Historiske priser til årets Oscar-show – første åbne LGBTQ-sejr og uventet streaming-snub

Historiske priser til årets Oscar-show – første åbne LGBTQ-sejr og uventet streaming-snub
Ariana DeBose vinder prisen for bedste kvindelige birolle for 'West Side Story' til Oscar 2022 (Foto: Neilson Barnard/Getty Images)

Der var flere førstegangsoplevelser til nattens Oscar-show, og her taler vi ikke kun om første slagsmål på scenen.

Først og fremmest blev Ariana DeBose den første åbne LGBTQ-skuespiller der vinder en Oscar, for sin rolle i ’West Side Story’.

Adskillige LGBTQ-folk har vundet før, men dette markerer første gang, sejren sker, efter de er sprunget ud. Der er også en smuk gentagelse, for Rita Moreno vandt nemlig for samme rolle i 1961, hvor hun blev den første latina skuespiller, der vandt.

Derudover markerede Troy Kotsur sig som den første døve mandlige skuespiller, der vandt en Oscar, hvor han også leverede en rørende takketale på tegnsprog, med en tolk.

Prisen for bedste mandlige birolle, som han vandt for ’CODA’, dedikerede han til døve og børn af døve.

En anden førstegangsvinder blev Apple, som blev den første streamingtjeneste, der vinder hovedprisen for Bedste film, med netop ’CODA’. De snuppede sejren lige for næsen af Netflix, som i lang tid var storfavorit med ’The Power of the Dog’.

Faktisk endte ’The Power of the Dog’ med kun at vinde en af sine 11 nomineringer, nemlig for bedste instruktør. Kun en film har tidligere formået kun at vinde den pris, nemlig ’The Graduate’ i 1968.

Jane Campion blev dermed den tredje kvindelige instruktør, som vinder prisen. Til sammenligning er der over 90 mænd, der har vundet prisen tidligere.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af