Chris Hemsworths dans i nyt Netflix-hit er ualmindeligt udspekuleret

’Spiderhead’ drømmer om meme-succes ved at gøre Oscar Isaacs geniale dans fra ’Ex Machina’ kunsten efter. Udspekuleret meme-leflen, mener Soundvenues filmredaktør.
Chris Hemsworths dans i nyt Netflix-hit er ualmindeligt udspekuleret
'Spiderhead'. (Foto: Netflix)

Den mest berømte scene fra Alex Garlands filosofiske sci-fi-nyklassiker ’Ex Machina’ er den, hvor Oscar Isaac danser.

Isaac spiller techgeniet Nathan Bateman, der har inviteret den unge programmør Caleb til sit overdådige hjem midt i naturen for at lade ham møde den meget livagtige kunstige intelligens Ava (Alicia Vikander), han har opfundet.

Caleb begynder at mistænke Nathan for at udnytte Ava på umoralsk vis. På et presset tidspunkt begynder Nathans umælende assistent, Kyoto, at tage tøjet af over for ham. Caleb afviser hende, før en tydeligt beruset Nathan bryder ind og foreslår, at Caleb danser med hende i stedet for at snakke. Han tænder for det intime røde lys, og da Caleb tøver, viser han selv, hvordan det skal gøres.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Smooth og selvsikkert danser han og Kyoto disco i takt til funk-sangen ’Get Down Saturday Night’, mens Caleb ser måbende til.

Dansen varer knap et halvt minut, men blev alligevel et fænomen i kølvandet på premieren i 2015.

Sekvensen skabte et uforudsigeligt afbræk midt i en ellers fortættet suspense af en slags, som det kræver en filmskaber af format at trumfe igennem.

Samtidig tjener den som et vendepunkt, hvor Caleb for alvor tager Avas sympati over for en manipulerende, egoistisk og lystdrevet Nathan, mens man som seer undrer sig over, hvorfor han og Kyoto kan danse så imponerende synkront.

Scenen blev kaldt årets bedste, var med til at sikre Oscar Isaac sit fortjente gennembrud og var overalt på nettet. Den blev et øjeblikkeligt meme, nettet svømmede over med Oscar Isaac Dances-gifs, der blev lavet Youtube-versioner med ny musik, og memet lever videre den dag i dag som et stærkt eksempel på, hvordan internetkultur kan booste en indie-film til et helt nyt niveau.

Selverklæret dårlig danser

Klip til juni 2022.

Det filosofiske sci-fi-drama ’Spiderhead’ er den mest populære film på Netflix i Danmark lige nu, og her spiller Chris Hemsworth tech-geniet Steve Abnesti, der i et specialdesignet fængsel på en afsondret ø eksperimenterer med et serum, der kan skrue op og ned for folks følelser, fra liderlighed/kærlighed til paranoia.

Cirka 37 minutter inde i filmen kommer så scenen, hvor … Chris Hemsworth danser.

Relativt uprovokeret smider han Roxy Musics ’More Than This’ på højttalerne i sin private afdeling af luksuskachotten, hvorefter han danser solo i et halvt minuts penge, kulminerende i et par piruetter med sin seng som endelig destination.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hemsworth har over for Entertainment Weekly fortalt, at han »er en selverklæret dårlig danser, og jeg nyder at tage pis på mig selv«. Han siger også, at scenen ikke var koreograferet eller specielt styret af instruktør Joseph Kosinnski, og at den skal gøre publikum mere i tvivl om karakteren på et tidspunkt, »hvor du tror, at du har luret ham«.

Fint nok, men med fare for at lyde, som om jeg har fået en ekstra dosis paranoia-serum, vil jeg mene, at scenen først og fremmest opportunistisk forsøger at gå ’Ex Machina’ succesen efter og bare lefler for memes.

Hemsworth vs. Isaac

Ligesom mange i dag laver musik med den bagtanke, at det kan hitte på TikTok, synes ’Spiderhead’- at gå direkte efter internettets gunst. Selveste Thor, der danser halvfjoget i en ellers seriøs og ’tankevækkende’ film … det må folk elske!

Men ak. Chris Hemsworth har mange kvaliteter, og hans selvironi er bestemt en af de største, men han er ikke i nærheden af at være en så interessant skuespiller som Oscar Isaac i en dramatisk rolle, hvor fysik og hunk-udseende ikke har den store betydning.

Og ’Spiderhead’ er ikke i nærheden af at være så intelligent, stilistisk gennemført eller bare banalt spændende som ’Ex Machina’.

Så også derfor falder dansescenen tungt til jorden, som en politikerkopi af ’Gangnam Style’ halvandet år for sent.

Forhåbentlig går Chris Hemsworth-dansen i glemmebogen sammen med ’Spiderhead’ selv, så andre filmproduktioner ikke får den idé, at man kan spekulere sig til et internethit.

’Spiderhead’ kan ses på Netflix. ’Ex Machina’ kan ses på Netflix og Amazon Prime Video.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af