’Night Swim’: Blumhouse-gyser om hjemsøgt swimmingpool træder vande i 98 minutter

’Night Swim’: Blumhouse-gyser om hjemsøgt swimmingpool træder vande i 98 minutter
'Night Swim'. (Foto: 2023 Universal Studios /UIP)

Som barn af 90’erne var et af de absolutte højdepunkter, når turen gik til skolebiblioteket, så man med spidse albuer kunne få fingre i de nyankomne hæfter af R. L. Stines populære børne- og ungdomsgysere ’Gåsehud’, der var godt mørnede og forsøgt limhæftet op til flere gange.

Den originale serie, som blev udgivet på dansk frem til år 2002, indeholdt gyserfortællinger i øjenhøjde med dets unge læsere, hvor børn og teenagere blev udsat for overnaturlige og gyselige fænomener, alt imens forældrene ikke troede dem det mindste. Naturligvis.

Fortællingerne var ofte genkendelige og riffede på den almene gyserkanon som ’Varulven fra Febersumpen’, mens andre var en anelse mere fjollede (’Ægmonstret fra Mars’).

Jeg kunne ikke lade være med at slå tankerne over på Stines værker under Blumhouse Productions’ nyeste skud på stammen, ’Night Swim’, med dens præmis om en amerikansk familie, som flytter ind i et hus, hvis tilhørende swimmingpool er hjemsøgt af onde ånder.

’Hjælp, vores pool er hjemsøgt’ kunne snildt have været ’Gåsehud’-titlen, og man kan næsten forestille sig producerne Jason Blum og James Wan sætte sig ned og snakke med debutinstruktør Bryce McGuire om, hvordan sidstnævntes ti år gamle, fire minutter lange kortfilm af samme navn kan strækkes ud til en spillefilm på 98 minutter.

Spoiler: Det kunne man ikke rigtigt, og filmen føles som gammel vin på nye flasker fra Blumhouse, der har franchises som ’Paranormal Activity’ og Wans ’Insidious’ i porteføljen.

‘Night Swim’. (Foto: 2023 Universal Studios /UIP)

’Night Swim’ har fine skuespillere på rollelisten i form af Kerry Condon fra ’The Banshees of Inisherin’ og Wyatt Russell, der spiller en mere voksen udgave af sit joviale, bonghoved fra Richard Linklaters ’Everybody Wants Some!!’ fra 2016.

Familien Waller, bestående af Ray (Russell) og Eve (Condon) samt deres to børn Izzy og Elliott, shopper huse i en amerikansk forstad efter at have levet et nomadeliv på grund af Rays karriere som all-star-baseballspiller. Men efter en nervesygdom har sendt ham på tidlig pension, er det blevet tid til at slå rødder med familien.

De forelsker sig pladask i et hus, der viser sig at have en stor swimmingpool i baghaven, som trænger til noget kærlighed efter at have stået hen i mange år. Og med god grund. For tilbage i starten af 90’erne druknede en lille pige i poolen under mystiske omstændigheder. Noget som den fjumrede ejendomsmægler lige havde glemt at fortælle.

Det varer derfor heller ikke længe, før der begynder at ske dystre ting omkring swimmingpoolen.

Imens Ray skal vænne sig til livet som forstadsfar, går det ikke helt let for Izzy og Elliott, der har været vant til at flytte hele deres liv og endnu en gang skal starte i ny skole, hvor Eve også har fået job i administrationen. Izzy bliver vild med den flotte fyr fra svømmeholdet og får hurtigt venner, mens Elliott har det lidt sværere med at falde i hak.

‘Night Swim’. (Foto: 2023 Universal Studios /UIP)

Her hjælper det heller ikke på det, at Ray negligerer Elliott til fordel for Izzy, der har arvet hans sportslige talent og været en talisman for hans egen succes som baseballspiller.

Hvis man skar hele den hjemsøgte swimmingpool fra, kunne det være et ganske fint familiedrama om en mand, der skal komme overens med, at han ikke længere er det store omdrejningspunkt på grund af sin fallerede stjernestatus og desillusionen om den amerikanske drøm og i stedet skal lære, hvordan han bliver den bedst mulige ægtemand til sin kone og far til sine børn.

I stedet får vi jumpscares, man kan sætte uret efter samt gyserfloskler som: »Der er noget galt med den swimmingpool« og »vandet valgte ham«. Hele præmissen bliver taget så seriøst, at man til tider ikke kan lade være med at grine, når det slet ikke er meningen.

Dog skal Wyatt Russell og Kerry Condon, der med al respekt for Jamie Lee Curtis burde have vundet for Bedste kvindelige birolle ved sidste års Oscar-ceremoni, have credit for at holde filmen nogenlunde seværdig, samtidig med at der faktisk er nogle kløgtige undervandsscener undervejs.

’Night Swim’ havde nu nok alligevel fungeret bedst som endnu en iturevet ’Gåsehud’-installation på skolebiblioteket.


Kort sagt:
’Night Swim’ træder i vante Blumhouse-fodspor, men præmissen om hjemsøgt dit og dat – i det her tilfælde en swimmingpool – er efterhånden en kende udvandet.

’Night Swim’. Spillefilm. Instruktion: Bryce McGuire. Medvirkende: Wyatt Russell, Kerry Condon, Amélie Hoeferle, Gavin Warren. Spilletid: 98 min. Premiere: I biografen fra 14. marts.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af