formål at sætte scenen for fremtidige fortællinger i ’Expanse’-universet. 

For selvom denne sjette sæson markerer afslutningen på historien om den interplanetariske krig mellem Jorden, Mars og de ydre bælter, er der stadig flere bøger i James S.A. Coreys (pseudonym for forfatterduoen Daniel Abraham og Ty Franck) ’The Expanse’-serie at tage fat på. 

‘The Expanse’ sæson 6. (Foto: Amazon Prime Video)

Showrunnner Naren Shankar har da også selv sagt, at der er mere at fortælle. Bemærkelsesværdigt nok har Netflix oprettet en side til ’The Expanse’ – lur mig om der ikke kommer en udmelding i den retning, når sidste afsnit har fået premiere 14. januar. 

Selv hvis det slutter her, går ’The Expanse’ ud på ypperlig vis. Der er tvivl om de enkelte karakterers skæbne helt til slut, især takket være uforudsigeligheden omkring Marko Inaros. Ganske vist er han en pompøs pirat med storhedsvanvid, men han har også taktisk snilde, når han ikke lader sig styre af sine følelser. Og Keon Alexander er formidabel til at udstråle den slags arrogance, som kommer af magt, men også af aldrig at have lidt store nederlag – et vidunderligt narcissistisk gudekompleks. 

Klar til at tage ham ned er belter-kaptajnen Drummer (Cara Gee) sæsonens MVP. Da vi mødte hende, var hun en lidt endimensionel baggrundskarakter, mens hun nu er den uomtvisteligt sejeste og bedste kriger ud over Amos Burton eller Bobbie Draper (Frankie Adams). 

Det er da også Drummer, der har talen i sæsonen. Hvis ikke man allerede havde fået ’Game of Thrones’-vibes, så er der ingen tvivl efter følgende salve rettet mod Marko Inaros. 

»You hunted me and mine. And still we are here – unbent, unbroken, unbowed. And you, you’re nothing«. Mottoet for House Martell var: Unbowed, Unbent, Unbroken. 

I modsætning til ’Game of Thrones’ forbliver ’The Expanse’ tro mod sin fortællemodus hele vejen til slut. Dens storylines eller forsøg på at få folk samlet på det samme sted bliver ikke forjaget. Slutningen udfolder sig, som om det blot er endnu et kapitel i en meget større saga, og det giver en kærkommen ro, samtidig med at intensiteten hele tiden befinder sig i maksimum med truslen fra Inaros og rumvæsnerne lurende derude. 

Jeg er ikke klar til at give slip på ’The Expanse’, og det tror jeg heller, at serien er selv. Men foreløbigt slutter ’The Expanse’, som enhver stor serie bør: På toppen og med dens publikum glubsk krævende mere. Bravo! 


Kort sagt:
Streaminguniversets bedste oversete perle sætter standarden for, hvordan man skal afslutte en historie ordentligt. En af de bedste science fiction-serier nogensinde. 

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

’The Expanse’. Serie. Showrunner: Naren Shankar. Medvirkende: Steven Strait, Wes Chatham, Dominique Tipper, Frankie Adams, Cara Gee, Nadine Nicole, Keon Alexander, Jasai Chase-Owens, Shoreh Agdashloo. Spilletid: Seks afsnit á 43-63 minutter. Premiere: 10. december på Amazon Prime Video.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af