Selv ikke instruktøren bag kan fordrage Brad Pitts voiceover i stor sci-fi-film

Selv ikke instruktøren bag kan fordrage Brad Pitts voiceover i stor sci-fi-film
Brad Pitt i 'Ad Astra'.

Siden sin debut med det dystre gangsterdrama ‘Little Odessa’ i 1994 har James Gray været et kendt ansigt på de store europæiske filmfestivaler.

Hele fem ud af hans i alt syv film har konkurreret om Guldpalmen i Cannes, mens debuten vandt Sølvløven i Venedig.

I 2019 modtog Grays ‘Ad Astra’ med Brad Pitt overordnet positiv kritik fra den internationale presse, mens de danske anmeldere var ret hårde ved den. Og især ét aspekt blev kritiseret.

Rumfilmen havde nemlig en mildest talt åndssvag voiceover fra Pitts karakter Roy McBride, der gav Harrison Fords berømt ugidelige voice-over i ‘Blade Runner’ kamp til stregen.

Netop det aspekt var også centralt i Soundvenue-anmelder Morten Kildebæks kritik af filmen.

I et nyt interview med Vulture forklarede James Gray, at han da heller ikke var tilfreds med det endelige produkt, som han mener kunne have været forhindret, havde det ikke været for filmstudiets indblanding.

»Det var lidt som en perfekt storm«, fortæller Gray.

»Filmens fødsel var så enormt rodet på grund af aspekter, som intet havde med filmen at gøre. New Regency lavede filmen og prøvede at få den igennem Fox, og vi snakkede med folk fra Fox, og så blev Fox opkøbt af Disney og gik vel decideret nedenom og hjem«.

Gray skyder i interviewet i høj grad skylden på den tumultariske studieproces:

»Twentieth Century Fox var et stolt studie, og så var det væk. Og så har du Disney, som har en helt anden modus operandi. Så på et virksomhedsniveau var det et kæmpe rod«.

»Og med en film som er ret personlig, ser folk nogle gange sig selv i den og argumenterer for, at andre ting ville have været bedre. Jeg havde ikke final cut, så jeg kunne ikke sige ‘Jeg kan ikke lide det, og sådan er det’«, fortæller den 53-årige instruktør og tilføjede:

»Og når folk begyndte at komme op til dig for at sige, ‘Hvorfor lavede du alt det der åndssvage voice-over?’, og når det ikke var dig, der gjorde det, så er det en ret frusterende oplevelse.«

James Gray fortalte yderligere, at han var utilfreds med, at det ikke var hans egen vision, der trumfede i sidste ende, selv om han både var forfatter og instruktør på filmen. Han sammenlignede projektet med Ridley Scotts ‘Blade Runner’, hvor »der er ting i den, som helt klart er dig, og som du elsker, og der er andre ting, som er blevet smidt ind i filmen, som ikke er dig«.

I interviewet gjorde Gray det klart og tydeligt, at han på ingen måde tager afstand fra hele filmen, og at han håber, at folk stadig kan sætte pris på de aspekter af den, som faktisk kom fra hans egen vision.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af