Hemmelig graviditet blev til modbydelig ydmygelse i ‘Succession’s fjerde afsnit

Savnet til Logan blev opvejet af en virkelig intrigant blyantsstreg, onde-Kendalls store comeback og en surprise-graviditet i ‘Honeymoon States’.
Hemmelig graviditet blev til modbydelig ydmygelse i ‘Succession’s fjerde afsnit
'Succession' sæson 4 afsnit 4. (Foto: HBO Max)

Ugens business deal 

GoJo-handlen er ved at udvikle sig til Please Don’t GoJo-handlen. I hvert fald ghoster Mattson de sørgende Roy-børn, der dagen efter traumet møder op til forhandlingsgravøl om faderens plads i Waystar Royco. 

Kendall har samlet sig selv op fra sin hjerteskærende cardigan-pøl af menneskelig sorg (med hjælp fra sin »grief guy«). Shiv har talt med lægen om sin hemmelige graviditet. Roman påstår, at han har sørget på forhånd og har det fint (ligesom Casper Christensen gjorde det i den seneste ‘Klovn’-sæson, hvor det også var løgn). 

I ‘Honeymoon States’ når Waystar-bestyrelsen, der i sidste afsnit skrev pressemeddelelse, før liget var koldt, nye bundniveauer af gribbe-manerer. For lige som der skal udpeges en ny Logan, dukker et irriterende testamente op, som de fantaserer om at skylle ud i toilettet med slet skjult dagsorden.

Som et kryptisk »fuck off« fra graven har Logan nedfældet i et kaosskabende »pencil addendum«, at hans hedengangne »number one boy«, Kendall, står til at overtage chefstillingen. Ingen ved dog hvornår i tidslinjen af sønnens dolkningsforsøg, det er skriblet.

Og for Kendall er det problem, at der er en påfalden linje ved hans navn. Er det understreget eller overstreget? Det er i hvert fald led Logan Roy-manipulation fra den anden side af graven.

Når ‘Succession’ lykkes med at skære igennem intrigespillene med et spørgsmål om noget så simpelt som kurven af en streg, må man bøje sig i støvet for seriens evne til at skabe drama omkring mikroskopiske, men betydningsbærende dumheder. 

Pludselig er hele ‘Succession’-spørgsmålet afgjort. Lillesøster Shiv er med ét umyndiggjort og magten delt mellem Roman og Kendall, der går fra sørgende til smilende, så snart faren driver gæk med ham fra det hinsides. Logan er død, men onde-Kendall er genopstået!

Ugens »death becomes her«  

»Where have you … when did you get in?«. 

Kendall taler for alle, da han ved ankomsten til Logans lejlighed bliver budt velkommen af Marcia, for hvem bortgangen lader til at fungere som et helt særligt slags bitch-nektar. Døden klæder hende, som Shiv siger. Er Marcia blevet besat af Logans onde ånd i løbet af de intime samtaler, hun påstår, de førte flere gange dagligt? 

På sin korte visit får den hjemvendte ekskone spytsolgt monsterlejligheden for 63 millioner dollars og gjort samtlige af sine samtalepartnere til bullseye i sit giftige dartspil.

»Look how far you’ve come«, siger hun til nygifte Willa, der dog parerer med et strålende »both of us«.

Marcias ghoul-energi peaker dog, da hun afviser ex-assistent og ex-elsker Kerrys forsøg på at partycrashe gravøllet i døren. Pludselig er forrige afsnits spydigheder forsvundet som dug for solen, da den unge kvinde splittes til atomer og taber alle sin efterladte ejendele fra Logans soveværelse ud over marmorentréen.

Med premiereafsnittets Burberry-fadæse når den grimme taske, hun modtager sine ting i, et nyt bundniveau a »ludicrously capacious«. 

Ugens gravide

Endelig fandt vi ud af, hvad der var galt med Shiv. For selv inden Logans død har der været noget anderledes grådlabilt over ‘Succession’s ellers mest iskolde kvinde.

Indtil nu hvor et opkald med lægen afslører, at hendes mange opsigtsvækkende kæmpeblazere skjulte anerne af babybule. 

Hun starter dagen med gode nyheder fra lægen, der meddeler, at de voldsomme begivenheder ikke har påvirket hende og fosteret. Om hun er lettet, er ikke helt til at gennemskue. Graviditeten lægger ud som et biologisk kvindeåg, som vi håber bliver vendt til hendes fordel. Eller Toms fordel (for det er hans, ikke?).

Der opstår en gylden intimitet, da Shiv i et svagt øjeblik lader sin snarlige eksmand tale blidt til hende, efter hun har set sine chefdrømme synke i grus. Er det spytslikker-egenskaberne, eller tør man tro en lille smule på en dysfunktionel genforening? 

Hvis man var i tvivl om, hvor ondskabsfuld ‘Succession’ er over for sine karakterer, lod de også lige den fyrede, gravide kvinde falde ned af en trappe i raseri over sine brødres tarvelige magtovertagelse. 

Ugens citat 

Malplacerede smil er den helt store trend i ‘Succession’s fjerde sæson. Kerry ruinerede sin værtskarriere som »chuckles the clown«, og Logan vrissede – »why is everyone so fucking happy« til sin fødselsdagsfest. 

»Stop smiling« skriger Shiv nu af det kørestolsbundne oldinge-bestyrelsesmedlem Sandy Furness, der dukker op til gravøllet med ansigtsfolder som en salig smiley. »That’s just how his face looks these days«, påstår datteren. 

Derudover er der rig debat om, hvem Logan Roy var i dette afsnit. En stor mand af sin tid i følge medierne, hvilket hans børn oversætter til, at han »threw phones at people« og var småracistisk. 

Mens nogle hylder ham som »a man without vanity«, lyder det fra Tom i bitterheden fra sin hastigt dalende indflydelse: »He was a man who wasn’t wearing his compression socks, so he could look hot for Kerry«.

Det er dog lige ved og næsten-chefen Gerri, der leverer to næsten uovertrufne fornærmelser.

Hun tackler medbestyrelsesmedlemmet Carls selvfede forsøg på at smide sit navn i chefhatten med underspillet aldersshaming: »You’re a corporate legend. I mean… what you did in the 90’s with cable«.

Selvom ingen sørger til gravøllet, punkterer hun Toms kanapéædende krokodilletårer med ordene: »You might want to put down that fish taco. You’re getting your melancholy everywhere«. 

Men afsnittets mest kaotiske scene udspillede sig ved slaget mellem Logan-enkerne. Et slag, hvor Marcia gik hjem som atombombende sejrherre og Kerry som ludobrik. 

»We’re calling Kerri a taxi to the subway so that she can go home to her little apartment«. 

Ugens bundlinje 

I Logans fravær mangler magtspillet sin ultimative dealer. Hans posthume stregtegning til bestyrelsen fik dog fucket rigeligt op fra de dødes rige.

Efter sidste uges følelsesmæssige gyser føltes afsnit fire en lille smule som et transportafsnit (rent ‘dramaturgisk’, som Jeremy Strong ville sige). Men hvilket transportafsnit! Fuld af mumlende fornærmelser og magtkampe i alle afkroge. I næste uge begynder tingene formentlig at gå helt galt, når Roman og Kendall skal dele magten, og Shiv forhåbentlig tager kampen op med gravid vrede. 

Kendall spærrede Roman inde i et hundebur som barn, og at dømme på hans farvelsmil i afsnittets slutbillede kan han gøre det igen. 

‘Succession’ kan ses på HBO Max. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af