’Fifteen-Love’: DR-aktuel tennisserie er spændende frem til den afgørende matchbold

’Fifteen-Love’: DR-aktuel tennisserie er spændende frem til den afgørende matchbold
'Fifteen-Love'. (Foto: DR)

Fifteen-Love refererer til det øjeblik i en tenniskamp, hvor den servende spiller vinder det første point i et parti, og stillingen hermed er 15-0.

’Fifteen-Love’ er også titlen på en ny britiske dramaserie, der kan ses på DR, og som følger det unge tennistalent Justine Pearce, spillet af det formidable nye navn Ella Lily Hyland.

I en alder af blot 17 år er Justine blandt favoritterne til at vinde sin første store tennistitel, men en skade i hendes håndled gør, at drømmen brister. Gennem sin korte karriere er hun blevet trænet af den charmerende Glenn Lapthorn (Aidan Turner), der trods sit ægteskab viser sig at have en affære med den unge elev.

Fem år senere arbejder Justine som fysioterapeut på Longwood, en skole, der udvikler unge tennistalenter. Hendes tidligere træner har stor succes med sit nye talent, den unge knægt Luca, men dukker til Justines store forbavselse op på Longwood. Her skal han udvikle det nye unge talent Luisa.

‘Fifteen-Love’. (Foto: DR)

Til en efterfølgende fest får Justine kraftig mistanke om, at Glenn har en affære med hendes veninde og roomie, Renée.

Det viser sig, at Justine ikke bare havde en affære med Glenn, men også var forelsket og håbede på en fremtid med ham. Her begynder seriens komplekse præmis. For Justine har (måske) stadig følelser for Glenn og bryder sig ikke om tanken om, at han nu er sammen med en anden ung pige.

I sin brandert opsøger Justine den nærmeste politistation og anklager Glenn for seksuelle overgreb, der angiveligt skulle have fundet sted, kort før hendes karriere sluttede fem år tidligere. Her kommer seriens titel igen i spil. Justine har sat en kamp i gang, og efter alt at dømme tilfalder det første point hende.

Dagen efter vågner hun op med tømmermænd hos sin nuværende elsker, den unge Mikki (Jessica Darrow), der senere spiller en afgørende rolle i kampen mellem Justine og Glenn, der i mellemtiden har taget en uventet drejning.

Mens Justine har sovet sin brandet ud, har politiet afhørt hendes nærmeste venner og familie. Ingen af dem har dog meget tiltro til, at hendes beskyldninger mod Glenn har noget på sig.

‘Fifteen-Love’. (Foto: DR)

Det er en kompliceret problematik, ’Fifteen-Love’ tager op. På den ene side ser vi gennem flashbacks, hvordan Justine og Glenns forhold har udviklet sig, og at hendes følelser for ham var ægte. På den anden side oplever vi, hvordan hun skrøbeligt til sin anden afhøring tøver, tvivler og taler over sig.

Baseret på hendes udtalelser vurderer politiet, at der ikke er foregået nogen kriminel handling, og at de derfor ikke kan sigte Glenn. Nærmest desperat forsøger Justine at få Glenn dømt for magtmisbrug, da hun var under 18, og han var hendes træner. Også dette afviser politiet, da trænere på daværende tidspunkt ikke var underlagt loven om ’misbrug af tillidspost’.

Alligevel kommer der en høring på Longwood, hvor både Glenn, Justine og adskillige vidner kommer med deres udsagn.

Som Glenn siger inden høringen: »I den verden, vi lever i, skal jeg bruge mere end mit ord for at bevise min uskyld«. Heldigvis for ham har han mere end ordene på sin side. Han er vellidt og charmerende, og den rizz, han forførte Justine med i sin tid, bruger han nu til at klare frisag.

Efter to afsnit af serien er stillingen nu 15-15.

De resterende fire afsnit er som én lang tenniskamp, hvor spillerne skiftes til at vinde deres serv.

’Fifteen-Love’ er beslægtet med Jennifer Fox’ uafrystelige selvbiografiske film ’The Tale’ fra 2018, der fortæller den sande historie om, hvordan den blot 13-årige Fox blev seksuelt misbrugt af sin træner. Mest iøjnefaldende er den kompleksitet, der næsten er uundgåelig, når det handler om et forhold mellem to, hvor den ene er i en magtposition i forhold til den anden.

‘Fifteen-Love’. (Foto: DR)

’Fifteen-Love’ er ude i et lignende ærinde og planter samme tvivl hos både vores hovedkarakter og seerne. Der er da også noget ved Justines personlighed, der gør, at det er svært ikke at forholde sig kritisk til hendes konstante angreb mod Glenn. Samtidig gør Hylands pragtpræstation, at det er umuligt ikke at mærke den modstand, hun konstant møder i jagten på sin sandhed.

Overfor hende står Glenn, der konstant signalerer en sleskhed, som gør det svært at holde med ham. Men under den glatte overflade giver Turner rollen charme og troværdighed, så man forstår, hvorfor han så ofte får medhold. 

I ’The Tale’ forsøger Jennifer Fox at finde fred i sig selv trods sine traumatiske oplevelser. Den dybde mangler ’Fifteen-Love’, der mere er et spil om hævn og jagten på retfærdighed.

Som historien udvikler sig, graver den dog dybere og dybere efter den komplekse sandhed, hvor det ikke kun handler om at bryde loven. Det handler om moral, etik, magtmisbrug og noget, der er meget værre. Selvom den lykkes glimrende med at formidle disse emner, går den lidt for meget til ekstremerne for at få sine pointer igennem.

Flere belejlige afsløringer dukker op, og det hele ender lovlig konstrueret, men det er stadig både spændende og medrivende at følge den intense kamp helt frem til den afgørende matchbold.


Kort sagt:
DR-aktuelle ’Fifteen-Love’ forsøger lidt for forhastet at slå sine pointer fast, men er også både interessant, skræmmende aktuel og spændende.

’Fifteen-Love’. Serie. Instruktion: Toby MacDonald og Eva Riley Medvirkende: Ella Lily Hyland, Aidan Turner, Maria Almeida, Harmony Rose Bremner Spilletid: seks afsnit af ca. 45 min. Premiere: Kan ses på DR
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af