’All the Old Knives’: Danske Janus Metz besnærer med stjernespækket kryds mellem spiondrama og tragedie

’All the Old Knives’: Danske Janus Metz besnærer med stjernespækket kryds mellem spiondrama og tragedie
Chris Pine i 'All the Old Knives' (Foto: Amazon Prime Video)

»Stille!« bliver der råbt om bord på et fly.

Passagerer græder og forsøger at skjule små børn under sæderne, imens en bevæbnet mand går frem og tilbage, imens håndlangere slæber en stewardesses blodige lig mod cockpittet.

Gidseldramaet finder sted i Wiens lufthavn og følges nøje af et hold udstationerede CIA-agenter, der vil finde en løsning, uden det skal koste flere livet.

Noget tyder på, at der er ugler i mosen. For når agenterne ser det første gidsel blive skudt, løber den normalt beherskede Celia grådkvalt ud fra kontoret med spionkollegaen Henry i hælene.

Det er baghistorien for en spionthriller, hvor Henry (Chris Pine) og Celia (Thandiwe Newton) otte år senere mødes på en fin restaurant i Californiens vinområde for at tale om fortiden.

Thandie Newton og Chris Pine i ‘All the Old Knives’ (Foto: Amazon Prime Video)

Hun har forsøgt at lægge fortiden bag sig, er blevet gift og har stiftet familie. Begge mindes deres lidenskabelige affære, men den sande årsag til mødet er en ny efterforskning af, hvad er i virkeligheden skete under gidseldramaet.

Siden succesen med krigsdokumentaren ’Armadillo’ har danske Janus Metz nydt succes i udlandet som instruktør på blandt andet tennisdramaet ’Borg’ og ’True Detective’ sæson 2.

I sin nye internationale film bruger han skuespillernes underspillede præstation til at udfolde en større fortælling. Undervejs sniger han diskret mistanke om dobbeltspil mod samtlige medlemmer af den gamle spionrede, så publikum også er i tvivl om, hvem forræderen i virkeligheden er.

Et kammerspil udfoldes mellem de tidligere elskende, som begge holder kortene tæt til kroppen, lader som om de hygger sig, men i virkeligheden er klar til kamp.

Chris Pine er fremragende i hovedrollen som agenten Henry, men det er Thandiwe Newtons Celia, der stjæler rampelyset. Med tankefuld ansigtsmimik, urokkeligt blik og dyb røst spænder præstationen fra forførende til hjerteskærende.

Samtidig er der noget hemmelighedsfuldt over hende. Bag facaden ulmer en spænding, nærmest som om hun har glædet sig til at konfrontere sin tidligere flamme med noget, hun aldrig fik sagt.

På overfladen ligner det en romantisk date, men i virkeligheden forsøger de at aflæse hinandens tvivlsomme intentioner, når de ser hinanden dybt i øjnene.

Laurence Fishburne i ‘All the Old Knives’ (Foto: Amazon Prime Video)

Filmens danske fotograf Charlotte Bruus Christensens drønflotte, men behagelige optagelser pryder filmen. De er som taget ud af et boligmagasin og står i skarp kontrast til de rå klip fra flykapringen filmet med håndholdt kamera og nervepirrende støj i baggrunden.

Selv når filmen er allerpænest, er der en underlæggende anspændthed, der er så intens, at bare en dråbe spildt vin på bordet føles dramatisk som spiongenrens sædvanlige skudvekslinger.

Krydsklip, montage, nærbilleder af skuespillernes nervøse øjne og flashbacks afslører skelsættende hemmeligheder, og det er spændende at se, hver der først taber masken.

Inspiration fra Max Ophüls’ længselsfulde klassikere ’Breve fra en ukendt kvinde’ og ’Madames juveler’ er til at føle på i filmens behandling af uforløst kærlighed forhindret af spionbranchens hemmelighedskræmmeri, dobbeltspil og bedrag.

Samtidig er der overskud til at lege med referencer til andre spionfilm. Når Henry fræser afsted i en cabriolet langs Californiens solbeskinnede kyst, er det som taget ud af en ældre Bond-film.

»Vodka Martini«, siger han henkastet, når han skal bestille noget at drikke, imens han venter på Celias ankomst. Venligt fortæller tjeneren, at de altså kun serverer vin fra deres egen vingårde. Således punkteres forestillingen om den ufejlbarlige spion fra starten.

Skurken fra flykapringen Ilyas Shushani (Orli Shuka) er islamistisk terrorist med netværk i Rusland. Han står som filmens symbol for et geopolitisk landskab, hvor vestens fjendebillede igen er ved at skifte fra Mellemøsten til Rusland.

Samtidig stiller filmen skarpt lys på agenternes egne tvivlsomme virksomhed og udstiller vestens hykleri.

Om end Shushani kun optræder kort i filmen, er hans fortælling mere nuanceret end spiongenrens sædvanlige konflikt mellem modstridende ideologier.


Kort sagt:
’All the Old Knives’ er en anderledes spionthriller bygget op omkring skuespilpræstationer, der er lige så spændende som alle de biljagter og eksplosioner, genren typisk er præget af.

’All the Old Knives’. Spillefilm. Instruktion: Janus Metz. Medvirkende: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce Spilletid: 101 minutter. Premiere: Kan se på Amazon Prime.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af