’House of the Dragon’ afsnit 4: Virkelig? Et helt afsnit om sex?

Drifterne fik frit løb i ugens afsnit, hvor Rhaenyra fulgte sine lyster, mens Alicent gjorde sin pligt som hustru. Spændingen mellem de to unge kvinder vokser, men alligevel føltes afsnittet aldrig rigtigt pirrende.
’House of the Dragon’ afsnit 4: Virkelig? Et helt afsnit om sex?
'House of the Dragon' afsnit 4. (Foto: HBO)

(Spoiler-advarsel: Læs først med, når du har set det nyeste afsnit ’House of the Dragon’)

Ugens game changer

Ny uge, ny frits! Matt Smith har fået lov at smide sin rædderlige blonde paryk i rollen som Daemon, der nu har fået en skarp cut, som selvfølgelig skulle vises frem til seksuelle eskapader i Flea Bottom’s horehuse.

Rhaenyra lod sig forføre af sin onkel, og da hendes far fik nys om datterens drifter, måtte han tilbagetrække sit løfte om, at hun selv måtte vælge sin ægtemand. 

Tiden med bejleri fra de store slægter i Westeros er slut for den unge arving. Nu ofrer hendes far i stedet hendes frie valg for en politisk alliance med Lord Corlys, der stadig ikke er kommet sig over, at Viserys valgte at tage Alicent til hustru frem for hans datter. Viserys’ dobbeltstandarder er ikke til at komme udenom.

Noget tyder på, at Velaryon-huset er på vej tilbage i De syv kongerigers finere luftlag, mens Otto Hightower led et knæk, da han blev afskediget som Hand of the King. Magtbalancen har forskubbet sig nok en gang.

Ugens rænkespil

Rhaenyra var måske ikke den karakter, der var mest i kontrol i ugens afsnit. Hun bukkede under for sine drifter i en tiltrængt, men også lidt forceret skildring af kvindelig lyst (den langtrukne sexscene foran pejsen med Criston Cole var corny for at sige det ligeud). 

Det var et liderligt afsnit – som taget ud af en sæbeopera – og uden de helt store magtspil. Men Rhaenyra stod for afsnittets bedste skaktræk, da hun åbnede sin fars blinde øjne over for Otto Hightowers skjulte dagsordener om at få sit barnebarn frem i tronfølgen.

Med et snuptag fik Rhaenyra sin ellers handlingslammede far til at følge hendes ordrer og understregede nok en gang, at marionetdukken Viserys har svært ved at træffe en beslutning på egen hånd.

‘House of the Dragon’ afsnit 4. (Foto: HBO)

Om fyringen af Otto Hightower rent faktisk tjener riget, må tiden vise. For selvom Hightower har nydt personlig gevinst for sin tro tjeneste, er der også meget, der tyder på, at han er en vigtig brik i at holde sammen på riget.

Det blev dog ganske subtilt antydet, at Otto Hightower og Daemon havde forsøgt at føre Rhaenyra bag lyset sammen. Daemon vågnede op hos sexarbejderen Mysaria, da han havde efterladt Rhaenyra i Flea Bottom – og her så man sjovt nok den spion, som afslørede kongedatterens lyssky udflugt til Otto Hightower, hvilket næsten kostede hende arveretten.

 Var det et tilfælde? Nok ikke.

Serien har ikke klarlagt bedraget endnu, men noget tyder altså på, at Hightower styrer slagets gang fra skyggerne. Måske har han også haft en finger med i spillet, da Viserys’ far Baelon the Brave mistede livet i en jagtulykke, som Viserys antydede. Kan det i så fald også være ham, som forgifter Viserys, hvis helbred er i stødt forfald?

Ugens tema

Splittelsen mellem lyst og pligt var det store tema i afsnittet, der effektivt krydsklippede mellem Alicent, som ofrer sig på lagenerne for at tilfredsstille sin konge, og Rhaenyra, der finder et frirum i forklædning i King’s Landing, hvor hun som anonym for første gang kan forfølge sine lyster.

De to kvinder fremstod mere forskellige end hidtil – den ene i modvillig accept af sin rolle som hustru, den anden i åbent oprør mod den virkelighed, som langsomt begynder at sænke sig over hende.

‘House of the Dragon’ afsnit 4. (Foto: HBO)

Der er lagt i kakkelovnen til, at deres modsatrettede syn på, hvad det vil sige at være kvinde, kommer til at skabe yderligere splid mellem de to venner. Især når bitterheden over at være hensat til fødemaskine sænker sig over Alicent, og hendes jalousi over den frisindede Rhaenyras eskapader tager fat, som vi fik en forsmag på.

Ugens bundlinje

Virkelig? Et helt afsnit om sex og ægteskab? ’House of the Dragon’ går en svær balancegang mellem at tage markante spring i tid – hele tiden halsende efter de store vendepunkter i Targaryen-historien – og at zoome ind på små konflikter, der indtil videre synes nærmest ubetydelige i det store billede.

Af en krønike om en af de største konflikter i Westeros at være føles ugens afsnit alt for optaget af snuskede intriger, der dårligt kan udfylde et helt afsnit. Der var ’Game of Thrones’ trods alt noget mere dynamisk, når hvert afsnit tog os forbi mange forskellige karakterer og smeltede deres dagsordener sammen til en egal fortælling.

‘House of the Dragon’ afsnit 4. (Foto: HBO)

Bevares, det giver mening at udforske forholdene mellem Rhaenyra og Alicent og deres forskellige kvindesyn i dybden, men mange af ugens scener var flade og repetitive. Det var ikke, fordi man for alvor fik en følelse af, hvordan det er at være i de unge kvinders sko. Hvis det snævre fokus skal lykkes, er det vigtigt, at karakterdramaet og de små spændinger slår gnister.

Når serien fortsat bruger lang tid på at forfølge den kemiløse affære mellem Criston og Rhaenyra, får man bange anelser om, at serien vil fortabe sig i ligegyldigheder.

Ugens største spørgsmål

Will they, won’t they? Ugens afsnit luftede tanken om et Targaryen-ægteskab mellem Rhaenyra og Daemon, og det vil utvivlsomt spille en rolle fremadrettet – også selvom den unge arvings skæbne synes fastlåst efter annonceringen af det arrangerede ægteskab med Laenor Velaryon.

Rhaenyra virkede ikke helt afvisende over for sin onkel. I hvert fald indtil han lod hende hænge i Flea Bottoms horehus. De lader til at være gjort af samme støbning, så mon ikke de vil kunne finde fælles fodslag, skulle de vælge at forfølge et romantisk partnerskab.

Deres ensartethed blev understreget, da Viserys luftede sin mistillid til, om Rhaenyra kan leve op til det ansvar, der følger med profetien om The Prince That Was Promised, når hun i så høj grad er i sine drifters vold – præcis som Daemon.

Det vil under alle omstændigheder ikke ligne Rhaenyra at underlægge sig sin far og Alicents vilje, så mon ikke hun nok skal finde en måde at gøre oprør mod sit arrangerede ægteskab.

’House of the Dragon’ kan ses på HBO Max.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af