Dokumentar om dansk kolonialisme i Grønland åbner årets CPH:DOX-festival

Dokumentar om dansk kolonialisme i Grønland åbner årets CPH:DOX-festival
'Twice Colonized'. (Foto: Angela Gzowski/ CPH DOX)

Når den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX bliver skudt i gang i næste måned, bliver det med fokus på Danmarks kolonialisme i Grønland. Festivalen har netop annonceret, at den dansk-grønlandsk producerede ‘Twice Colonized’ er årets åbningsfilm.

Dokumentaren følger menneskerettighedsaktivist Aaju Peters, der kæmper dedikeret for Inuit, men sætter sig for at granske sin egen fortid efter en familietragedie, hvilket også bliver en del af kampen for demokrati og uafhængighed hos det oprindelige folk i Grønland.

‘Twice Colonized’ har netop haft premiere på den store amerikanske filmfestival Sundance.

Instruktør Linn Alluna har fulgt Aaju Peter i flere år i forbindelse med dokumentaren. »På vores første møde afslørede hun skjulte sandheder om mig selv og Danmarks historie, som jeg vidste, jeg måtte finde en måde at dele«, udtaler hun i en pressemeddelelse fra CPH:DOX.

Niklas Engstrøm der er programchef for festivalen udtaler, at »Twice Colonized er en af årets absolut vigtigste dokumentarfilm. Filmen sætter fingeren på kolonialismens personlige konsekvenser og giver os et tiltrængt nyt perspektiv på vores egen historie«.

CPH:DOX løber af stablen 15.-26. marts i København, hvor ‘Twice Colonized’ vil kunne ses. Det fulde festivalprogram bliver offentliggjort 21. februar.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af