HBO Max er nu fortid i Danmark – bag den nye overflade står problemerne i kø

Nu kan danskerne endelig tjekke ind på Max, streamingtjenesten tidligere kendt som HBO Max. Men giver det virkelig ny værdi for seerne at kunne se prestigefulde HBO-serier side om side med ’Ex on the Beach’ og VM i judo?
HBO Max er nu fortid i Danmark – bag den nye overflade står problemerne i kø
Josh Brolin i 'Dune: Del 2' (Foto: 2023 WBEI)

KOMMENTAR. HBO Max er død.

Længe leve Max.

To et halvt år efter HBO Nordic blev til HBO Max, møder de danske seere nu endnu en forvandling, når de logger ind på tjenesten.

I 2022 fusionerede Warner (der ejer HBO og står bag HBO Max) med Discovery, og det stod hurtigt klart, at de to giganters streamingtjenester skulle slås sammen til én. Den samlede tjeneste ved navn Max har serviceret amerikanerne siden maj sidste år, og i går blev ægteskabet så fuldbyrdet i Danmark, veltimet til dagen, hvor Denis Villeneuves sci-fi-triumf ’Dune: Del 2’ fik streamingpremiere.

Har man været vant til HBO Max, vil man måske ikke se de helt store forandringer ved første øjekast. Interfacet ligner det tidligere til forveksling, men kigger man nærmere, vil man se, at en ny type indhold byder sig til. Blandt tjenestens ypperligste lokkemad er nu ikke bare ’Dune’, ’Game of Thrones’ og ’Friends’, men også Discovery-flagskibe som ’Ex on the Beach’, ’Jaget vildt’ og ’90 Day Financé’.

Samtidig kan man nu se live-sport på tjenesten, blandt andet Roland Garros-tennis og Giro d’Italia-cykelløb.

Forandringen vil nok virke størst for de tidligere Discovery-brugere, som dog til gengæld synes at have trumfet de første to dage, eftersom Discovery-indhold lige nu indtager tre af de første fire pladser på top 10’en over de mest populære serier »i dag« (hvad det så end betyder) med ’Ex on the Beach’, ’Jaget vildt’ og ’Politijagt’.

Sælger inventaret

Bag overfladen kommer Max til Danmark med gevaldige problemer i bagagen.

Warner-Discovery er nemlig hårdt spændt for. Med direktør David Zaslav i spidsen har den fusionerede virksomhed søsat en nådesløs spareplan, hvor ellers færdige film har fået kniven, ambitionerne om en lind strøm af lokale serier er blevet lagt på hylden i store dele af verden (heriblandt Danmark), og hundredvis af medarbejdere er blevet fyret.

For at få penge i kassen har man desuden solgt store dele af inventaret, hvilket betyder, at man nu kan se store HBO-klassikere som ’Band of Brothers’, ’Six Feet Under’ og ’Sex and the City’ på Netflix i Danmark – og på amerikansk Netflix også D.C.-.film a la ’Justice League’.

Det nye Max i Danmark. (Foto: Screenshot)

Samtidig kæmper Max med at tiltrække og ikke mindst fastholde abonnenterne. Da Zaslav for nylig annoncerede resultaterne for første kvartal, kunne han fortælle, at Max har fået moderate to millioner flere abonnenter siden sidst. Og med i alt 99,6 millioner af slagsen – hvilket vel at mærke inkluderer dem, der stadig har HBO på deres lineære tv i USA – halter Max stadig langt efter både den suveræne nummer 1 Netflix og kombattanterne Disney+ og Prime Video.

Man er derudover den af de store streamingtjenester, der er hårdest ramt af det såkaldte churn, altså at folk opsiger abonnementet i en ruf, når de er færdige med at se den serie, de kom for.

Og selvom Warner-Discovery i dag tjener flere penge på streaming end før, er det stadig ikke nok til at kompensere for de faldende indtægter fra traditionelt flow-tv.

Nye HBO-serier har skuffet

Warner-Discoverys bestræbelser inden for streaming er således stadig udfordrede. Senest har man meldt ud, at Max fra sommeren vil blive udbudt til de amerikanske kunder sammen med Disney+ og den Disney-ejede tjeneste Hulu til en samlet pris – det, man kalder et bundle.

Det er et smart træk for at holde på abonnenterne. Samtidig er det – ligesom med salget af HBO-serierne sidste år – en erkendelse af, at man ikke er en reel konkurrent til Netflix. Man bliver aldrig nummer 1, og nu må man gøre sit bedste for at få en fast plads i periferien.

I Danmark blev HBO Max i sin tid lanceret med et opsigtsvækkende tilbud på halv pris resten af livet – et smågenialt træk for at hindre kundernes troløshed. Den aftale fortsætter ind i Max-æraen og har utvivlsomt holdt mange til i en periode, hvor indholdet på HBO Max har været foruroligende tyndbenet.

Kate Winslet i ‘The Regime’. (Foto: HBO)

Ventede HBO-titler som ’The Jinx’ sæson 2, Park Chan-wooks ’The Sympathizer’ og Kate Winslet-serien ‘The Regime’ er langt fra blevet de samtaleemner, de kunne have drømt om, og efter ’Succession’, ’The Last of Us’ og ’And Just Like That’ sluttede for denne ombæring, har der været al mulig grund til, at seerne skulle søge mod grønnere græsgange.

HBO har altid været afhængige af at have serien, som alle feinschmeckerne plus det løse talte om, og det er de seneste år lykkedes med alt fra ’True Detective’ til ’The White Lotus’ og selvfølgelig, over alt andet, ’Game of Thrones’ og ’House of the Dragon’.

Da HBO Nordic blev til HBO Max, fik de et stærkt nyt ben i form af Warners store biograftitler, og det er bestemt værdifuldt, når man eksklusivt kan lokke med streamingpremiere på ’Barbie’ eller ’Dune: Del 2’. Den slags events, hvor biografpræsten drypper på streamingdegnen, sker bare for sjældent til at fastholde abonnenterne måned efter måned.

Fin fransk kogekunst møder Bones

I det lys kan man tænke, at tilføjelsen af Discovery+-indholdet er en klar fordel.

Fusionen til Max giver på papiret mening, fordi HBO/Warner og Discovery komplementerer hinanden med to væsensforskellige køkkener. I dag er det vigtigt for alle de store streamingtjenester at have en mangfoldig og varieret menu – noget for enhver smag. Discovery-tilføjelsen har desuden givet Warner adgang til live-sport, som er streamingkrigens nye frontier – sport fastholder abonnenterne, og både Amazon, Disney, Apple og Netflix er så småt begyndt at opkøbe sportsrettigheder.

Så selvom VM i judo måske ikke batter så meget nu og her – i al respekt! – kan Max bryste sig af at vise alt fra OL i Paris til sommer.

Omvendt må man stille spørgsmålet: Er alle dem, der har holdt HBO Max for film og serier af høj kvalitet, virkelig interesserede i Discoverys blå blink og sleazy reality?

Kan foreningen af Bones og fin fransk kogekunst ende med at skræmme elskere af begge dele væk? Færdig med ’Tokyo Vice’ – tjek ’Lufthavnens beredskab’ ud! Kunne du lide ’Jerrod Carmichael Reality Show’ – se ’Ex on the Beach’!

‘Jerrod Carmichael Reality Show’. (Foto: HBO Max)

Det er et umiddelbart akavet møde, som indbefatter en øget abonnementspris på 119 kr. for standardløsningen uden reklamer.

Måske vil de to ender langsomt mødes. I hvert fald tyder noget på, at Warner satser mere og mere på serieindhold, der læner sig op ad deres store franchises. Deres næste store serie er ’The Penguin’ med Colin Farrell som Pingvinen fra ’The Batman’, ligesom der er en ’Dune’-serie på vej med undertitlen ’The Sisterhood’.

’House of the Dragon’ er blot begyndelsen på ’Game of Thrones’-malkningen, og så holder vi selvfølgelig vejret, mens det kommende serie-reboot af Harry Potter begynder at tage form.

Et tilbud, man godt kan afslå

Man kan godt blive bekymret for, hvad der skal ske med de uforglemmeligt originale, enkeltstående HBO-serier, der har været så essentielle for serieboomet siden årtusindskiftet.

Er der i den desperate jagt på abonnenter rum for at opfinde den nye ’Succession’, ’The White Lotus’ eller ’Euphoria’?

Apropos ’Euphoria’ er det lige nu tvivlsomt, om tredje sæson overhovedet bliver en realitet.

Jeg er bange for, at HBO-brandet langsomt, men sikkert udvandes, og at vi ender med en franchise-jagtende streamingtjeneste som alle andre. Jeg kan også tvivle på, om det er vejen til flere abonnenter i det lange løb.

Uanset hvad ligner Max her i åbningsugen et tilbud, man godt kan afslå. I hvert fald indtil ’House of the Dragon’ får premiere til juni.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af