Svensk instruktør på ’Ringenes herre’-serien: »Jeg kunne ikke ignorere filmene, når jeg elsker dem så meget«

Svenske Charlotte Brändström er en erfaren instruktør, men det var alligevel en overvældende oplevelse at stå på settet til verdens dyreste serie, ’Ringenes herre: Magtringene’. Det kunne for eksempel være en udfordring at finde den skuespiller, man var i gang med at instruere.
Svensk instruktør på ’Ringenes herre’-serien: »Jeg kunne ikke ignorere filmene, når jeg elsker dem så meget«
'Ringenes herre: Magtringene'. (Foto: Ben Rothstein/Prime Video)

I 2017 blev det annonceret, at der ville komme en spinoffserie med udgangspunkt i nogle af filmhistoriens mest episke fantasyfilm, Peter Jacksons ’Ringenes herre’-trilogi.

I 2020 begyndte optagelserne til serien med den danske titel ’Ringenes herre: Magtringene’. Nu er serien klar. og premieren på den dyreste serie nogensinde er lige om hjørnet 2. september.  

’Magtringene’ tager sit udgangspunkt flere tusinde år før historien i ’Ringenes herre’ og ’Hobbitten’. Vi møder blandt andre den unge elver Galadriel, hvis bror netop er blevet dræbt af Sauron, der er gået i skjul efter at have besejret sin herre, Morgoth.

J.D. Payne og Patrick McKay er showrunnere på serien, mens instruktøren bag ’Børnehjemmet’ og ’Jurassic Park: Fallen Kingdom’, J.A. Bayona har instrueret seriens to første afsnit.

To af de øvrige afsnit er instrueret af en skandinav, nemlig svensk-franske Charlotte Brändström. Hun er en erfaren instruktør, der tidligere har dirigeret afsnit på serier som ’The Witcher’, ’The Outsider’ og ’Grey’s Anatomy’, men som velsagtens er kommet på karrierens største opgave med den voldsomt imødesete Tolkien-adaption.

Det skræmte hende dog ikke, at hun havde så stort et ansvar for at forløse en serie, Amazon Prime Video har kastet flere milliarder kroner efter.

»I starten vidste jeg ikke, at det var den dyreste serie nogensinde«, fortæller hun, da vi taler med hende over Zoom forud for seriens premiere.

»Det var først bagefter, jeg hørte det. De brugte mange penge på rettighederne også, så det er ikke kun til produktionen, men det er enormt, det er episk, og det er filmisk virkelig smukt«, fortæller hun.

»Det, der er mest interessant, er opmærksomheden på de små detaljer, og at vi er tro mod Tolkien og hans legendarium. Det, der er virkelig imponerende, er det arbejde, som holdet i New Zealand har lagt i det. Der kan budgettet ses på skærmen«.

»Det er stort«

Charlotte Brändström har selv et tæt forhold til Tolkiens univers – både forlægget og Peter Jacksons filmatisering.

»Jeg var stor, stor fan af bøgerne. Jeg så filmene, og de var ikoniske for mig, og det var en fantastisk oplevelse. Jeg elskede den verden, og jeg elskede Tolkiens værk, fordi alt, hvad der sker i historien, altid er relevant i forhold til, hvad der sker i verden. Om det er Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig eller den ukrainske krig. Den er virkelig relevant«, siger hun.

Men selvom ’Magtringene’ er en del af det samme episke univers som de tre film, er det vigtigt for Brändström at understrege forskellen på de to værker.

»Det handler om den samme verden. Det er Tolkien og det samme legendarium. Men serien har ikke noget at gøre med filmene, fordi den udspiller sig flere tusinde år før ’Ringenes herre’. Så det er en helt anden historie«, forklarer hun og erkender samtidig, at hun ikke af den grund har fortrængt Peter Jacksons tilgang fuldstændigt.

Charlotte Brändström på ‘Ringenes herre: Magtringene’-settet. (Foto: Ben Rothstein/Prime Video)

»Selvfølgelig er der nogle scener, jeg husker og elsker. Der er scener, hvor folk ridder på heste gennem et fantastisk landskab, og det (den nye serie, red.) er filmet i samme land, selvom det ikke er de samme steder. Så jeg kunne ikke ignorere filmene, når jeg elsker dem så meget«, siger hun.

»Men de tre Peter Jackson-film er meget anderledes, og den første blev lavet for omkring 20 år siden. Stilen i den nye serie er anderledes, fordi historien og manuskriptet er anderledes«.

Selvom hun har instrueret film og serier i flere årtier, var det stadig en overvældende oplevelse at træde ind på ’Magtringene’s set i New Zealand, siger Charlotte Brändström, der på produktioner i hjemlandet Sverige ofte har arbejdet med et hold på omkring 10 personer.

»Det føles stort, når man ankommer om morgenen og skal igennem en base camp, gennem et hav af mennesker, så mange biler og så mange lastbiler, for at komme på settet. Så tænker man: ’Wow, det er stort«.

»Der var en episode, hvor jeg skulle lave en stor actionscene, og jeg sad foran monitoren. Nogle gange er det bedre at gå ud til skuespillerne og tale direkte til dem i stedet for at sende beskeder. Fordi det bliver mere specifikt. Så jeg forlod min monitor og gik ud af teltet og opdagede, at der stod 1000 mennesker, så jeg tænkte: ’Åh gud, hvordan skal jeg finde skuespilleren!?’ Så jeg var lige ved at gå tilbage, for jeg skulle gå gennem menneskemængden for at finde ham bare for at sige tre ord og så finde vejen tilbage til teltet«.

To interessante afsnit

Det kan være en udfordring som instruktør at træde ind på en serie, som andre allerede har lagt fundamentet for. J.A. Bayona havde som konceptuerende instruktør sat scenen for ’Magtringene’, men Charlotte Brändström følte stadig, der var plads til hendes ideer.

»Han (Bayona, red.) satte selvfølgelig stilen, og han castede serien. Så på en måde forberedte han fundamentet for alle os, der kom bagefter«, siger hun.

»Men vi fik alle frihed til at gå med vores egne visioner. Og jeg castede selvfølgelig flere folk, men han (Bayona, red.) gjorde et virkelig godt arbejde og castede selvfølgelig seriens hjerte«.

Instruktøren tilføjer:

»Jeg var meget heldig, fordi jeg fik to meget interessante afsnit. De er sammenhængende som en lang film. Det ene er meget actionorienteret med kampe og har en stor begivenhed. Og det anden handler om udfaldet af den begivenhed. Så jeg var i stand til at skabe en virkelig interessant verden omkring det. Det var virkelig sjovt«.

’Ringenes herre: Magtringene’ får premiere på Amazon Prime Video 2. september.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af