Rollen forenede Jim Carreys komik og melankoli – i dag har de fleste desværre glemt den

Jim Carrey er kendt for at excellere i yderpunkterne af skalaen mellem mani og sørgmodighed, fra ’Ace Ventura’ til ’Evigt solskin i et pletfrit sind’. Men midtimellem finder man en kontroversiel rolle som homoseksuel svindler, der fortjener langt større opmærksomhed, skriver Ditte Fiil Ravn i Soundvenues sommerserie om de største stjerners mest underbelyste roller.
Rollen forenede Jim Carreys komik og melankoli – i dag har de fleste desværre glemt den
Jim Carrey i 'I Love You Phillip Morris'. (Foto: PR)

STJERNERNES GLEMTE GULD. Jim Carrey er skoleeksemplet på, at talenter med funny bones også tit kan mestre dramatiske roller.

Gennem en mere end 30 år lang karriere i Hollywood er han velbevandret i yderpolerne mellem manisk og melankolsk.

Fra ustyrlig slapstick i gennembrudsrollen som ’Ace Ventura: Pet Detective’ til den hjertesorgsramte nostalgiker Joel i ’Eternal Sunshine of the Spotless Mind’.

I midten af det spektrum har Carrey også lovpriste roller bag sig. I reality-dystopien ’The Truman Show’ og som komikeren Andy Kaufmann i ’Man on the Moon’ ramte han balancen mellem det gakkede og gravalvorlige.

Det er få forundt at kunne se tilbage på en karriere med så mange ikoniske roller, der både har begejstret bundlinjefikserede filmselskaber og højtravende cineaster. Men der er én af Jim Carreys pragtpræstationer, som alt for få nævner – eller måske overhovedet kender.

Nemlig rollen som den håbløse romantiker og udbryderkonge Steven Russell i ’I Love You Phillip Morris’.

Fra superkristen til supergay

Ligesom i ’Man on the Moon’ portrætterer Carrey her en virkelig person. Steven svindler sig ud af fængsler og mod økonomisk frihed for at skabe det perfekte liv sammen med sin store kærlighed Phillip Morris (Ewan McGregor).

Forestil dig et møde mellem ’Catch Me If You Can’ og ’Brokeback Mountain’ instrueret af Mel Brooks, som Steve Persall skrev i sin anmeldelse af filmen tilbage i 2009.

Da ’I Love You Phillip Morris’ fik premiere i 2009, var den kontroversiel. Dens eksplicitte portræt af homoseksuel kærlighed gav filmen udfordringer med at blive distribueret i både USA og lande som Italien.

Carrey er dog ikke kendt for at lade sig skræmme af andres meninger. Tænk bare på hans satiriske politiske tegninger og anti-vaxx-aktivisme, som han har brugt mere tid på en skuespil de seneste år.

Skuespilleren takkede ja til rollen som Steven Russell, fordi han trives i ekstremerne – og dem er der mange af i ’I Love You Phillip Morris’.

Jim Carrey og Ewan McGregor i ‘I Love You Phillip Morris’. (Foto: PR)

Med et adoptionstraume i bagagen forsøger den accepthungrende Steven først at leve som den perfekte kristne kirkegænger med kone og barn i Texas’ forstæder. Men efter en nærdødsoplevelse vil og kan han ikke længere leve på en løgn. Så han springer ud som homo og sendes i raketfart mod en ny ekstrem.

Med et fingerknips er Steven flyttet med en lækker kæreste til det bling-besatte Florida, hvor han betaler sig til det gode liv. For Steven tror på, at økonomisk frihed rimer på lykke. »Turns out, being gay is really expensive,« siger han og finansierer sit overforbrug med heftig forsikringssvindel.

Det romantiske højdepunkt

Jim Carrey udlever Stevens frustrationer, flamboyance og iscenesatte fald på rulletrapper med samme komiske timing og fysik, som vi kender ham for.

Alligevel er ’I Love You Phillip Morris’ markant anderledes end hans andre film fra samme årti såsom ’Bruce Almighty’, ’Yes Man’ og ’Fun with Dick and Jane.’

’I Love You Phillip Morris’ var nemlig ikke en Hollywood-komedie med et stort budget, hvor Carrey som leading man og svoren crowdpleaser forventedes at gakke helt ud. Det var en indie-film fra to debuterende instruktører, Glenn Ficarra og John Requa, produceret uden om de store selskaber og med et beskedent budget.

Måske er det denne nye ramme, der tillader, at Carrey skyr fra de overdrevne grimasser og publikumspleasende slapstick. I stedet afstemmer han sin komiske timing og fysiske egenskaber til et realistisk portræt af et almindeligt menneske med en ekstraordinær historie.

I samspillet med titelkarakteren Phillip Morris, spillet af Ewan McGregor, får han desuden lov til at udfolde en anden side af sit dramatiske talent. For Carrey og McGregor har en smittende kemi, der får det vanvittige plot af en kærlighedsjagt til at virke plausibel.

‘I Love You Phillip Morris’. (Foto: PR)

Parret mødes i fængslet, hvor Steven sidder inde for forsikringssvindel og Phillip for en harmløs forseelse. Et skæbnesvangert møde for dem begge – og starten på Stevens besættelse af at gøre Phillip lykkelig med materialistisk overflod som middel.

Forbindelse mellem dem er eksplosiv. Den føles helt euforisk, da Phillip for første gang løber ud i fængselsgården til tonerne af Nina Simones ’To Love Somebody’ for at fortælle Steven, at han elsker ham, mens Steven køres mod et nyt fængsel.

Men den føles også flere gange hjerteskærende romantisk. Et af de mest mindeværdige øjeblikke er, da Phillip og Steven danser tæt i sorte silhuetter og kysser, mens fængslets postyr brager omkring dem.

Det er selvsamme kærlighed, der former filmens romantiske højdepunkt og klimakset for Carreys toppræstation. I en monolog mod slutningen overgiver Steven sig til Phillip i en grad, at tårekanalerne dirrer.

»Alt, der er tilbage af mig, er den mand, der elsker dig. Det er alt. Intet andet«.

Bag masken

I dag ser vi sjældent Carrey på det store lærred.

Ja, faktisk er rollen som Dr. Robotnik i spilmatiseringerne om ’Sonic the Hedgehog’ noget nær det eneste sted, man kan opleve det komiske geni på film.

Muligvis fordi Carrey har helliget sig andre kreative udfoldelser som kunstner, forfatter og aktivist. Eller måske fordi han hellere ville forlade festen på toppen frem for at blive og drikke bundsjatter med småroller og cameos.

Ewan McGregor og Jim Carrey i ‘I Love You Phillip Morris’. (Foto: PR)

Når der skal sammenfattes en kanon med Carreys bedste roller, vil Truman, Kaufman, dyredetektiven og den grønne maske være selvskrevne. Men Steven Russell fortjener også en plads.

Særligt fordi ’I Love You Phillip Morris’ får dig til at give slip på forventningerne om, at en Jim Carrey-film skal være en tour de force i enten manisk komik eller afmålt melankoli.

Den lykkes som en lille, halvskør og bundromantisk film, der vælter rundt på Jim Carreys vante spektrum.

’I Love You Phillip Morris’ kan ses på Filmstriben, Pluto TV, Viaplay og Blockbuster.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af