Det skal du vide, inden du ser ’House of the Dragon’

Der er gensyn med Westeros, når HBO Max blænder op for den første ’Games of Thrones’-spinoffserie ’House of the Dragon’ på mandag. Vi guider til seriens univers, der dykker ned i huset Targaryens historie knapt 200 år før handlingen i ’Game of Thrones’.
Det skal du vide, inden du ser ’House of the Dragon’
Paddy Considine i 'House of the Dragon'. (Foto: HBO)

Den stærkt imødesete, første spinoffserie i ’Game of Thrones’-universet lander på HBO Max på mandag. Som titlen antyder, er omdrejningspunktet i ’House of the Dragon’ Targaryen-slægtens storhed og fald i tiden inden handlingen i ’Game of Thrones’.

Inden man giver sig i kast med ’House of the Dragon’, kan det være en god idé at danne sig et overblik over den del af dynastiets historie, som ligger forud for fortællingen i serien.

Vi opridser her den mest centrale baggrund for serien.

1. Hvornår udspiller ’House of the Dragon’ sig?

Serien begynder 172 år, før Daenerys Targaryen bliver født, og ’Game of Thrones’ begynder.

’House of the Dragon’ udlægger historien om Targaryen-slægtens storhed og fald og er baseret på anden halvdel af George R.R. Martins (indtil videre) enkeltstående bog ’Fire & Blood’, som udlægger centrale historier fra dette kapitel i Westeros’ historie – ikke som en sammenhængende fortælling á la ‘A Song of Ice and Fire’-bøgerne, men episodiske nedslag.

Serien fokuserer særligt på den såkaldte Dance of Dragons, en borgerkrig internt i Targaryen-familien, som bryder ud på grund af uenigheder om, hvem i familien der skal efterfølge den siddende konge, Viserys I (spillet af Paddy Considine), på Jerntronen.

2. Hvem regerede før Viserys?

’House of the Dragon’ begynder med, at Kong Viserys bliver udpeget som efterfølger til sin bedstefar Jaehaerys I, der forinden havde været den længst siddende regent med hele 55 år på Jerntronen. Jaehaerys’ styre var præget af stabilitet og velstand, hvilket sikrede ham status som en af de mest vellykkede regenter nogensinde. Med 10 fuldvoksne drager i ryggen var Targaryen-slægten på højden af sin magt.

‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

Jaehaerys havde imidlertid mistet begge sine børn til tragedie. Derfor skulle der vælges mellem hans børnebørn, da hans arving skulle findes. Af frygt for at skabe splittelse blandt familien, bad Jaehaerys sine adelsfolk om at pege på en efterfølger i samråd og i stedet for at krone det ældste barnebarn, Rhaenys Targaryen, blev hendes yngre fætter Viserys udpeget, primært fordi han var en mand.

Beslutningen blev ikke taget pænt af Rhaenys og hendes ægtefælle Corlys Velaryon, selvom beslutningen ikke kom direkte fra hendes bedstefar. Dermed var første skridt mod at skabe splid i dynastiets egne rækker taget.

3. Hvorfor kom Targaryen-slægten til Westeros?

Dragefamilien er oprindeligt fra det sagnomspundne sted Valyria på kontinentet Essos, der ligger øst for Westeros (Braavos, hvor Arya Stark bliver oplært af The Faceless Men ligger blandt andet i Essos).

Den fremskredne civilisation i Valyria havde trivedes i tusindvis af år side om side med de tæmmede drager. Men fribyen gik under i en række altødelæggende vulkanudbrud og jordskælv, der lagde hele området øde (George R.R. Martin har blandt andet været inspireret af sagnet om Atlantis).

12 år inden undergangen – kendt som Doom of Valyria – havde Targaryen-overhovedet Aenar imidlertid rykket sin familie op med rødderne og indtaget øen Dragonstone ved kysten til Westeros. Årsagen var et profetisk mareridtssyn, hans datter Daenys Targaryen havde haft, som forudsagde Valyrias endeligt.

4. Hvem er Velaryon-slægten?

Sammen med Targaryen-slægten er huset Velaryon de eneste overlevende fra det gamle Valyria. Velaryon spiller en væsentlig rolle i ’House of the Dragon’ som et mægtigt søfolk, der er i tæt alliance med kronen, og som det rigeste hus i Westeros – end ikke overgået af Lannister-huset.

De kom til Westeros før Aenar Targaryen og slog sig ned i Driftmark i nærheden af Dragonstone. I årevis har Velaryon-folket været Targaryen’ernes tætteste allierede, blandt andet gennem ægteskaber for at beskytte det ’rene’ valyriske blod. Hvorfor de ikke spiller en rolle i ‘Game of Thrones’, må tiden vise.

5. Hvordan opnåede Targaryen-folket så meget magt i Westeros?

Med dragerne ved deres side har Targaryen-slægten længe haft en umådeligt stor magt. Men det var først omkring 100 år efter deres ankomst til Dragonstone, at Aegon I erobrerede Westeros (deraf tilnavnet Aegon the Conqueror) og forenede de dengang syv separate kongedømmer under ét styre – The Seven Kingdoms.

‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

Targaryen-dynastiet regerer kongeriget fra hovedsædet King’s Landing, hvor Aegon byggede byen opkaldt efter det sted, han gik i land, da han først forlod Dragonstone.

Kun Dorne formåede at fastholde sin selvstændighed, selvom de måtte sværge troskab til tronen. Resten af de hidtidige kongedømmer bøjede knæet, heriblandt den sidste konge i Norden, Torrhen Stark.

6. Hvilke karakterer stifter vi bekendtskab med i ’House of the Dragon’?

Serien udspiller sig særligt omkring Viserys I, der satser alt på at få en mandlig arving, inden det bliver for sent. Hans ældste datter Rhaenyra (Milly Alcock) kæmper med at affinde sig med et liv underlagt mænd, mens Viserys’ utilregnelige lillebror Daemon (Matt Smith) håber på en plads som arving.

Historiens andre væsentlige huse skal findes længere syd på i Westeros end i ’Game of Thrones’ – væk fra Stark og Baratheon-slægternes hovedsæder. Udover Velaryon-folket er de centrale skikkelser Otto Hightower, der tjener som Viserys’ Hand of the King og forsøger at finde en passende ægtemand til sin datter Alicent, og Lyonel Strong Lord af Harrenhaal, som er Master of Law for kongen.

’House of the Dragon’ får premiere på HBO Max 22. august.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af