’Sygt skarp’: Nyt DR-program giver et indblik i en mandeverden, jeg ingenting anede om

’Sygt skarp’: Nyt DR-program giver et indblik i en mandeverden, jeg ingenting anede om
'Sygt skarp'. (Foto: Nicolai Puls/ DR)

Vi lever i en forfængelighedspandemi. For mænd kan det få fatale konsekvenser, men det er der ikke så mange, der tager alvorligt.

Sådan virker det i hvert fald for denne kvindelige skribent, der gennem P3’s serie ’Sygt skarp’ har fået en invitation direkte ind på drengeværelset og næsten ikke kan komme sig over det syn, der møder hende.

For mens jeg har haft travlt med at holde mine veninder i hånden, tale om sexisme, feminisme og den svære bikinisommer, ser det ud til, at vi kollektivt har tabt drengene bag den vogn, vi alle sammen sidder på, og efterfølgende bedt dem om at skamme sig over faldet.

‘Sygt skarp’. (Foto: Nicolai Puls/ DR)

For mændene har det skidt med dem selv, og de er villige til at gå om end meget langt for at leve op til urimelige maskulinitetsidealer uden at kny. I ’Sygt skarp’ møder vi først Lucas Christiansen, der skal have fjernet brystkirtler efter at have taget steroider for at se større og stærkere ud op til en bodybuilding-konkurrence.

De mange hormoner har fået kroppen til at udvikle for meget østrogen, og nu er første tegn i rækken af bivirkninger på, at den er så gal med Lucas’ krop, at han simpelthen er ved at udvikle kvindebryster.

Seriens store asset er – udover sine gennemsympatiske, reflekterede og generøse cases – Jacob Weil som vært. Han har tidligere stået for radioprogrammet ’Danskerbingo’ og DR-serien ’Helt væk på piller’. Weil er drengeværelse-sjov, som når han inden Lucas’ operation omtaler sig selv som surgeon of death. Men han formår også at skabe åbenhjertige rum som interviewer.

‘Sygt skarp’. (Foto: Christiane Teztlaff/ DR)

Den tidligere elitesportsudøver Alexander Lajmi fortæller modigt om at få knust sine drømme af anoreksi, der udviklede sig, da han begyndte at veje maden under styrketræningen.

Da han havner i psykiatrien for at få hjælp til at bekæmpe den svære lidelse, skal han krydse spørgeskemaer af, der spørger til, hvornår han sidst har haft menstruation. For de meget maskuline mænd kan det være et ret ømtåleligt emne, men Jacob Weil er så gennemrummelig en vært og kammerat, at alting bare føles vigtigt, væsentligt og rigtigt. Det er en kæmpe force.

Vi møder også Jonas Korsgaard, der på Instagram er kendt uironisk som Muscle Man. Han er helt åben med sit forbrug af steroider, har en stemme dyb som en World of Warcraft-ork og samme koloenorme størrelse. Til lægen får han at vide, at han både ser ind i hjertefejl og dårlig sædkvalitet, hvis han en dag vil have børn. Alligevel vil han fortsætte ufortrødent.

Mest chokerende er næsten, da Jacob Weil hiver muskelforskeren Anders Nedergaard med i biografen til en omgang Naddy or No, hvor forskeren skønner, at store Hollywood-stjerner som Jake Gyllenhaal, John Cena og Dwayne ’The Rock’ Johnson med stor sandsynlighed er på steroider. Kald mig bare naiv, men jeg anede ikke, at hormonstofferne var så stor en ting.

‘Sygt skarp’. (Foto: Nicolai Puls/ DR)

Desværre er der en enkelt kilde, som skæmmer programmet lidt. Navnet skal ikke nævnes her, men han har et billede af sig selv og en ilder som baggrund på telefonen. Manden er taget til Istanbul for at få lavet en hårtransplantation uden overhovedet at have sat sig ind i, hvordan den slags foregår.

Så når den forberedte Jacob Weil stiller ham en masse spørgsmål om, hvad der kommer til at ske – gør det ondt, skal du klippes skaldet, hvornår vokser håret ud – så kan han ikke svare på noget af det, for han virker til overhovedet ikke at have tænkt nærmere over, hvad han har gang i.

Jeg kan ikke forestille mig andet, end at en tilrettelægger eller Jacob Weil selv må have lavet forinterview med kilden og altså vidst, at man i bund og grund hyrede, hvad der svarede til en af de mindre ressourcestærke x-factor-deltagere, til det ellers så begavede program, og det er ærgerligt, fordi det virker forstyrrende på en plat reality-agtig måde.

Det ændrer heldigvis ikke på, at ’Sygt Skarp’ er et af de mest væsentlige programmer, jeg har set længe.


Kort sagt:
Jakob Weil er en virkelig sjov og gennemsympatisk vært i DR-serie, som sætter noget afsindigt vigtigt og underbelyst på dagsordenen: mænds farlige forfængelighed. Men emnet er så langt fra udtømt, og forhåbentlig kan serien inspirere til at sætte mænds vilkår højere op på dagsordenen.

’Sygt skarp’. Dokumentarserie. Medvirkende: Jakob Weil, Anders Nedergaard, Jonas Korsgaard, Yussef Hussein, Henrik Vibskov, Alexander Lajmi m.fl. Spilletid: 2 afsnit á 23 minutter. Premiere: Kan ses på DR.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af