Årets Cannes-program annonceret – Sidse Babett Knudsen og Wes Anderson i kamp om Guldpalmen

Årets Cannes-program annonceret – Sidse Babett Knudsen og Wes Anderson i kamp om Guldpalmen
Scarlett Johansson i Wes Andersons 'Asteroid City'. (Foto: Fox Searchlight)

Udtagelsen til Cannes Film Festivals hovedprogram er det snævreste nåleøje i filmland – især for nye, unge filmskabere.

Nu har den franske festival ud af 2000 indsendte film annonceret de udvalgte, der skal konkurrere om årets Guldpalme.

Blandt årets film finder man anerkendte instruktører som Wes Anderson, Todd Haynes og Alice Rohrwacher, mens der særligt knytter sig forventninger til Jonathan Glazers første film siden ‘Under the Skin’, ‘Zone of Interest’.

I år er der desværre ingen danske film i programmet, men Sidse Babett Knudsen er med i den fremragende østrigske instruktør Jessica Hausners ‘Club Zero’, som er co-produceret af danske Paloma Productions. Mads Mikkelsen er naturligvis med i den kommende Indiana Jones-film, der får verdenspremiere uden for konkurrence.

Og så er franske Catherine Breillats ‘Last Summer’ i hovedkonkurrencen et remake af May el-Toukhys danske hovedværk ‘Dronningen’.

Også faste Cannes-navne som Ken Loach, Nuri Bilge Ceylan, Aki Kaurismäki, Nanni Moretti og Hirokazu Kore-eda præsenterer deres nye film i hovedkonkurrence.

Det er meget sjældent, at debutfilm udtages til hovedkonkurrence, og derfor er det værd at bide mærke i, at senegalesiske Ramata-Toulaye Sys første film, Banel et Adama, er udtaget.

Der er hyppigt fokus på manglen på kvindelige instruktører i Cannes-konkurrence. I år er der (foreløbigt) seks kvindelige instruktører repræsenteret i kampen om Guldpalmen, hvilket er flere end i de seneste mange år.

19 film blev annonceret i hovedkonkurrencen, men traditionen tro vil der blive tilføjet enkelte yderligere film i ugerne op til festivalstart.

Som ventet blev det også annonceret, at ‘Euphoria’-skaber Sam Levinsons kontroversomgærdede HBO-serie ‘The Idol’ med Lily-Rose Depp og The Weeknd vil få premiere på festivalen.

I underkonkurrencen Un Certain Regard, der ofte er forbeholdt nye talenter og radikale eksperimenter, bemærker man blandt andet Molly Manning Walkers ventede ‘How to Have Sex’ og Warwick Thorntons ‘The New Boy’ med Cate Blanchett.

I forvejen vidste vi, at ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’, Martin Scorseses ‘Killers of the Flower Moon’ med Leonardo DiCaprio, Wes Andersons stjernespækkede ‘Asteroid City’, Johnny Depps comeback i ‘Jeanne du Barry’, Pedr´o Almodóvars kortfilm ‘Strange Way of Life’ med Pedro Pascal og Ethan Hawke og den afdøde legendes Jean-Luc Godards posthume kortfilm ‘Funny Wars’ vil få verdenspremiere på Croisetten.

Der vil altså være godt med stjernestøv på festivalen, hvor også navne som Alicia Vikander og Jude Law (begge i ‘Firebrand’), Julianne Moore og Natalie Portman (begge i ‘May December’), Juliette Binoche (‘La Passion de Dodin Bouffant’), Sandra Hüller (‘Zone of Interest’) og Song Kang-ho (‘Cobweb’) vil indtage den røde løber. Foruden de cirka 25 stjerner, Wes Anderson har hyret til ‘Asteroid City’.

Cannes-festivalens programchef Thierry Fremaux nævnte ved præsentationen, at de havde forsøgt at få ‘Killers of the Flower Moon’ i hovedkonkurrence – og altså i dyst om Guldpalmen – men i sidste ende vises den altså uden for konkurrence.

Sidste år vandt Ruben Östlunds ‘Triangle of Sadness’ Guldpalmen ved en festival, der også gav verdenspremiere til film som ‘Elvis’, ‘Top Gun: Maverick’, ‘Decision to Leave’, ‘Close’ og Ali Abbasis danske ‘Holy Spider’.

Den 76. udgave af Cannes-festival finder sted 16.-27. maj med netop Ruben Östlund som formand for den jury, der skal uddele Guldpalmen og de øvrige priser.

Cannes-programmet 2023

Hovedkonkurrencen:
Club Zero (instr. Jessica Hausner)
The Zone of Interest (Jonathan Glazer)
Fallen Leeves (Aki Kaurismäki)
Four Daughters (Kaother Ben Hania)
Asteroid City (Wes Anderson)
Anatomy of a Fall (Justine Triet)
Monster (Hirokazu Kore-eda)
The Sun of the Future (Nanni Moretti)
La Chimera (Alice Rohrwacher)
About Dry Grasses (Nuri Bilge Ceylan)
Last Summer (Catherine Breillat)
La Passion de Dodin Bouffant (Tran Anh Hung)
Rapito (Marco Bellocchio)
May December (Todd Haynes)
Firebrand (Karim Aïnouz)
The Old Oak (Ken Loach)
Banel et Adama (Ramata-Toulaye Sy)
Perfect Days (Wim Wenders)
Jeunesse (Wang Bing)

Åbningsfilm (uden for konkurrence):
Jeanne du Barry (Maïwenn)

Uden for konkurrence:
Killers of the Flower Moon
The Idol
Cobweb
Indiana Jones and the Dial of Destiny

Un Certain Regard:
The Delinquents
How to Have Sex
Goodbye Julia
The Buriti Flower
The Mother of All Lies
Los Colonos
Omen
The Breaking Ice
Simple Comme Sylvain
Rosalie
The New Boy
If Only I Could Hypernate
Hopeless
Terrestrial Verses
Rien à Perdre
Les Meutes
Le Regne Animal

Special Screenings:
Retratos Fantasmas
Anselm
Occupied City
Man in Black

Cannes Premiere:
Le Temps D’Aimer
Cerrar Los Ojos
Bonnard, Pierre et Marthe
Kubi

Midnight Screenings:
Acide
Omar La Fraise
Kennedy

Kortfilm:
Strange Way of Life
Funny Wars

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af