‘Ingen kender Casper’: Rørende film kommer helt tæt på Youtube-stjernen Spørg Casper

‘Ingen kender Casper’: Rørende film kommer helt tæt på Youtube-stjernen Spørg Casper
'Ingen kender Casper'. (Foto: Good Company Pictures)

»Forresten så er det ikke René, der filmer nu. Han har givet os kameraet, fordi han ikke kunne være her juleaften, fordi han har en familie, han skal holde jul med … har han åbenbart«, siger Casper Harding med reference til instruktøren René Odgaard i den nye film om Youtube-stjernen fra kanalen Spørg Casper.

Det er i stedet hans ven siden efterskolen, Mathias Rosenkjær, der holder kameraet, mens de går tur i mørket med Caspers hund.

Mathias spørger, om hunden er hans baby nu, hvor han ikke længere har sin datter. Casper svarer: »Prøv at forestille dig at gå fra at se din datter hver eneste dag, ik os’, hende der betyder alt i verden for dig, der aldrig har gjort dig noget nedtur, og du elsker hende højere end alt andet … til lige pludselig at se hende tre timer hver uge«.

René Odgaard har fulgt Casper Harding i otte år, siden begyndelsen af hans karriere som youtuber. Spørg Casper blev kendt for at være på grænsen mellem det karikerede og det ægte og dermed fodre seernes tvivl: Er Spørg Casper virkelig seriøs?

Selvom offline-Casper forsikrer sin ekskæreste Line om, at Spørg Casper er en karakter, og de to personer sagtens kan skilles ad, så siger Spørg Casper langt oftere det modsatte. Jeg er virkelig, jeg er den jeg er. De første år af filmen er det vanskeligt at adskille Casper Harding fra hans persona, hvorfor jeg længe tænkte: Jeg kender stadig ikke Casper.

Dokumentarfilmen består dels af kuraterede klip fra Spørg Caspers kanal, som virkelig er sjove og meget effektive til at fastholde ens opmærksomhed. Derudover er den stykket sammen af optagelser med håndholdt kamera fra Casper Hardings personlige liv. På den måde trænger man langsomt og meget uforceret ind i Casper Hardings person.

‘Ingen kender Casper’. (Foto: Good Company Pictures)

For mens filmen optages, vokser kanalen, og mens kanalen vokser, skal Casper, et virkeligt outcast, en virkelig drengerøv, lære, hvordan man er internetstjerne.

Formmæssigt er dokumentaren helt klassisk, men det føles unikt, at Casper Harding lader René Odgaard komme tæt på med kameraet. Særligt under et skænderi mellem Casper og ekskæresten Line, da de er nybagte forældre, sad mine skuldre helt oppe ved panden. Det er som at overvære et skænderi mellem ens vens forældre gennem vinduet.

Faderskab – både at være søn til en far med en alvorlig psykisk lidelse, og at Casper selv bliver far for første, anden og tredje gang i løbet af årene – er et stort tema i filmen og i Casper Hardings vej til at finde sit ståsted. Det er rørende at se, hvordan hans sprog om det udvikler sig, og hvordan det modner mennesket, man kommer til at holde af.

‘Ingen kender Casper’. (Foto: Good Company Pictures)

Som vidnesbyrd fra en tid i YouTubes gyldne æra, hvor rigtigt mange så med, men ingen videoskabere vidste, hvordan man navigerede i det liv, er Casper Harding det perfekte eksempel. Han kender på ingen måde de sociale koder i den branche, han er snublet ind i, men er lynhurtigt blevet attraktiv på grund af sit store publikum og må lære alting på den hårde måde.

Samme potentiale havde DR3-dokumentaren om Fie Laursen, ’Fie’, sidste år, men den lykkedes aldrig med at vise noget, der føltes sandt. Det gør ’Ingen kender Casper’. Det er en hård film om en utilpasset drengerøv – om at være et kendt ansigt, når ingen, ikke engang han selv, ved, hvem Casper Harding egentlig er. Når man har 200.000 abonnenter på sin YouTube-kanal, men ikke nogen at holde jul med.

Grunden til, at den lykkes, er nok, at Casper Harding selv oprigtigt virker til at ville finde ud af det sammen med os. Fordi han ikke rigtigt ved, hvordan han ellers skulle finde ud af det. Heldigvis bærer Spørg Casper os på skuldrene, så vi griner os igennem det. Og som var det en spillefilm, er udviklingshistorien til at tage at føle på.

I denne film er det virkelig rart, at der er lys for enden af tunnelen.


Kort sagt:
’Ingen kender Casper’ er historien om en virkelig outcast, der snubler sig til succes. Det er rørende at få lov at være med til at finde ud af, hvem Casper Harding er indeni.

‘Ingen kender Casper’. Dokumentarfilm. Instruktør: René Odgaard. Medvirkende: Casper Harding, Mathias Rosenkjær, Louise E Bech. Spilletid: 72 minutter. Premiere: 8. maj på DRTV.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af