‘Wyatt Earp and the Cowboy War’: Møgspændende dokumentarserie vender op og ned på myten om en af western-æraens største legender

‘Wyatt Earp and the Cowboy War’: Møgspændende dokumentarserie vender op og ned på myten om en af western-æraens største legender
'Wyatt Earp and the Cowboy War'. (Foto: Netflix)

Historien om legendariske Wyatt Earp er blevet fortalt adskillige gange. I John Fords westernklassiker ‘My Darling Clementine’ fra 1946 portrætterede Henry Fonda Earp, og senere har både Kurt Russell og Kevin Costner gjort ham kunsten efter med filmene ‘Tombstone’ og ‘Wyatt Earp’.  

De tre stjerners portrætter bærer en stor del af ansvaret for, at mange i dag uden tøven vil nævne Wyatt Earp som en af de største helte fra det vilde vesten.  

Historisk set er Wyatt Earp bedst kendt for den berømte skudduel, der fandt sted ved O.K. Corral den 26. oktober 1881. På den ene side repræsenterede Wyatt Earp, hans to brødre og Doc Holliday den formelle lov og orden i byen. På den anden side var blandt andre de berygtede cowboys, brødrene Ike og Billy Clanton.  

Det glansbillede udfordrer Netflix’ nye dokumentar ‘Wyatt Earp and the Cowboy War’, der er skrevet og instrueret af Patrick Reams, mens Hollywood-stjernen Ed Harris er fortæller.  

‘Wyatt Earp and the Cowboy War’. (Foto: Netflix)

Ifølge de mange historikere og forfattere, der medvirker i serien, er denne duel ikke bare den mest berømte i det vilde vestens historie. Den spillede en afgørende rolle for Amerikas fremtid. 

Det hele begyndte den 15. marts 1881, hvor en diligence med sølv til en værdi af 26.000 dollars forlader Tombstone i Arizona – som den har gjort mange gange før. Denne dag røves diligencen, og kusken og en pasagere skuddræbes. Det beskrives som et brutalt og grusomt røveri.   

Røverne slipper væk, men nyheden om drabene spredes hurtigt, og Tombstones sherif Johnny Behan beder de tre brødre Virgil, Morgan og Wyatt Earp om hjælp til at fange forbryderne.  

Wyatt Earp beskrives som en revolvermand, der foretrak at bruge sine næver frem for at skyde. Han levede efter sit eget kodeks, men var optaget af retfærdighed. Diligencerøveriet er personligt for Earp, da en af de dræbte viser sig at være hans gode ven. 

‘Wyatt Earp’ er på én gang både oplysende og møgspændende. Det skyldes primært dens brug af interviews med forfattere og historikere, der formidler med stor indlevelse og passion. Samtidig underholdes vi af de mange imponerende og veludførte scener, der giver følelsen af at se en god western. 

Ikke på noget tidspunkt er det kedeligt eller uoverskueligt at følge med i den medrivende og omfattende fortælling omkring Tombstone, der på det tidspunkt var en rig og sofistikeret by med mere end 1000 ton sølv i de omkringliggende bjerge. Det gjorde, ifølge historiker og forfatter Douglas Brinkley, Tombstone til indbegrebet af den amerikanske drøm. 

Detaljegraden i første afsnit giver et dybdegående indblik i, hvad der ledte op til duellen, som gjorde Wyatt Earp berømt.   

‘Wyatt Earp and the Cowboy War’. (Foto: Netflix)

Men serien er meget mere end et portræt af en helt fra det vilde vesten. Fortællingen om Wyatt Earp har sat spor, der går helt tilbage til den amerikanske borgerkrig, som fandt sted 20 år tidligere. Diligencerøveriet trækker også tråde til det engelske kongehus og til rigmanden Lord Rothschild, der ejede verdens største bank og bliver en afgørende del af historien.  

Persongalleriet udvides løbende, så de kendte skurke og helte elegant introduceres og flettes ind i den røde tråd. De mange relationer udvikler sig til et omfattende billede, der både handler om utroskab, korruption og hævn. Til sammen viser det en side af Wyatt Earp, der ikke entydigt passer på heltemyten.

‘Wyatt Earp’ er præget af en enorm fortællerglæde fra de folk, der tydeligt brænder for emnet og mener, at det stadig er en relevant historie at fortælle. Og efterhånden forstår man hvorfor.  

Er man fan af westerngenren, men mangler de historiske rammer, er det en sand fornøjelse.

Dokumentaren om Wyatt Earp rusker desuden op i vores måde at forholde os til populærkulturen og ikke mindst Hollywood. Wyatt Earp havde direkte indflydelse på de første westernfilm – og var dermed med til at fremstille sig selv som den helt, vi kender ham for. 

Det maner til eftertanke.


Kort sagt: 
Patrick Reams har i samarbejde med passionerede forfattere og historikere skabt en imponerende, detaljerig, nuanceret og ikke mindst underholdende dokumentar om en vaskeægte legende, hvis historie trækker tråde fra den amerikanske borgerkrig og frem til nutidens USA.  

‘Wyatt Earp and the Cowboy War’. Serie. Instruktion: Patrick Reams. Medvirkende: Ed Harris, Tim Fellingham, Ariel Eliaz, Shane Penhale, Edward Franklin, Jack Gordon. Spilletid: 6 afsnit a ca. 40 minutter Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af