‘You’ sæson 4 del 1: Internettets kæreste gør ny sæson af stalker-serien seværdig

‘You’ sæson 4 del 1: Internettets kæreste gør ny sæson af stalker-serien seværdig
'You'. (Foto: Netflix)

Millennials og Gen Z’s favoritstalker, den voiceover-messende Joe Goldberg (Penn Badgley), er rykket til London. Og mordermanien, der giver ham en ærgerlig tendens til at havne i situationer, hvor han lige må kvæle en forbipasserende eller to, er desværre flyttet med. 

Der er kommet skæg på den charmerende antihelt, som ikke kun har skiftet kontinent, men også alias. Joe er blevet til Jonathan, og han er rykket ind i en aristokratisk, britisk kreds. Det var den naturlige konsekvens af, at han har lagt så mange lig til bunke, at det belastede basen i LA.

Forelskelse bliver ofte en blodig besættelse for ham. I den forrige sæson ledte et jalousiopgør til hans kones død, og i et forsøg på at komme ud af sin morderiske cirkel iscenesatte han sin egen død og efterlod deres søn på en kollegas dørmåtte. 

I London er Joe litteraturprofessor på et universitet med en hobby i vindueskiggeri og aflytning af telefonsamtaler – især når det gælder hans nabo Kate (Charlotte Ritchie). Fjerde sæson er syltet ind i dark academia, så der er masser af lækkert at se på, selvom fortællingen mimer de tidligere sæsoner.

‘You’. (Foto: Netflix)

Omrokeringen af Joe åbner op for et helt nyt persongalleri og scener med endeløse læsesale, tweed-jakker og mørk mahogni-træ. Uden det var jeg nok stået af efter tredje sæson.

Solar plexus for serien er ikke den opstyltede handling, der kører i ring, men derimod stemningen. ’You’ har nemlig i denne omgang blandet blod med det bedste af to slibrige verdener – det moderne mordmysterie, der leder tankerne hen på den populære ‘Knives Out’-filmserie, og elitære curling-millennials, som hviler på deres families forretnings-dynastier, ligesom vi kender det fra ‘Gossip Girl’ (Penn Badgleys old hood).

Serien har på den måde ikke kun et nyt persongalleri, men også lavet et genreskifte ved at tilføje et whodunnit-plot, da en hemmelig afpresser forsøger at afsløre Joes sande identitet.

De store forandringer fungerer kun, fordi Joe er så stærk en hovedperson. ‘You’ ville ikke være noget uden Penn Badgley, der af Variety er blevet døbt internettets kæreste. Selv 11 år efter showet sluttede, er hans ‘Gossip Girl’-magi stadigvæk ikke drysset af ham – internettet er hans legeplads.

‘You’. (Foto: Netflix)

På TikTok danser han med sit store ustyrlige hår til Meghan Trainor, og i mildt snevejr og gummistøvler viber han til undergrunds-rap. Han har dertil sin egen podcast med to veninder, hvor man i det nyeste afsnit kan høre dem vende den nye sæson af ‘You’.

Folk står i kø for at like og interagere med ham – og jeg forstår godt hvorfor. Presseomtalen af den nye sæson har lagt vægt på, at Badgley har frabedt sig for mange sexscener, hvilket tilføjer et wholesome aspekt til hans persona. Der er noget boy next door over ham, og det er måske derfor, han spiller vellidt super-stalker så godt.

Sæson fire fejler dog ét sted i min optik. Der er blevet skruet op for seriens blodige elementer, hvilket mest af alt ender med at føles som et visuelt afsnit af ‘Mørkeland’, hvor mordene behandles for hyggeligt.

I en scene, hvor Joe skal skaffe sig af med sæsonens første lig, skærer han det op. Fra de forrige sæsoner ved vi godt, at han er ferm med knive, save, og hvad han ellers kunne have brug for at hakke noget i stykker. For ham er det en så latterligt banal handling, at han kan se fodboldkamp på sin telefon samtidig, men kroppen ser for realistisk ud, og mishandlingen bliver for grafisk. Så grafisk, at jeg tænker, at det er noget, som Peter Madsen gerne ville se.

‘You’. (Foto: Netflix)

Det er usmageligt og unødvendigt for en serie, som sagtens kunne være foruden intensiveringen af blodsudgydelse. Det er nemlig slet ikke chokerende længere, at Joe dræber.

‘You’ havde en banebrydende første sæson, hvor længderne Joe gik til for at stalke og manipulere kvinder var fascinerende – men kun på grund af hans allestedsnærværende voice-over. Den holdt os fast i hans hoved, så man dårligt nåede at tage afstand fra de syge tanker og handlinger, før han sødt hviskede en i øret igen.

Det greb har man for længst vænnet sig til i de forrige sæsoner, så Joe skal have flere skyts med, for at man lulles ind i hans hullede moral. De skyts er dog kun æstetik og Badgley selv.


Kort sagt:
Penn Badgley excellerer endnu en gang som romantisk antihelt med blodrøde hænder. I denne sæson er han også prins af dark academia med et helt nyt persongalleri, som kan myrdes.

‘You’ sæson 4 del 1. Serie. Skabere: Sera Gamble og Greg Berlanti. Spilletid: 5 afsnit á cirka 50 minutter. Premiere: De første fem afsnit kan ses på Netflix, de sidste fem kommer 9. marts.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af