Her er efterårets mest ventede serier – fra gigantisk fantasykamp til The Weeknd, Refn og ‘Riget’

Sommeren går på hæld, men frygt ej: Vi står foran et potentielt historisk stærkt serieefterår.
Her er efterårets mest ventede serier – fra gigantisk fantasykamp til The Weeknd, Refn og ‘Riget’
'The Bear'. (Foto: Hulu)

‘The Bear’

Instruktør Christopher Storer har tidligere dirigeret comedy specials for både Bo Burnham, Hasan Minhaj og Ramy Youssef, men det er dramakomedieserien ‘The Bear’, der henover sommeren har gjort ham til lidt af en tv-sensation i det amerikanske.

Jeremy Allen White spiller kokken Carmy fra haute causine-miljøet, som efter sin brors selvmord modvilligt vender tilbage til Chicago for at overtage familiens lille sandwich-biks. ‘The Bear’ er blevet rost til skyerne af kritikere såvel som seere, der har tabt hjertet til Carmys kvababbelser med at balancere sorgen og sin nye karriere – og vi kan ærligt talt slet ikke vente med at selv at få syn for sagen.

Serien er lavet af FX til Hulu i det amerikanske og vil dermed komme på Disney+ i Danmark, men den danske udgave af streamingtjenesten har endnu ikke hørt nærmere om en premieredato.

‘Ringenes herre: Magtringene’. (Foto: Prime Video)

‘Ringenes herre: Magtringene’

Kan Amazons milliarddyre ’Ringenes herre: Magtringene’ genvække hypen fra Peter Jacksons filmtrilogi, eller vil den føles som en bleg afglans af de mange andre fantasyserier, vi er blevet stopfodret med de seneste år?

Det spørgsmål besvares endelig 2. september, når Amazon Prime Videos suverænt største seriesatsning hidtil byder os velkommen tilbage til Tolkiens univers.

‘Ringenes herre: Magtringene’ foregår tusindvis af år før handlingen i ‘Ringenes herre’ og ‘Hobitten’ – nærmere bestemt i tiden, hvor magtringene blev smedet.

Her møder vi blandt andre en yngre udgave af halvelveren Elrond (Robert Aramayo) og elveren Galadriel (Morfydd Clark), som blev spillet af henholdsvis Hugo Weaving og Cate Blanchett i Peter Jacksons film. Derudover optræder dværgkongen Durin IV (Owain Arthur) og menneskekongen Isildur (Maxim Baldry), som vi så i flashbacks i ‘Ringenes herre: Eventyret om ringen’, også i store roller.

J.D. Payne og Patrick McKay er showrunnere på ‘Ringenes herre: Magtringene’, mens J.A. Bayona, kendt for ‘Børnehjemmet’ og ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’, er konceptuerende instruktør.

Premiere 2. september på Amazon Prime Video.

Nicolas Winding Refn på produktionen af Netflix-serien ‘Copenhagen Cowboy’. (Foto: Netflix)

‘Copenhagen Cowboy’

»En poetisk, nervepirrende, neon-noir-serie«, kalder Netflix selv Nicolas Winding Refns kommende satsning, der over seks afsnit vil følge en ung kvindelig helt, Miu (Angela Bundalovic fra ‘Limboland’), igennem Københavns kriminelle underverden.

Herudover er det småt med deltajerne i serien, der foruden Bundalovic har Lola Corfixen (Refns datter), Zlatko Buric, Andreas Lykke Jørgensen, Jason Hendil-Forssell, Li Ii Zhang, Dragana Milutinovic, Mikael Bertelsen og Mads Brügger på rollelisten.

I en pressemeddelse i sidste måned fortalte Refn:

»Med ‘Copenhagen Cowboy’ vender jeg tilbage til min fortid for at forme min fremtid ved at skabe en serie, en udvidelse af mine konstant udviklende alter-egoer – nu i form af min unge kvindelige helt, Miu. At bringe denne serie til live gennem samarbejdet med Netflix har på alle måder været en helt vidunderlig oplevelse. Jeg opfatter ikke kun Netflix som min partner med mange mulige eventyr i fremtiden, men også som mine venner. Et nyt udtryk er født: Netflix Winding Refn«.

Premiere i efteråret.

‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

‘House of the Dragon’

Targaryen-slægtens velmagtsdage udfoldes i den ventede første ‘Game of Thrones’-spinoffserie ‘House of the Dragon’, der får premiere i denne måned.

Serien udspiller sig 200 år før handlingen i ‘Game of Thrones’ og følger Viserys I Targaryens (Paddy Considine) kongerige på dets velmagtsdage og frem, til det bliver sværtet af en borgerkrig om arvefølgen, der blandt andet involverer Viserys datter, den legendariske dragerytter Rhaenyra Targaryen (Emma D’Arcy), og hendes onkel Daemon Targaryen (Matti Smith).

Serien er skabt af Ryan J. Condal og Miguel Sapochnik i samarbejde med George R.R. Martin. Sapochnik, der gjorde sig bemærket som episodeinstruktør på nogle af de bedste ‘Game of Thrones’-afsnit, heriblandt ‘Battle of the Bastards’ og ‘The Winds of Winter’, instruerer alle sæsonens 10 afsnit. På rollelisten ses desuden Olivia Cooke, Steve Toussaint, Rhys Ifans og Eve Best.

‘House of the Dragon’ bliver den første i en lang række af ‘Game of Thrones’-spinoffserier. HBO udvikler i øjeblikket en serie om ‘The Tales of Dunk and Eeg’, ‘10.000 Ships’ og en ‘House of the Dragon’-spinoff om Steve Toussaints karakter Lord Corlys Velaryon. Tre animerede serier er også på vej.

Premiere 22. august på HBO Max.

Filippa Navarana i ‘Håber du kom godt hjem’. (Foto: Nikolaj Lok)

‘Håber du kom godt hjem’

16-årige Louises liv vendes på hovedet, da hendes bedste veninde Monica bliver voldtaget til en fest, efter Louise forlod hende der. Hun beslutter sig for at finde gerningsmanden, hvilket kompliceres, da mistanken falder på outsideren Thais – som hun selv har forelsket sig i.

Tager hun venindens parti, eller forsvarer hun fyren, som man mener er uskyldig?

Det er udgangspunktet for Viaplays ‘Håber du kom godt hjem’, der har åbenlyse fællesstræk med hits som ‘I May Destroy You’ og ‘Promising Young Woman’, men faktisk er baseret på DR-podcasten ‘Det med Liv’.

Podcastens forfatter, Julie Budtz Sørensen, har også skrevet serien, der instrueres af Nils Holst-Jensen. Filippa Navarana Coster-Waldau fra ‘Salsa’ spiller hovedrollen som Louise.

Premiere på Viaplay 21. august.

Tatiana Maslany i ‘She-Hulk’. (Foto: Disney+)

‘She-Hulk’

Marvel har ikke været blege for at eksperimentere med genrer og stil i deres superhelteserier på Disney+, og det nyeste skud på stammen er ‘She-Hulk: Attorney at Law’ – beskrevet af Marvel-bossen Kevin Feige som en »en halvtimes advokatkomedie«. Okay, så!

Altid gode Tatiana Maslany (‘Orphan Black’) spiller således advokaten Jennifer Walters, der er Bruce Banners (Mark Ruffalo) kusine og ligeledes får grønne superkræfter. Kræfter, der ikke overraskende er dårligt forenelige med Jennifers hverdag og karriere.

Seriens superskurk Tatiana spilles af Jameela Jamil fra ‘The Good Place’, mens Tim Roth vender tilbage til Marvel-universet som Emil ‘Abomination’ Blonsky.

Premiere på Disney+ 17. august.

‘Mike’ på Disney+. (Foto: Disney+)

‘Mike’

I foråret gav Hulu os historien om Pamela Anderson og Tommy Lees sexbånd i ‘Pam & Tommy’, og nu blænder den Disney-ejede tjeneste op for endnu en dramaserie baseret på et virkeligt ikon.

I ‘Mike’ spiller ‘Moonlight’-stjernen Trevante Rhodes således bokseren Mike Tyson, hvis opvækst i det racesplittede USA og stormende karriere i ringen foldes ud over otte afsnit.

‘Mike’ er skabt af Steven Rogers, som tidligere har skrevet manuskriptet til Margot Robbies Oscar-nominerede skøjtefilm ‘I, Tonya’. Foruden Rhodes medvirker også Russell Hornsby, Harvey Keitel, Laura Harrier, Li Eubanks, Olunike Adeliyi og B.J. Minor.

Premiere 8. september på Disney+.

‘Bad Sisters’ på AppleTV+. (Foto: Apple TV+)

‘Bad Sisters’

Vores egen Claes Bang spiller med i Apple TV+-serien ’Bad Sisters’, der bliver beskrevet som en kombination af thriller og mørk humor. ’Catastrophe’-skaberen og komiker Sharon Horgan står bag de ti afsnit, der følger Garvey-søstrene, som har mistet deres forældre, og Anne-Marie Duff (’Shameless’), Eva Birthistle (’The Last Kingdom’), Sarah Greene (’Normal People’) og Eve Hewson (’Behind Her Eyes’) indtager hovedrollerne.

Det er yderst sparsomt med plotdetaljer, om end de stærke kræfter på plakaten lover særdeles godt.

Premiere på Apple TV+ 19. august.

Jon Bernthal i ‘American Gigolo’ (Foto: PR)

‘American Gigolo’

Mange serieproducenter kigger i disse år filmarkiverne igennem for populære titler at spinde nyt materiale på, og nu er turen nået til Paul Schraders ’American Gigolo’ fra 1980. Filmen, der var med til at etablere Richard Gere som en af Hollywoods største stjerner – og som udmærkede sig som den første mainstream-Hollywood-film, der viste full frontal-nøgenhed.

Serieversionen byder på en nytænkning af den oprindelige ide, og i rollen som gigoloen Kay får vi denne gang Jon Bernthal.

I fortællingens start løslades Kay efter at være blevet uskyldigt dømt for mord, der resulterede i 15 år bag tremmer. Tilbage i friheden opsøger han sin tidligere elsker Michelle (Gretchen Mol) og prøver at finde ud af, hvem der framede ham.

’American Gigolo’ produceres af Jerry Bruckheimer, som i sin tid også producerede filmen, mens Paul Schrader dog kun er med som konsulent.

Premiere på Paramount+ i efteråret.

Diego Luna i ‘Andor’. (Foto: Disney+)

‘Andor’

Disney+ fortsætter sin ekspandering af ‘Star Wars’-universet i serieform, når ‘Andor’ lander på streamingtjenesten i denne måned. I den nye serie vender Diego Luna tilbage til rollen som Cassian Andor, som han først spillede i ‘Star Wars’-filmen ‘Rogue One’ tilbage i 2016 (over for blandt andre Mads Mikkelsen).

‘Andor’ er en prequel-fortælling, der hudfletter sin hovedpersons kamp for at stable et oprør mod Imperiet på benene, men herudover har Disney+ som vanligt holdt på kortene, hvad angår plotdetaljerne.

Foruden Diego Luna medvirker også Genevieve O’Reilly, Stellan Skarsgård, Adria Arjona, Denise Gough og Kyle Soller. Instruktør Tony Gilroy, som stod bag ‘Bourne’-franchisen, er skaber og showrunner på serien.

Premiere på Disney+ 21. september.

Morten Hee Andersen og Rosalinde Mynster i ‘Carmen Curlers’. (Foto: Tine Harden/DR)

‘Carmen Curlers’

Efter sidste års kaos i kulissen i DR’s dramaafdeling har public service-højborgen brug for et anderledes gyldent 2022 på fiktionsfronten. Og efter forårets ‘Borgen’ er det nu det historiske drama ’Carmen Curlers’, der skal bejle til seernes gunst i det lukrative søndagsspot i efterårssæsonen.

Serien er inspireret af det virkelige erhvervseventyr om, well, Carmen Curlers – den danske hår-krøllemetode, der blev et stort internationalt hit i 1960’erne. Morten Hee Andersen indtager hovedrollen som den karismatiske entreprenør Axel, løst baseret på virkelighedens Arne Bybjerg, der opfandt curlerne.

Han flankeres af forretningspartneren Birthe spillet af Maria Rossing, såvel som Lars Ranthe, Rosalinde Mynster, Mille Lehfeldt, Christian Tafdrup, Fanny Bornedal, Nicolai Jørgensen, Signe Egholm Olsen og Carla Philip Røder.

‘Carmen Curlers’ er skrevet af Mette Heeno (‘Sneengle’, ‘Bedre skilt end aldrig’), mens instruktør Natasha Arthy (’Fighter’) konceptuerer serien. Og DR har allerede lovet, at historien vil blive fortalt over flere sæsoner.

Premiere på DR1 og DRTV 2. oktober.

‘Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities’. (Foto: Netflix)

‘Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities’

Mesteren af sjælfuld horror har skabt sin egen gyser-antologiserie for Netflix, der nok skal give Ryan Murphys ’American Horror Story’ visse nervøse trækninger ovre på Disney+.

I ’Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities’ blænder ’Pans labyrint’-instruktøren op for otte unikke fortællinger, der udfordrer den klassiske gysergenre.

Del Toro instruerer selv et enkelt afsnit, mens de resterende syv overtages af en række erfarne gyserfilmskabere som Jennifer Kent (‘The Babadook’), Ana Lily Amirpour  (‘A Girl Walks Home Alone at Night’) og Vincenzo Natali (‘Cube’).

Foran kameraet står Ben Barnes, Rupert Grint, Sofia Boutella, Tim Blake Nelson og ’The Walking Dead’-veteranen Andrew Lincoln.

Premiere på Netflix til oktober.

Bodil Jørgensen i ‘Riget: Exodus’. (Foto: Screenshot fra klip)

‘Riget Exodus’

Det bliver u-hyg-ge-ligt! Lars von Triers gyserserie om det verdslige såvel som overnaturlige liv på Rigshospitalet blev vist i 1994 og 1997, men instruktøren fik aldrig lavet den planlagte tredje sæson.

Og selvom han har taget tilløb flere gange over årene, har det kun været lige ved og næsten, besværliggjort af at flere af de oprindelige hovedrolleindehavere – som Ernst Hugo Järegård (overlæge Stig Helmer), Kirsten Rolffes (Fru Drusse) og Holger Juul Hansen (lægen Einar Moesgaard) – døde.

Nu sker det så alligevel: En perlerække af danske og svenske skuespillere indtager gangene på Riget, når tilbagevendende Ghita Nørby, Peter Mygind og Søren Pilmark får selskab af blandt andre Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Bodil Jørgensen, Alexander Skarsgård og Mikael Persbrandt (som overlæge Helmer Jr.!).

Vanen tro har Lars von Trier ikke afsløret mange detaljer om plottet, men i en pressemeddelelse lyder det: »Stærkt påvirket af spøgelses-tv-serien ’Riget’ søger søvngængeren Karen (Bodil Jørgensen) svar på seriens uafklarede spørgsmål, for at redde hospitalet fra undergang. Karen går en aften i søvne og ender på mystisk vis foran Rigshospitalet. Porten til ’Riget’ er begyndt at åbne sig på ny«.

Premiere på Viaplay i efteråret 2022. Senere vil serien også kunne ses på DRTV.

‘I en klasse for sig’. (Foto: Amazon Prime Video)

‘I en klasse for sig’

Husker du også baseball-komedien ’A League of Their Own’ (‘I en klasse for sig’) med Geena Davis, Tom Hanks og Madonna? Selvfølgelig gør du det.

Filmen fra instruktør Penny Marshall blev en stor publikumssucces og regnes i dag for lidt af en nyklassiker, så der skal givetvis nok være mange, der er lidt bekymrede over udsigten til en serie-spinoff (sidste års komplet ligegyldige ’Fire bryllupper og en begravelse’-reboot sank ubemærket til bunds, hvor den forhåbentlig bliver liggende).

Men! Med ’Broad City’-skaberen Abbi Jacobsen ved roret er der oprigtigt god grund til at være positivt nysgerrig over Amazon-produktionen, der kommer til at følge helt nye karakterer og plots – om end det ikke er usandsynligt, at vi også får et par nik til filmforlægget.

’Bad Hair’-stjernen Chanté Adams og D’Arcy Carden fra ’The Good Place’ er også på rollelisten.

Premiere på Amazon Prime Video 12. august.

Lily-Rose Depp i ‘The Idol’. (Foto: HBO)

‘The Idol’

Bliver ’The Idol’ efterårets ’Euphoria’-sensation? Serien om en ung popstjerne, som falder i kløerne på en karismatisk, men foruroligende selvhjælpsguru i Los Angeles, emmer af sex, stoffer og uskyldstab, og er skabt af manden bag netop ’Euphoria’, Sam Levinson, i samarbejde med The Weeknd.

Sidstnævnte spiller også den førnævnte guru, mens Lily-Rose Depp er sangeren, der lader sig forføre.

Serien har ikke haft en hel nem vej fra koncept til færdigt produkt, idet en del af holdet blev skiftet ud i løbet af foråret – heriblandt ‘She Dies Tomorrow’-instruktøren Amy Seimetz (Levinson instruerer i stedet pilotafsnittet) og skuespilleren Suzanna Son (‘Red Rocket’), som blev erstattet af Disney Channels Debby Ryan.

Hertil blev adskillige scener skudt om, angiveligt blandt andet fordi The Weeknd følte, at seriens perspektiv var for kvindeligt – det rapporterede anonyme kilder ifølge Indiewire i sidste måned.

Premiere på HBO Max i efteråret.

‘The Witcher: Blood Origins’. (Foto: Netflix)

‘The Witcher: Blood Origins’

Mens vi venter på tredje sæson af Netflix’ fantasy-storhit ’The Witcher’ blænder streamingtjenesterne op for prequel-serien ’The Witcher: Blood Origins’, der udspiller sig 1200 år før den originale serie.

Britiske Sophia Brown spiller Éile, en musiker, der lever en nomadisk tilværelse. Hun har lagt sin fortid som kriger bag sig, men bliver tvunget til at udskifte instrument med våben, da Kontinentet trues af en mystisk ubalance.

’Blood Origins’ vil besvare en række af de store spørgsmål, der opstod under ’The Witcher’s første sæson – blandt andet historien bag The Conjunction of the Sphere, en katastrofe, der resulterede i, at monstrenes, elvernes og menneskenes verdener blev vævet sammen.

Serien er skabt af en hovedforfatterne bag ’The Witcher’, Declan de Barra.

Premiere på Netflix til december.

Steve Carell i ‘The Patient’. (Foto: FX)

‘The Patient’

Steve Carell har bevæget sig lige så meget i dramatisk som komisk territorium de seneste år med titler som ‘The Morning Show’, ‘Beautiful Boy’ og ‘Last Flag Flying’.

Og nu fortsætter han det alvorlige spor i den kommende miniserie ‘The Patient’, hvor han spiller en psykolog, der tages som gidsel af en ung seriemorder (Domhnall Gleeson), der håber, at hjernevrideren kan “fikse” ham.

Bag ‘The Patient’ står Joel Fields og Joseph Weisberg, der lavede en af de bedste serier i nyere tid, ‘The Americans’.

Serien skabes for FX, hvilket betyder, at den vil komme på Disney+ herhjemme. Forhåbentligt samtidig med den amerikanske premiere 30. august.

Premiere på Disney+, forhåbentligt allerede 30. august.

‘Drenge’. (Foto: Viaplay)

‘Drenge’

Jonas Risvigs succesfulde DR-serie ‘Salsa’ om en flok unge kvinders venskab og seksualitet har dårligt fortonet sig, før han er klar med endnu en serie, denne gang med unge mænd i fokus – eller drenge, måske rettere, for det er netop, hvad serien hedder:

‘Drenge’ for Viaplay har Risvig dog ikke selv skrevet, men blot leveret idé til og instrueret ud fra manuskript af Mikkel Sørensen og Lars Bang.

Den første teaser fra sidste måned antydede en hårdtslående fortælling om mandefællesskaber med blandt andre Sylvester Byder, Viktor Hjelmsø, Karoline Hamm, Julie Christiansen og Dar Salim på rollelisten.

Serien udspiller sig omkring et drengekor i Silkeborg, som uden for det kyske kirkerum dyrker et hårdt hierarkisk fællesskab drevet af alkohol, sex og vildskab. Da én af drengene drukner, og en ny dreng, Robin, træder ind i fællesskabet, bliver sammenholdet sat på prøve.

Premiere på Viaplay 14. august.

Donald Glover. (Foto: Lionel Hahn/Getty Images)

‘Mr. and Mrs. Smith’

Amazon Prime Video’s kommende serie ‘Mr. and Mrs. Smith’ er skabt af Donald Glover og samarbejdspartneren Francesca Sloane (‘Atlanta’), som også fungerer som showrunner. Glover spiller selv den ene titelrolle i serien, der givetvis får de fleste til at kaste en tanke tilbage til Brad Pitt og Angelina Jolies filmudgave af fortællingen om et ægtepar, der ikke er klar over, at de begge er lejemordere.

Over for Glover står Maya Erskine fra komedieserien ‘Pen15’, mens stærke navne som ‘I May Destroy You’-serieskaberen Michaela Coel, Paul Dano og John Turturro også medvirker. Oprindeligt skulle ingen ringere end Phoebe Waller-Bridge have spillet Mrs.-rollen, men hun sprang fra, før produktionen gik i gang.

Premiere på Amazon Prime Video endnu ikke fastsat.

‘Dear Mama’. (Foto: FX)

‘Dear Mama’

FX’ nye dokumentarserie har løftet sin titel fra Tupac-sangen med samme navn og folder da også den afdøde musikers forhold til sin aktivistiske mor, Afeni Shakur, ud. Shakur (som døde i 2016) kæmpede med kokainafhængighed, men ønskede det bedste for sin søn, som hun ofte engagerede i debatter omkring samfundspolitiske emner, de to læste om i The New York Times.

Igennem fem afsnit tegner seriens instruktør Allen Hughes to sideløbende portrætter af mor og søn, der samtidig bliver et billede på USA’s fortsatte racesplittelse. Såvel som et indblik i et unikt stykke musikhistorie.

Forventet premiere på Disney+ i efteråret.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af