’Salsa’-talent før ny sæson: »Jeg har helt klart oplevet et pres«

Ingrid Bjerg-Raft fik sin første rolle som den generte Kaya i Jonas Risvigs DR-hit ’Salsa’. Her fortæller skuespilleren, hvordan hun fik rollen – og teaser for det trekantsdrama, der venter i den nye sæson, som får premiere 26. oktober, og som Kaya står i midten af.
’Salsa’-talent før ny sæson: »Jeg har helt klart oplevet et pres«
'Salsa' sæson 2. (Foto: DR)

Jonas Risvigs ungdomsserie ’Salsa’ om søstrene Uma (Safina Coster-Waldau) og Victoria (Filipa Navarana Coster-Waldau) tog den yngre del af Danmark med storm ved premieren sidste år.

Serien fortalte hudløst ærligt om sex, orgasmer og hookups på en måde, ingen var vant til. Soundvenue kårede den til årets bedste danske serie.

Umas veninde Kaya var noget af en ener i ’Salsa’. I en serie, der handler om sex og kærlighed, var hun den mere tilbageholdende af veninderne, der ikke havde sex med nogen ‒ og slet ikke skulle på hookup-appen Drift.

Men i anden sæson af ’Salsa’ er det anderledes. Kaya er flyttet i kollektiv med Uma, Ronja og Sammi og får en væsentlig mere fremtrædende rolle i serien. Hun er klar til at udforske sin seksualitet, men hendes nyfundne selvtillid kompliceres, da hun begynder at få følelser for Umas nye flirt, Karl, der heller ikke virker helt uinteresseret.

Rollen som Kaya er Ingrid Bjerg-Rafts første, og den »kom som et lyn fra en klar himmel«, fortæller hun, da vi fanger hende på en telefon før premieren på sæson 2.

‘Salsa’ sæson 2. (Foto: DR)

Begge sæsoner af ’Salsa’ blev optaget, mens hun stadig gik i gymnasiet på Ingrid Jespersens Gymnasieskole på Østerbro, men den 19-årige skuespiller holder nu sabbatår. Det giver masser af tid til skuespillet, sideløbende med modeljobs og arbejdet på en kaffebar.

Før ’Salsa’ havde Ingrid spillet teater som barn, men sceneskræk og nervøsitet forhindrede hende i at tage det videre. Så da hun en dag sad i skolekantinen og så, at Jonas Risvig havde »slidet i DMs« på Instagram, var det mildest talt en overraskelse. Han ville høre, om hun havde interesse i at spille skuespil.

Risvig og hans castingchef Jette Tolstrup, der sammen har castingfirmaet Silo, søger ofte efter nye talenter på sociale medier og havde fundet hendes TikTok-profil, hvor hun i skrivende stund har 18.000 følgere. Her havde hun primært postet dansevideoer og et par hyggelige interaktioner med sin far. Risvig og Tolstrup fornemmede et potentiale. Ingrid mindes, at de havde bemærket hendes »fede energi og vibe«.

»Og det var virkelig underligt, fordi to uger forinden havde jeg været sådan til min mor: ’Mor, jeg tror sgu, at jeg skal gå krea-vejen. Jeg tror, at jeg vil spille skuespil’«, husker hun.

Et par Instagram-DMs og et self-tape senere befandt hun sig pludselig på settet til den nye DR-fortælling af Danmarks førende ungdomsserieskaber.

Hvordan var det som helt grøn skuespiller at stå første dag på optagelserne?

»Jeg kunne ikke lade være med at tænke: ’Var det bare et tilfælde, at jeg var god i det der self-tape? For I har ikke set mig mere, og nu skal jeg være med i en stor dramaserie på Danmarks Radio’«.

»Selvom jeg ikke havde den største rolle, skulle jeg jo stadig være en del af det. Og så kaster man sig jo bare lidt ud i det, og jeg fandt mig hurtigt til rette«.

Hvordan har det været at opleve reaktionerne på serien?

»Der har ikke været noget negativt, der har været meget medvind, men jeg har helt klart også oplevet et pres … Altså i forhold til, at man føler, at der lige pludselig er et publikum. Også i forhold til Ingrid, og ikke kun Kaya«.

‘Salsa’ sæson 2. (Foto: DR)

Hvor er Kaya, når vi møder hende i starten af anden sæson?

»Hun er brudt lidt ud af sin skal. Hun er stadig den her lidt mussede type. Men hun er helt klart et sted i sit liv, hvor hun har det her inderlige behov for at break free«.

»Hun har altid haft de her fantasier inden i hovedet og de her drømme og tanker. Men lige pludselig er hun klar til at realisere dem i virkeligheden«.

Er det noget, du har kunnet spejle dig selv i?

»Det synes jeg jo ikke rigtigt. Jeg føler, at jeg er meget anderledes i forhold til Kaya. Men jeg kan sagtens forstå hende, i mange af de ting hun gør. Jeg kan spejle hende i nogle af mine veninder. Der er nogle, der tager det her tempo, og så lige pludselig går det altså bare stærkt«.

Hvordan har det været at spille Kaya, der som den eneste i serien ikke har sex med nogen?

»Det er dét, der har været efterspurgt meget af dem, der har set serien. ’Hvad sker der med Kaya?’. Det har Jonas i hvert fald sagt ud fra nogle af de workshops, de har været til, når de skulle videreudvikle ’Salsa’«.

Det er da en stor kompliment til dig, at folk har lyst til at se mere til hende.

»Meget!«

Hvordan har det været, at hun er blevet skrevet op fra en relativt lille birolle i første sæson til en af de store spillere?

»Rent personligt synes jeg, det har været en kæmpe mulighed. Jeg følte et ansvar, men blev også enormt beæret over at få lov til at spille så stor en rolle og over, at folk rent faktisk har kunnet se potentiale i karakteren«.

Har der været nogle nye temaer, som I har snakket om, at I ville tage op her i sæson 2?

»Kaya har været jo lidt været ambassadør for den her uskyldige og lidt engleagtige tilgang til livet. Men hun er jo stadig et menneske, der rummer både godt og ondt. Man kommer nok lidt til at tænke Team Uma eller Team Kaya i den her sæson. Personligt er jeg faktisk mest på Team Uma!«.

‘Salsa’ sæson 2. (Foto: DR)

Der er et trekantsdrama i støbeskeen?

»Det er i hvert fald én af de tematikker, man vil se. Det her med om man skal gå på kompromis med et venskab for kærlighed, og er det egentlig vigtigt? Det er det, der kommer til at være det store dilemma: Om man skal go for the love eller go for the friends?«

Det ligner ud fra bag om-billederne, at der har været sindssygt god stemning på settet?

»Det er helt rigtigt. Jonas, som jo er en fantastisk instruktør, er også en god ven. Vi er også i gang med at optage Jonas’ spillefilm, ’Kontra’, hvor jeg har en lille birolle. Der er også nogle af de gamle fra ’Salsa’ på filmholdet bag. Det er lidt som at se sin familie igen«.

Vil du satse på skuespillet fremover?

»Jeg håber det rigtigt meget. Jeg har jo en drøm. Og jeg er så glad for, at jeg allerede har fået de her muligheder og oplevelser. Også selvom det stopper her. Det håber jeg ikke, at det gør. (…) Men det står jo også meget stille lige nu i branchen, har jeg hørt«.

»Hvilket også er derfor, at jeg synes, at det er fucking nice, at selvom det ikke er den største rolle i ’Kontra’, at jeg stadig får lov. Også fordi den karakter er en fuldstændig anden end Kaya – jeg skal spille en kæmpe bitch! Så får man lov til at vise lidt alsidighed«.

»Men igen, det er en usikker branche. Jobsene hænger ikke på træerne. Det er ikke, fordi man bare kan sende en ansøgning afsted ligesom hos den lokale bager«.

’Salsa’ sæson 2 får premiere 27. oktober på DRTV.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af