Tårevædet anbefaling: YouTube-kanal sender ikoniske film til psykolog

YouTube-kanalen Cinema Therapy sætter alverdens film under terapeutisk lup og omsætter dem til interessant indsigt i kærlighed, tab og mental sundhed. Det er forfriskende, sjovt og tårefremkaldende.
Tårevædet anbefaling: YouTube-kanal sender ikoniske film til psykolog
'Cinema Therapy'. (Foto: Cinema Therapy)

Gen z’ere prøver kræfter med en oldschool drejeskivetelefon, og en Twitch-streamer ser ’The Thing’ for første gang.

Reaktionsvideoer fylder godt op i det uendelige YouTube-univers. Der findes vitterligt en youtuber, der reagerer på sine tidligere reaktionsvideoer.

Jeg var derfor skeptisk, da jeg for nylig faldt over videoen ’Therapist Reacts to THE KISSING BOOTH Part 1 of 2 (SO MUCH REACTING)’. Fedt, endnu et letkøbt GQ-wannabeformat, vi kan tilføje til bunken af opportunistisk internetunderholdning.

Næh, nej. Bag den overdimensionerede videotitel gemmer sig YouTube-kanalen ’Cinema Therapy’, som hælder ny content på gamle flasker ved at kombinere det velkendte reaktionskoncept med oplysende perspektiver på, hvorfor nogle af de mest (og mindst) velskrevne film enten sejrer eller dumper i at gøre os klogere på alt fra psykisk sygdom og sorg til ægteskabsproblemer.

Slutshaming og æblekasser

Bag kanalen, der i skrivende stund har 1,3 millioner abonnementer, står familieterapeuten Jonathan Decker og instruktøren Alan Seawright, og præmissen for deres reaktionsvideoer er ved første øjekast da også, hvad man forventer af genren.

Men faktisk handler deres videoer slet ikke om selve reaktionen. Formatet bruges snarere som en art samtalestarter. Udgangspunktet er altid Deckers faglige ekspertise, mens Seawright spæder til med praktisk viden om filmteknik.

Og det er hverken støvet eller tørt. Tværtimod.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I videoen om Netflix’ teenromance ’The Kissing Booth’ taler de eksempelvis om filmens galoperende sexistiske undertoner, der både rummer god gammeldags slutshaming og glorificering af den klassiske lækker-fyr-med-vredesproblemer-trope.

Men Seawright påpeger også, hvordan fraværet af en simpel æblekasse i den obligatoriske kys-i-regnen-scene skævvrider framingen på en måde, der får Joey King til at ligne et barn ved siden af den knap to meter høje Jacob Elordi – ikke just heldigt set i lystet af deres i forvejen problematiske filmforhold.

Det er et enkelt setup, men de to youtubere formår smidigt at kombinere deres hverv på en oplysende og konkret facon – og som ekstra bonus er dynamikken mellem dem simpelthen genial, ligesom kanalens kløgtige brug af memeficeret klipning tilsætter et vildt morsomt element til de til tider lidt tunge tematikker.

Mommy-issues

Decker og Seawrights – eller Internet Dads, som de knap 10.000 følgere på deres subreddit kalder dem – popularitet kan imidlertid ikke udelukkende tilskrives deres humoristiske tilgang til filmanalyse.

Centralt for de nu mere end 100 videoer står et snart 20 år langt venskab og en villighed til at bruge deres egne erfaringer. Og hvorfor de, som de selv siger, godt kunne bruge en omgang terapi.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er blandt andet tilfældet i deres analyse af Sarah Connor i videoen ’TERMINATOR 2 and Difficult Parents’, der fungerer som en granskning af Seawrights egne mommy-issues. Vi ser ham tårevædet fortælle om at føle sig uelsket som barn og nære tæt forbindelse til kynismen, den unge John Connor oplever fra sin badass shotgunskydende mor.

Det kræver midt i videoen et langt kram. Av, mit hjerte.

’Cinema Therapy’ er stikker originalt og kreativt ud fra resten af YouTubes massive filmessay-jungle. For alle, der værdsætter en skarp cinematisk analyse krydret med lidt hverdagspsykologi, tårer og memes.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af