Før premieren på ‘Ringenes herre: Magtringene’: Det ved vi om den dyreste serie nogensinde

Før premieren på ‘Ringenes herre: Magtringene’: Det ved vi om den dyreste serie nogensinde
'Ringenes herre: Magtringene'. (Foto: Ben Rothstein)

Go big or go home.

Det synes at have været mottoet hos Amazon, da de for år tilbage skød serieprojektet ’Ringenes herre: Magtringene’ i gang med et budget på svimlende 1,2 milliarder dollars – heri beregnet de 250 millioner dollars, Amazon smed på disken i budkrigen mod konkurrerende streamingtjenester om rettighederne til Tolkiens elskede univers.

Serien blev annonceret helt tilbage i 2017, og optagelserne gik i gang i New Zealand (hvor Peter Jackson naturligvis også filmede sin ’Ringenes herre’-trilogi) i 2020. Nu er premieren 2. september endelig lige om hjørnet, så hvad kan vi forvente os af » the one show to rule them all«?

Her er, hvad vi ved om serien:

Hvem har skabt ‘Ringenes herre: Magtringene’?

De relativt ubeskrevne blade J.D. Payne og Patrick McKay er showrunnere på ‘Ringenes herre: Magtringene’, mens den spanske filmmager J.A. Bayona, kendt for ‘Børnehjemmet’ og ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’, er konceptuerende instruktør.

Er serien baseret på originalt materiale af J.R.R. Tolkien?

Nej. Serien bygger videre på Tolkiens univers og karakterer, men står ikke på skuldrene af en allerede eksisterende fortælling.

Hvad er plottet?

‘Ringenes herre: Magtringene’ foregår tusindvis af år før handlingen i ‘Ringenes herre’ og ‘Hobbitten’ – nærmere bestemt i tiden, hvor magtringene blev smedet.

Her møder vi blandt andre en yngre udgave af halvelveren Elrond (Robert Aramayo fra Netflix-serien ’Behind Her Eyes’) og elveren Galadriel (Morfydd Clark fra ’Saint Maud’), som er plaget af uhyggelige dommedagssyn.

Karaktererne blev som bekendt blev spillet af henholdsvis Hugo Weaving og Cate Blanchett i Peter Jacksons film.

Derudover optræder dværgkongen Durin IV (Owain Arthur) og menneskekongen Isildur (Maxim Baldry), som vi så i flashbacks i ‘Ringenes herre: Eventyret om ringen’ – og så kan vi også se frem til et møde med selveste superskurken Sauron.

Bridie Sisson i ‘Ringenes herre: Magtringene’. (Foto: Prime Video)

I serien er han gået i skjul efter at have besejret sin onde herre, Morgoth, og går nu under navnet Annatar. Hans mission er at narre elverne til at vise ham, hvordan han kan bruge ringene til at booste sine kræfter, og fans har spekuleret i, om den nyeste trailer gav et glimt af uslingen i form af skuespilleren Bridie Sisson (se billedet nedenfor). Et rygte, producer Lindsey Weber hverken ville be- eller afkræfte til Time i juli. »Bridie er en fantastisk skuespiller«, var alt, Weber ville af med.

I Amazons officielle plotsynopsis lød det tidligere på året:

»Serien starter i en fredstid, og følger et ensemble-cast af karakterer – både velkendte og nye – der konfronterer den længe frygtede opblomstring af ondskab i Middle Earth. Kongerigerne og karaktererne vil skabe en arv, der kommer til at leve længe efter, de selv er væk, fra Misty Mountains mørkeste dybder til de majestætiske skove og elverhovedstanden Lindon, det bjergtagende ø-kongerige Númenor og de fjerneste egne af kortet«.

Hvor mange afsnit er der?

Første sæson består af otte styks med en forventet spilletid på en time hver (spilletiden er dog ikke endeligt bekræftet).  Serien blev allerede forlænget med en ny sæson i 2019, og denne sommer fortalte showrunnerne, at ambitionen er at lave en 50 timer lang serie over fem sæsoner.

»De (Amazon, red.) vidste fra starten, at det var størrelsen på lærredet. Det var en stor historie med en klar begyndelse, midte og slutning. Der er elementer af første sæson, som ikke får payoff før i sæson fem. Vi ved endda, hvad sidste billede i seriens sidste afsnit skal være«, fortalte showrunner JD Payne i et interview med Empire i juni.

Til gengæld kom det frem sidste sommer, at det ikke er alle fem sæsoner, der skal optages i New Zealand. Allerede fra sæson to er produktionen nemlig rykket til England – til mangen en fans fortrydelse.

‘Ringenes herre: Magtringene’. (Foto: Amazon Prime Video)

Begrundelsen fra Amazon er blandt andet, at corona-grænselukningerne gjorde, at adskillige skuespillere og produktionsmedlemmer sad mere eller mindre fast i New Zealand i to år, idet de ikke uden videre kunne rejse ud og ind i landet mens optagelserne stod på.

En række af seriens enorme kulisser er siden blevet fragtet med skib til England, og det forventes, at de følgende sæsoner desuden vil gøre mulighed af at filmen i andre lande i Europa (vi gætter på Island), ligesom ‘Game of Thrones’ også gjorde det.

Er Peter Jackson involveret?

Nej. I podcastene Awards Chatter hos The Hollywood Reporter og The Business hos KCRW fortæller Jackson, at han for fire-fem år siden – da Amazon havde erhvervet sig rettighederne til den nye serie – blev spurgt, om han ville være med inde over.

»Jeg sagde, ‘det er et umuligt spørgsmål at svare på uden at se et manuskript’. Så de sagde, ‘så snart vi har de første par manuskripter, sender vi dem til dig’. Og manuskripterne dukkede aldrig op. Det er det sidste, jeg hørte, hvilket er fint. Ingen klager overhovedet«, siger han i Awards Chatter-podcasten.

Peter Jackson. (Foto: Albert L. Ortega/WireImage)

´Til The Business fortæller han, at han stadig kommer til at se serien:

»Jeg er ikke den slags fyr, der ønsker andre det dårligt. At lave film er svært nok. Hvis nogen laver en god film eller tv-serie, er det noget, man skal hylde. Den ene ting, jeg glæder mig til, er rent faktisk at se det som en helt neutral seer«.

Amazon har udsendt dette svar efter Jacksons udtalelser:

»Da vi jagtede rettighederne til vores serie, følte vi os forpligtet på at holde serien adskilt og separat fra filmene. Vi har den dybeste respekt for Peter Jackson og ‘Ringenes herre’-filmene, og vi er begejstrede for, at han glæder sig til at se ‘The Rings of Power’.

Har der været nogle kontroverser omkring serien?

Sjovt du spørger: Det astronomiske budget til trods lød det sidste sommer fra avisen New Zealand Herald, at hastebehandling af alvorligt tilskadekomne medarbejdere på settet ikke blev dækket af Amazon.

Avisens kilder afslørede således, at der havde været tre, ikke-officielt indberettede skader, der havde krævet hospitalsbehandling.

Amazon afviste blankt, at der skulle være tale om usikre arbejdsforhold, men ikke desto mindre blev en af seriens mest erfarne stuntkvinder, Dayna Grant (‘Mad Max: Fury Road’, ‘Wonder Woman 1984’), hasteopereret for en alvorlig hjerneskade under arbejdet på serien. Og regningen måtte hun selv betale, takket være hjælp fra crowdfunding fra fans, der samlede over 100.000 dollars sammen.

En kilde fortalte om sagen til Variety, at Grants skader i første omgang blev vurderet til at være en mild hjernerystelse, og at Amazon derfor ikke rapporterede hændelsen til arbejdstilsynet i New Zealand. Men ikke længe efter viste det sig, at hovedskaden var langt mere alvorlig end som så, og at Grant også havde skader på nerverne i nakken.

‘Ringenes herre: Magtringene’. (Foto: Amazon Prime Video)

Ifølge New Zealand Herald var en af de andre tilskadekomne en anden stuntkvinde, Elissa Cadwell, som i modsætning til Grant fik udbetalt 500.000 newzealandske dollars i erstatning.

Variety’s kilde udtalte:

»’Ringenes herre’-serien har et kæmpe stort antal stunts, og der bliver udført en risikoanalyse under dem alle, hvor nær-ulykker og ulykker bliver noteret. Produktionen har en ulykke-rate på 0,68 procent, der mestendels består af forstuvninger, blå mærker og muskelforstrækninger«.

Amazon selv skrev i et officielt statement:

»Amazon Studios tager vores cast og crews helbred og fysiske og psykiske velværd meget seriøst. Det er en topprioritet, at produktionsteamet fortsat følger arbejdstilsynets (WorkSafe New Zealand Safety and Security) regler. Alle anklager om, at der foregår usikre aktiviter, der falder udenfor reglerne er fuldstændig falske«.

Hvor og hvornår kan jeg se serien?

Eftersom de to første afsnit lanceres på samme tid over hele verden, lander ’Ringenes herre: Magtringene’ på Amazon Prime Video klokken 03.00 den 2. september dansk tid. Det vil altså sige natten mellem torsdag den 1. september og fredag den 2. september.

Herefter vil der komme et nyt afsnit hver fredag kl. 06.00 frem til finalen den 14. oktober.

Se den nyeste trailer her:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af