Weekend-anbefalinger: To nye dokumentarfilm går direkte i hjertet

Vi guider dig gennem det uoverskuelige streaming- og biograffarvand ved at pege på tre film/serier af høj kvalitet, der dominerer samtalen lige nu og her. Eller fortjener at dominere den.
Weekend-anbefalinger: To nye dokumentarfilm går direkte i hjertet
'Bjergene'. (Foto: Christian Einshøj)

1. Streaming: Rørende familieterapi på DR

Den unge instruktør Christian Einshøj dykker nænsomt ned i de afgrundsdybe kløfter, der tvinger hans familie fra hinanden i den rørende og personlige DR-aktuelle dokumentar, der bruger superheltekostumer som helende aloe vera på dybe sår.

Christian, hans to yngre brødre og hans mor og far har aldrig behandlet den tragedie, der overkom dem som en ung, dansk familie i Norge i 90’erne.

25 år senere er de gledet længere og længere fra hinanden, men da faren mister sit arbejde og vil flytte fra moren, beslutter Christian sig for at optrevle, hvad der egentligt er sket med familien, og hvordan de kan hele deres traumer.

Familiens tradition for hjemmevideooptagelser gør, at Christians kamera kan agere uforstyrret flue på væggen, og at familiemedlemmerne kan åbne sig op for deres bror og søn, selvom han gemmer sig bag kameraet.

Det er stadig hårdt for dem at fortælle deres hemmeligheder, men ‘Bjergene’ malker aldrig følelserne. Det er tydeligvis vigtigere for dem at hele end at lave en god film – og det er dét, der gør filmen så god.

’Bjergene – Savn, Sorg og Superhelte’ kan ses på DR TV.

‘Still: A Michael J. Fox Movie’. (Foto: CPH:DOX)

2. Streaming: En uimodståelig Michael J. Fox-dokumentar

Michael J. Fox har haft et unikt liv. Efter gennembruddet i sitcom’en ’Family Ties’ (’Blomsterbørns børn’ på dansk) blev han en af Hollywoods hotteste unge stjerner med ’Tilbage fra fremtiden’ og red på succesbølgen, indtil han som blot 29-årig fik konstateret Parkinson’s. Han fortsatte karrieren, til sygdommen ikke kunne skjules længere, har kæmpet med et misbrug, men er kommet ud på den anden side og lever i dag med fuldbyrdet optimisme, selvom hans sygdom er fremskreden.

Den Oscar-vindendende dokumentarist Davis Guggenheim udfolder i ’Still: A Michael J. Fox Movie’ hele skuespillerens liv på energisk vis. Frem for at være en sørgelig og melodramatisk affære er filmen helt i hovedpersonens ånd sjov, underholdende og usentimental, båret af en opfindsom brug af klip fra Fox’ film og serier. Og så selvfølgelig med smittende håbefulde og selvironiske interview med manden selv.

’Still’ er en sjældent god Hollywood-dokumentar, hvor man genfinder (eller bare finder) sin kærlighed til Michael J. Fox.

Læs også vores anmeldelse – og bud på de syv Fox-roller, man skylder sig selv at opleve.

’Still: A Michael J. Fox Movie’ kan ses på Apple TV+.

‘The Good Mothers’. (Foto: Disney+)

3. Streaming: Berygtet italiensk mafia fra en ny vinkel

Man kan fodre svin med film og serier om mafiaens gedulgte liv og levned – nogle problematisk romantiserende, andre foruroligende klarsynede.

Men selvom særligt Tony Sopranos hustru Carmela havde en fremtrædende rolle i ’The Sopranos’, har kvindernes perspektiv i de kriminelle familier været underbelyst. Og det gør den spændende italienske serie ’The Good Mothers’ op med.

Baseret på virkelige begivenheder følger vi tre kvinder, der siger fra over for den skræmmende calibriske ’Ndrangheta-mafia: Datteren til én af bosserne, hvis mor forsvinder efter at have vidnet mod familien. Én anden kvinde, der vender sig mod sine egne. Og en af de modige anklagere, der prøver at få organisationen ned med nakken.

Serien udstiller skarpt det forkvaklede kvindesyn, der hersker i ’Ndranghetaen, hvor døtrene og konerne altid vil være andenrangs og udsættes for grov social kontrol. Og så er dens blik på det lyssky miljø – i forlængelse af hovedværket ’Gomorrah’ – fuldkommen renset for skønmaleriske tendenser. Familieoverhovederne er nogle gennemgående ubehagelige typer og deres liv intet at drømme om.

Kvinderne føler man til gengæld stærkt med i ’The Good Mothers’ – ikke mindst når deres liv er i overhængende fare.

Læs også vores anmeldelse.

’The Good Mothers’ kan ses på Disney+.

Set det hele? Tjek også vores tre anbefalinger fra sidste uge.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af