Gennembrud i Hollywood-strejken: Manuskriptforfattere siger ja til foreløbig aftale

Gennembrud i Hollywood-strejken: Manuskriptforfattere siger ja til foreløbig aftale
John Oliver strejker i New York i juli 2023. Hans talkshow 'Last Week Tonight' vil formentlig snart kunne genoptage produktionen. (Foto: Alexi Rosenfeld/Getty Images)

Efter 146 dages strejke er der nu kommet et gennembrud i konflikten mellem Hollywoods manuskriptforfattere og de store filmstudier og streamingtjenester, som har sat de fleste film- og tv-produktioner på pause.

WGA (Writers Guild of America) kunne således søndag fortælle deres medlemmer, at de er nået til en principiel aftale med AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers). Manusforfatterne kan dog ikke genoptage deres arbejde, før den nye kontrakt er blevet ratificeret. Det skriver The Hollywood Reporter.

Den principielle aftale er ikke offentligt tilgængelig endnu, men den skulle indeholde alle de mærkesager, som WGA strejkede for. Aftalen omhandler blandt andet reguleringer, der bibeholder tv-seriers writers room-model, stiller krav om datatransparens, giver ekstra betaling ved publikumssucceser og beskytter forfatternes arbejde fra at blive erstattet af kunstig intelligens.

»Det, vi har vundet i denne kontrakt – især alt det, vi har opnået siden 2. maj – skyldes sammenslutningens villighed til at udøve sin magt, at demonstrere sin solidaritet, at gå side om side, at udholde smerten og usikkerheden fra de seneste 146 dage. Det er indflydelsen skabt af jeres strejke, i samråd med den ekstraordinære støtte fra vores fagforeningssøskende, der endelig bragte selskaberne tilbage til bordet for at indgå en aftale«, udtaler WGA til Indiewire.

»Vi kan med stor stolthed sige, at denne aftale er enestående – med meningsfulde gevinster og beskyttelse for forfattere i alle dele af foreningen«.

Hollywood-skuespillernes fagforening, Screen Actors Guild, strejker fortsat uden en aftale med studierne. Trods dette gennembrud for manusforfatterne må der altså gå en rum tid endnu, før film- og serieproduktioner kan genoptages.

Det ventes dog ifølge Deadline, at de amerikanske talkshows vender tilbage til skærmene, så snart den nye midlertidige aftale med manuskriptforfatterne er trådt i kraft.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af