De bedste øjeblikke fra nattens Oscar-show – fra Beyoncé til Weinstein-sviner

Will Smiths overfald på Chris Rock overskyggede alt, men der var også rørende og flotte øjeblikke under nattens Oscar-show.
De bedste øjeblikke fra nattens Oscar-show – fra Beyoncé til Weinstein-sviner
Amy Schumer som Spider-Man under Oscar-showet. (Foto: Neilson Barnard/Getty Images)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Beyoncé straight outta Compton

Man ville gerne have set Beyoncé i salen, nu hvor Oscar-showet lever af at være en live-begivenhed, men når det så er sagt, var det alligevel et brag af en åbning at se klodens måske største popstjerne bringe Compton direkte ind i Hollywood med sin optræden af ’Being Alive’ fra King Richard, der blandt andet foregår netop i Los Angeles-kvarteret. Tilmed sat op fra Dolby Theatre af Serena og Venus Williams, som filmen handler om.

Beyoncé var i fuld ’Formation’-mode i perfekt limegul og satte gang i festen med manér.

2. Jessica Chastain bakker kollegerne op

Otte priser blev kontroversielt uddelt i salen, inden tv-transmissionen gik i gang og klippet ind efterfølgende i økonomiseret udgave. Det betød, at flere af de store stjerner stadig var på den røde løber, mens præ-showet var i gang, men én af dem sørgede dog for at være til stede, da nogle af hendes afgørende, men ofte oversete kolleger havde en chance for at vinde:

Jessica Chastain var selv nomineret for sin præstation som titelrollen i ’The Eyes of Tammy Faye’, og hun var på plads, da makeup-teamet blev kaldt på scenen for at modtage Oscar’en for deres arbejde, som ærlig talt også har en stor ære af Chastains transformation til den polariserende tv-præst. Chastain, der også er producer på filmen, lykønskede kollegerne som den første fra rækkerne – sådan skal det være.

Timothée Chalamet var én blandt mange stjerner på den røde løber. (Foto: Mike Coppola/Getty Images)

3. Den vildeste stjerneparade

Beyoncé var der ikke, men det var alle andre. Det har været meget omtalt, at Oscar-akademiet og kanalen ABC, der sender showet, har kæmpet for at stoppe seerflugten fra de senere år, og ét af remedierne har tydeligvis været: Invitér alle stjerner, der kan kravle og gå.

Fra Billie Eilish til Zendaya og Timothée Chalamet, fra Zoe Kravitz til Lady Gaga og Mila Kunis, Elliot Page til John Travolta, skateboard-legende Tony Hawk til DJ Khaled. Og mange, mange, mange flere.

4. ’West Side Story’-stjerne stikker til akademiet

Det skabte overskrifter i sidste uge, da hovedrolleindehaver fra Steven Spielbergs syvdobbelt Oscar-nominerede ’West Side Story’, Rachel Zegler, fortalte, at hun ikke var inviteret til showet.

Akademiet fik fart på for at undgå en mindre shitstorm, og Zegler kom ikke bare med til showet, men helt op på scenen for at uddele en pris sammen med ’Euphoria’-stjerne Jacob Elordi.

Elordi sagde på scenen, at han som dreng i Australien altid havde drømt om at komme til Oscar, hvortil Zegler replicerede: »Jeg havde aldrig troet, at jeg ville være her for seks dage siden«.

Burn.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Utrolig tale fra Oscar-historiens anden døve vinder

Troy Kotsur vandt som ventet en Oscar for bedste birolle for sin præstation som hovedpersonens fiskerfar i ’CODA’ – som den blot anden døve skuespiller i Oscar-historien, og den første mand.

På tegnsprog, der blev simultanoversat i salen, holdt han en fabelagtig tale. Han lavede sjov med, at han overvejede at lære Joe og Jill Biden frække tegnsprogudtryk, da han var på besøg i Det Hvide Hus. Og han takkede sin far, der i en ulykke blev lam fra livet og ned, og som han kaldte »sin helt«.

Der var ikke et øje tørt, og salen klappede på tegnsprog i et stort øjeblik.

6. Et øjebliks stilhed for Ukraine

Ruslands krig mod Ukraine fyldte mindre i showet, end man måske lige kunne forvente, Amy Schumer sagde da også til TV 2’s Jesper Steinmetz inden showstart, at krigen burde fylde mere, end det kom til at gøre.

Men det er en svær balance at køre for stenrige Hollywood-stjerner at pudse glorien i sympati for invasionens ofre – og man var også nødt til at holde en filmelskende fest, som Oscar trods alt er sat i verden for.

Akademiet og ABC stemplede ind med et øjebliks stilhed, hvor en tekst på skærmen opfordrede til, at man donerer til Ukraine, samtidig med at man anerkendte, at filmbranchen kunne gøre mere.

Nogle Hollywood-stjerner har stemplet ind. Mila Kunis, der stammer fra Ukraine, og husbonden Ashton Kutcher har samlet 34 millioner dollars ind fra blandt andet Silicon Valley-milliardærer.

7. Aftenens Harvey Weinstein-sviner

Wanda Sykes går forbi en montre med et hoved fra en ’Ringenes herre’-ork på det nye svinedyre Oscar-museum i Los Angeles og siger i forbifarten: »Ah, Harvey Weinstein!«.

8. Amy Schumer hænger fra loftet som Spider-Man

Wanda Sykes var Will Smiths Richard Williams fra ‘King Richard’, Regina Hall var Tammy Faye fra ‘The Eyes of Tammy Faye’ (fordi hun altid havde drømt om at være en »skør hvid dame«), og Amy Schumer hang ned fra loftet i Spider-Man-kostume i et af de fine øjeblikke fra showets anden halvdel.

Man kunne måske godt have fået mere ud af setuppet, men Amy Schumer viste endnu engang, at hun bestemt ikke er bleg for at sætte sig selv på spil. Ømt.

9. ’The Godfather’-holdet samlet

Oscar-showet bar præg af adskillige hyldester til store film fra historien, og det skabte mestendels fine og rørende øjeblikke, fra ’Cabaret’ med Liza Minelli i kørestol på scenen til ’Pulp Fiction’ med Samuel L. Jackson, Uma Thurman og John Travolta, de sidste to ikonisk dansende.

Men det bedste øjeblik var nu nok alligevel at se Francis Ford Coppola, Al Pacino og Robert De Niro samlet på scenen i anledning af 50-året for ’The Godfather’. De gjorde det kort, og Coppola var den eneste, der tog ordet, men bare synet af de tre legender var nok.

10. Chastain om homofobisk lov i USA

Mere Jessica Chastain. Hun vandt en hovedrolle-Oscar for sin forvandling til tv-prædikanten Tammy Faye i ’The Eyes of Tammy Faye’, og på en aften, der var overraskende blodfattig på politiske budskaber, greb hun chancen.

Hun startede med at tale om, at selvmord har ramt mange familier, inklusive hendes egen, og at det i særdeleshed rammer LGBTQ-familier. Hun talte herefter dunder mod den omdiskuterede ’Don’t Say Gay’-lov i Florida.

En stærk og præcis tale fra den 45-årige amerikaner, der vandt sin første Oscar.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af