Afdød Oscar-aktivist Sacheen Littlefeather løj om at være indfødt amerikaner, siger søstre

Afdød Oscar-aktivist Sacheen Littlefeather løj om at være indfødt amerikaner, siger søstre
Sacheen Littlefeather ved Oscar-showet i 1973. (Foto: Getty Images/ Bettmann)

Aktivisten Sacheen Littlefeather, der på Marlon Brandos vegne nægtede Oscar-statuetten som opgør med Hollywoods behandling af indfødte amerikanere, døde i sidste måned. Kort inden havde hun fået en undskyldning fra Oscar-akademiet for den modstand og stigmatisering, hun oplevede som følge af talen.

Nu er det kommet frem, at Sacheen Littlefeather løj om sit eget genetiske ophav. 

Da hun indtog Oscar-scenen i 1973, på vegne af ‘The Godfather’-vinderen Brando, lagde hun ud med at sige ordene »Mit navn er Sacheen Littlefeather, jeg er apache« med henvisning til den oprindelige amerikanske stamme.

Dog fortæller den afdødes søstre, Rosalind Cruz og Trudy Orlandi nu i et eksklusivt interview med The San Francisco Chronicle, at Sacheen Littlefeather ikke var indfødt amerikaner. 

»Det er en løgn«, lyder det fra Sacheens ene søster Orlandi. 

»Min far var den, han var. Hans familie kom fra Mexico. Min far var født i Oxnard (by i Californien, red.). Det er afskyeligt over for stammefolkets arv. Og det er bare en fornærmelse mod mine forældre«, lyder det fra den anden søster Cruz. 

Søstrene identificerer sig selv som af spansk ophav på farens side og har ingen genetisk tilknytning til de indfødte amerikanere. De mener, at søsteren Sacheen opdigtede sit ophav for at komme frem i underholdningsindustrien. Efter talen ved prisuddelingen spillede Sacheen Littlefeather flere roller som oprindelig amerikaner i amerikanske westerns, og samtidig blev hun en aktiv stemme i kampen for oprindelige amerikaneres kamp mod diskrimination. 

»Man får ikke roller som mexicansk prinsesse. Du kan være en amerikansk indianer-prinsesse. Der var mere prestige i at være oprindelig amerikaner, end der var at være hispanic i hendes øjne«, fortæller søsteren Orlandi. 

En anden kilde fortæller, at Sacheen Littlefeather også løj om sin deltagelse ved en berømt protest ved Alcatraz-fængslet i USA, hvor fængselsøen var besat af demonstranter i 19 måneder fra 1969-1971. I følge en af protestens arrangørerer, LaNada Warjack, var Littlefeather ikke tilstede. »Vi kendte hende ikke rigtig før Oscar-aftenen« fortæller LaNada Warjack til The San Francisco Chronicle. 

Udover at lyve om sit ophav, fortæller søstrene også, at Sacheen Littlefeather løj om andre ting. Heriblandt at deres far var voldelig og alkoholiker, der begik overgreb mod deres mor og havde mentale problemer, hvilket søstrene dog benægter. Derimod fortæller de, at Sacheen fortalte historier fra deres fars liv og opvækst, som om det var hende selv, der havde oplevet dem.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af