Michael Bay og James Bond-film i besk kamp om verdensrekord for største eksplosion på film

Michael Bay og James Bond-film i besk kamp om verdensrekord for største eksplosion på film
Eksplosionen i 'Spectre' som fik Guinness verdensrekorden for største filmeksplosion (Foto: PR)

Michael Bay er kendt som den mest eksplosionsglade instruktør i Hollywood, blandt andet på grund af ’Transformers’-serien. I forbindelse med markedsføringen af ’Spectre’ i 2015 blev den givet prisen for verdens største filmeksplosion af Guinness Rekordbog.

Den rekord erkender eksplosionsinstruktøren Bay i et interview med Empire Magazine nu, at han ikke har meget til overs for. Æren bør nemlig tilfalde hans egen ’Pearl Harbor’ fra 2001. »James Bond prøvede at tage ’største eksplosion i verden’, bullshit. Det er vores«, siger han.

Michael Bay er især stolt af eksplosionerne i ’Pearl Harbor’, selvom han har lavet adskillelige film, siden den kom i 2001. Den svulmende storfilm handler om det japanske angreb på den amerikanske flådebase Pearl Harbor i 2. verdenskrig og har en 40 minutter lang sekvens, hvor japanernes bomber sprænger.

»Jerry Bruckheimer viste filmen til Ridley Scott, som sagde ’Fuck mig’. Der er ingen, som ved, hvor svært det er. Vi havde så mange store ting derude. Rigtige både, 20 rigtige fly. Vi havde 350 ting, der gik af. Tre måneder med at rigge på syv både, og vi skulle stoppe trafikken på en motorvej fem kilometer væk«.

Bay har tidligere fortalt til Whalebone Magazine at der var 12 kameraer, nogle i helikoptere, der filmede den største af Pearl Harbors eksplosioner. Selvom den fandt sted på vandet var den så stor, at den startede en skovbrand på en nærtliggende ø.

Det var kun Bays fjerde film, og han er nu ekspert i filmeksplosioner. »Der er en speciel sauce for eksplosioner, der er en opskrift. Der er forskellige måder at mixe forskellige ting og forskellige slags eksplosioner for, at de ser mere realistiske ud. Det er ligesom at lave en Cæsar-salat«.

Selvom ’Pearl Harbor’ måske har den største eksplosion, er den generelt blevet latterliggjort blandt kritikere og i populærkulturen, blandt andet for at fokusere mere på en ringe spillet kærlighedstrekant med Ben Affleck end de historiske begivenheder, der forårsagede ulykken. Den blev nomineret til seks razzie-priser, heriblandt værste film.

Fejl: Argumentet 'posts' er ikke sendt med