’Snabba Cash’ sæson 2: Sverige har simpelthen tidens bedste gangsterserie

’Snabba Cash’ sæson 2: Sverige har simpelthen tidens bedste gangsterserie
'Snabba Cash' sæson 2. (Foto: Netflix)

De hurtige penge har altid en pris.

Den morale blev slået fast med ni millimeter-kugler i første sæson af Skandinaviens bedste gangsterserie, ’Snabba Cash’.

Leya (Evin Ahmad) fik blod på hænderne for at sikre sin vej ind tech-branchen, også selvom det betød døden for én, hun havde allermest kær.

Det traume plager hende stadig i anden sæson. Hendes offer hjemsøger hende, både når hun sover og er vågen.

‘Snabba Cash’ sæson 2. (Foto: Netflix)

For hendes tidligere svoger Ravy (Dada Fungula Bozela) er tingene helt okay. Han har penge og masser af dope at sælge. Men der er altid nogen, der stræber efter at komme øverst i fødekæden. Spis eller bliv spist.

Og da den nyligt løsladte Zaki (Adam Kais) sammen med sin bror beslutter sig for, at de skal overtage Ravys domæne, bryder helvede løs. Kuglerne flyver, og skuddene ekkoer imellem de store højhuse og anonyme lagerbygninger, som agerer slagplads for de hurtige og eksplosive angreb.

Gangsterkongen er ellers begyndt at lægge planer om at træde ud af the game. Kæresten er gravid, og man fornemmer tydeligt, at Ravy ikke har lyst til at lide samme skæbne som sin bror, der blev dræbt, før hans søn blev født.

»Vi skal have en udvej«, forklarer han sin evigt loyale løjtnant Nala (Ayaan Ahmad). Men troskab er ikke en selvfølge i det hårde liv, hvor det er survival of the fittest. Og jo mere Zaki presser Ravy i bund, jo mere begynder selv hans nærmeste folk i banden at tvivle på, om veteranen stadig har det, der skal til.

‘Snabba Cash’ sæson 2. (Foto: Netflix)

Der er noget ’The Wire’ over ’Snabba Cash’-serien efterhånden, og det er udelukkende ment positivt. Ganske vist følger vi ikke politiet, men skaberduoen Oskar Söderlund og Jesper Ganslandt har et fermt greb om, hvordan kriminaliteten tager alle, der kommer i nærheden, med i faldet.

Hvor der i første sæson var fokus på de flydende grænser mellem det lovlige og ulovlige i big business-enden, er det her i anden sæson de unge, der kommer i centrum.

En gruppe venner bliver indblandet i Zakis netværk til trods for en ellers ihærdig indsats fra en af deres lærere, Jamal (Ardalan Esmaili). For dem virker det stadig som en leg, men da en fra gruppen bliver tævet, så han mister et øje, bliver det hele mere seriøst. Og hvor langt tør de nu i hver især gå?

‘Snabba Cash’ sæson 2. (Foto: Netflix)

Det er svært ikke at få associationer til den engelske genistreg ’Top Boy’, der også har narkohandlen og dens indflydelse på ungdommen som centrale omdrejningspunkter. Også den iscenesætter de komplicerede relationer, hvor gamle venner pludselig er fjender, og hvordan man pludselig kan føle sig som pensionist i gamet, når man nærmer sig de 30.

Evin Ahmad leverer igen en tour de force-præstation som den enlige mor, der er klar til at gøre (næsten) hvad som helst for at give sin søn en god fremtid. Hun har en sjælden intensitet og kan meget vel blive Sveriges næste store stjerne.

Og så rammer Dada Fungula Bozela den lidt trætte gangstertype til perfektion. Der er – for at trække endnu en ’The Wire’-parallel – lidt Bodie/Stringer Bell/D’Angelo Barksdale-vibe over ham.

’Snabba Cash’ er igen pengene værd – og stiger udelukkende i værdi. Svenskerne har teten, og nu er det op til alle andre at nå op på deres niveau.


Kort sagt:
Sveriges bedste eksportvare leverer igen på højeste niveau, når gangsterfortællingen krydres med, hvordan det hårde liv påvirker kvarterets uskyldige børn.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

'Snabba Cash' sæson 2. Serie. Serieskabere: Oskar Söderlund, Jesper Ganslandt. Medvirkende: Evin Ahmad, Dada Fungula Bozela, Ayaan Ahmad, Khalil Ghazal, Adam Kais, Elberon Bella, Omar Abdulqadir, Baba Diop, Tina Salih, Ardalan Esmaili, Ali Alarik, Olle Sarri, Johan Jan Jonason. Spilletid: Seks afsnit á cirka 50 min. Premiere: 22. september på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af