‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’: Fængslende dokumentarserie kulegraver årtiers hiphopkultur

‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’: Fængslende dokumentarserie kulegraver årtiers hiphopkultur
‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’. (Foto: PR)

Hiphop har altid været (og er stadig) en kreativ protestbevægelse mod den store sociale uretfærdighed og racisme, der i lange perioder har gennemsyret samfundet i USA.

Og det er udgangspunktet for den nye BBC-dokumentar ’Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’, der bliver præsenteret af hiphoplegenden Chuck D fra Public Enemy.

Gennem fire afsnit følger vi hiphoppens rivende udvikling fra kreativ undergrundsbevægelse i The Bronx i 70’erne til den kommercielle pengemaskine, som især den musikalske del af kulturen er i dag.

Strukturen i dokumentaren er lagt op på, at hvert afsnit følger hvert sit årti (med lidt overlappende margener), og tilsammen dækker de omtrent fire timer omkring 50 års amerikansk nationalhistorie – set gennem hiphoppens prisme.

Undervejs kommer vi da også vidt og bredt omkring.

Dokumentaren dækker nemlig alt fra Bill Clintons æra i Det Hvide Hus til Shirley Chisholm og Jesse Jacksons præsidentkampagner i 1972 og 1984 frem til tiden med henholdsvis Barack Obama og Donald Trump i spidsen for USA.

Sortes borgerrettigheder, drabene på Malcolm X og Martin Luther King, Black Lives Matter, politivold i Californien, Orkanen Katrina i New Orleans, 9/11 og rapgenrens misogyni bliver også kulegravet i lyset af hiphoppens historie.

‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’. (Foto: PR)

Der er også fokus på hiphoppens æstetiske sammenspil med graffiti som en vigtig udtryksform, rapmusikkens tekniske og kulturelle forbindelse til en genre som disco og på store musiklegender som James Brown og Marvin Gaye som inspirationskilder.

Når ‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’ fungerer bedst som musikdokumentar, er det, når den skiftevis trækker på medrivende talking head-interviews med en lang række hiphop-pionerer såsom KRS-One, Eminem, Darryl McDaniels, Ice-T, Melle Mel, will.i.am, Sister Souljah og førnævnte Chuck D.

Her er det både informativt og fængslende, og folk med let til moderat kendskab til kulturen vil få meget ud af dokumentaren.

Chuck D i ‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’. (Foto: PR)

Synergien mellem hiphopkulturen og de mange problemstillinger, som det amerikanske samfund har stået overfor, bliver desuden underbygget grundigt af interviews med alt fra historikere til borgerrettighedsaktivister. Det mest interessante aspekt ved denne del af serien, er den deprimerende lignelse mellem de mange politidrab på afroamerikanere gennem tiden.

Serien er desuden velklippet og akkompagneret med et killer soundtrack, der dynamisk udfolder sig i baggrunden (fra Public Enemys ’Fight The Power’ til Grandmaster Flash & The Furious Fives ’The Message’) og falder perfekt sammen med de mange indslag, der primært består af interviews og arkivoptagelser.

Problemerne for Chuck D og co. starter, når dokumentaren tager munden for fuld, og det gør den nærmest hver gang, den får chancen for at køre ud ad en løssluppen tangent. Det lader nemlig til, at fire timer er lige i underkanten i forhold til, hvad folkene bag dokumentarserien har valgt til og fra i klipperummet, samtidig med at visse dele af hiphopkulturen kulegraves grundigt, især musikdelen, mens andet nævnes en passant.

Det gør, at serien stedvis virker overfyldt og kaotisk. Alligevel skal man ikke snyde sig selv for en fornem hiphopdokumentar.


Kort sagt:
Chuck D serverer med ‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’ en tæt pakket og lidenskabelig hiphoplektion på fire timer, der både vil fascinere og oplyse dig om en af de mest indflydelsesrige kulturer i verdenen.

‘Fight the Power: How Hip-Hop Changed the World’. Serie. Skabere: Chuck D. Medvirkende: Chuck D, will.i.am, Sister Souljah, Ice-T, Warren G, Dead Prez, Public Enemy. Spilletid: 4 afsnit á ca. 60 minutter. Premiere: Kan ses på BBC Nordic+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af