Weekend-anbefalinger: I denne uge sluttede tre af de seneste års mest enestående serier

Vi guider dig gennem det uoverskuelige streaming- og biograffarvand ved at pege på tre film/serier af høj kvalitet, der dominerer samtalen lige nu og her. I denne uge gælder det tre fremtrædende serier, der satte allersidste punktum.
Weekend-anbefalinger: I denne uge sluttede tre af de seneste års mest enestående serier
Bill Hader i 'Barry'. (Foto: HBO Max)

1. Streaming: ’Barry’

Det kan godt være, ‘Succession’ – se nedenfor – er løbet med det meste af opmærksomheden, men det er ikke den eneste exceptionelle HBO-serie, der satte sit sidste punktum efter fire sæsoner den forgangne uge.

På parametrene originalitet, uforudsigelighed og visuel panache kan man faktisk argumentere for, at ’Barry’ kommer stærkest ud af parløbet mellem de to serier de seneste år.

Bill Haders sorthumoristiske fortælling med ham selv i titelrollen startede som en umage krydsning mellem Hollywood-satire og gangsterdrama, men svingede skridt for skridt ud i en både dybt absurd og kompromisløst mørk fortælling om moral, arv og traumer med udgangspunkt i ekssoldaten Barrys nødtvungne engagement i en teatertrup.

Hader tog os hele vejen frem til målstregen ud af ruter, som man aldrig havde set komme. Flere afsnit har leveret nogle af de mest forrygende og overraskende actionsekvenser i en halvtimesserie nogensinde, og man har nemt ladet sig rive med af både seriens suspense og deadpan-energi.

Uden at afsløre noget tog serien også en kæmpe chance i finaleafsnittet. Det aftvinger respekt – om man kunne lide det eller ej.

‘Barry’ kan ses på HBO Max.

‘The Marvelous Mrs. Maisel’. (Foto: Prime Video)

2. Streaming: ‘The Marvelous Mrs. Maisel’

Jeg har fra dag ét været besat af ‘The Marvelous Mrs. Maisel’. ‘Gilmore Girls’-skaber Amy Sherman Palladinos mesterværk om manic pixie husmor-typen Midge Maisels (Rachel Brosnahan) forsøg på at bryde igennem som standup-komiker på New Yorks undergrundsscene i 1950’erne.

Desværre har jeg ikke haft nogen at snakke med den om siden 2017, da serien trods kæmpe succes i USA aldrig rigtigt blev stor herhjemme.

Det er dybt ufortjent. Se den dog ikke for min skyld, men for din egen. For ‘The Marvelous Mrs. Maisel’ er et sjældent dyr i nutidens tv-landskab, der forener flow-dagenes evne til at seerbehage med et stort, komplekst og millionsmukt drama. Let tilgængelig uden at være letbenet. En gennemført historie om en konkret kvindes kamp mod patriarkatet i glaslofternes heyday, men pakket med jokes.

Den femte og sidste sæson fører fortællingen til dørs med stileksperimenter og tidsspring. Samtidig vil seriens luksuriøse 50’er-æstetik falde på et tørt sted for alle med ‘Mad Men’-abstinenser. mjk

‘The Marvelous Mrs. Maisel’ kan ses på Prime Video.

‘Succession’-finalen. (Foto: HBO)

3. Streaming: ‘Succession’

Befinder man sig i ‘Succession’-boblen, kan det være svært at forestille sig, at nogen ikke skulle have hørt om, at kampen om tronen i Waystar Royco-medieimperiet nu er afgjort.

Men … måske er der også en verden uden for den nu årelange dyrkelse af Jesse Armstrongs formfuldendte svinerreplikker og udstilling af den ultrakyniske magtelite. I USA blev finalen seriens mest sete afsnit, men som helhed er serien stadig slet ikke et hit på niveau med HBO-blockbusters som ’Game of Thrones’. I Danmark ligger ’Succession’ øverst i den top 20, der figurerer på HBO Max, uden nogen uden for HBO-kontoret dog helt ved, hvordan den liste gøres op.

Uanset hvad: Serien sluttede med en knivskarp finale, der afrundede de forkvaklede Roy-børns higen efter farens firma, anseelse og respekt. Og er man stadig ikke steget på ’Succession’-toget, er det jo altså ikke for sent. Det kan faktisk være en berigende oplevelse at se afsnittene med hyppigere frekvens end den ugelange pause, der ligger i HBO-modellen. Særligt sidste sæson, der udspiller sig over ganske få dage.

Tænk at have 39 afsnit og sit første møde med Tom, Roman og Greg The Egg til gode. Vi er misundelige!

’Succession’ kan ses på HBO Max.

Set det hele? Tjek også vores tre anbefalinger fra sidste uge.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af