Aldrig havde jeg troet, en aften på Noma med to Hollywood-stjerner kunne være så kedelig

Heartland Festival har sparket deres række af event-aftener på Noma i gang. Men der var ikke meget verdensklasse over at se YouTube-trailere på en B&O-fladskærm til 135.000 kroner, selvom det var i selskab med en ‘The Bear’-skuespiller og en Oscar-nomineret instruktør.
Aldrig havde jeg troet, en aften på Noma med to Hollywood-stjerner kunne være så kedelig
Reinaldo Marcus Green og Will Poulter til Heartland at Noma. (Foto: Theis Mortensen)

Hvis man så godt efter, kunne man se et lillebitte spindelvæv i lyset over den imponerende køkkendisk, der er noget af det første, man ser, når man kommer ind på Noma

Det lillebitte tegn på forladthed var på en måde en helt central del af eventet Heartland x Noma. Det var nemlig tydeligt, at selvom vi var på Noma, var Noma der ikke. 

Eksistensgrundlaget for eventet er da også, at lokalerne er lånt ud til den fynske festival, mens René Redzepi og co. er rykket til Kyoto. I løbet af efteråret vil de i stedet blive brugt til en forskellige events, hvor navne som Lily Collins, Jeremy Strong, Lars Ulrich, Emma Sehested Høeg og Brian Holm kigger forbi. Nogle til musik, men de fleste til samtaler.

For Heartland er det en drøm, der går i opfyldelse. Deres ambition var i sin tid at blive »festivalernes svar på Noma«. Det kunne man høre deres CEO Ulrik Ørum-Petersen fortælle i samtale med Peter Kreiner, der er medejer af Noma. Mens de har givet køb på lidt af den drøm de seneste par år, hvor man har kunnet finde færre Michelin-agtige typer på scenerne ved Egeskov Slot, har de dog nu fået noget af en hjemmebanefordel. 

Hvis man ikke kan være festivalernes svar på Noma, når man rent faktisk er en festival på Noma, hvornår kan man så?

Noma. (Foto: Theis Mortensen)

Det ved jeg ikke. Og det lod Heartland heller ikke til helt at have grejet endnu fredag aften. Her løb anden ombæring af projektet ‘Heartland at Noma’ af stablen med ‘The Bear’-birolleskuespiller Will Poulter og den i den brede offentlighed relativt ukendte Oscar-nominerede ‘King Richard’-instruktør Reinaldo Marcus Green som hovedret ved en begivenhed beskrevet som »en multi-disciplinær platform, hvor publikum kan opleve et kurateret program, der virtuost kombinerer en bred palette af nationale og internationale kunstnere fra alle verdenshjørner i takt med et glødende løvfald«.

Vi var, ifølge pressematerialet, inviteret ud på »en sensorisk legeplads, hvor oplevelser sammenfletter og udvisker grænserne mellem kunst og sanseoplevelser i et nøje kurateret forløb«.

Før man måtte boltre sig i de lækre lokalers aroma af sløjdlokale, skulle man dog have smækket et grønt plastik-turpas a la kræmmermarked om armen. 

Jeg har ikke været på Noma før, så det går jeg ud fra er standardprocedure? 

»I don’t know why we’re doing it«

Det siger ikke så lidt om klientellet, der indtog lokalerne fredag aften, at de lod til at være umådeligt interesserede i den tidligere nævnte køkkendisk, og hvad for noget træ den mon var lavet af. Der blev banket og spekuleret i, om det mon var abachi. 

Til deres forsvar var der meget af tiden heller ikke så meget andet at lave end at tænke på, hvordan det ville være, hvis man var på Noma for at spise mad, man ikke også kan få i Torvehallerne (Hija de Sanchez-tacos). 

Alle lignede nogle, der havde ret til et fedt køkken, og mange lignede også nogle, der havde råd til at betale billetprisen på godt 700 kroner minus mad og drikke. At dømme på, hvor få der fremviste en egentlig billet ved indgangen, og hvor mange man kunne have spottet på gæstelisten til Heartland-ikke-på-Noma, kunne man dog godt blive i tvivl om, hvor mange der reelt havde betalt for at være der. 

Heartland at Noma. (Foto: Theis Mortensen)

Og det var måske meget godt.

Den første talk med de to CEO’s var et ustruktureret rygklapperi, der muligvis var gensidigt inspirerende for de to mænd, men havde hørt bedre hjemme på LinkedIn. 

»I don’t know why we’re doing it, it’s fun, I guess«, lød den rammende programerklæring blandt andet fra Heartland-chefen. 

Mens man efterfølgende tullede rundt, indtil aftenens hovednavne gik på klokken otte, kunne man nyde en koncert med den unge kunstner Tamara, der sang i en lille lounge. Det var der bare desværre kun omkring 30 mennesker, der havde opdaget.

I lokalerne kunne man dufte til aromatisk tingeltangel, krydderier i skåle og kigge på en gigantisk honningkrukke i glas med et klæde over, mens Jonas Visti dj’ede. 

Baren solgte ud over orangevin, fadøl og Nomas egen kombucha filterkaffe med uøkologisk Arla-sødmælk. 

En lang Letterboxd-video

Til aftenens main event skulle Will Poulter og Reinaldo Marcus Green fortælle om fem film hver, der har formet dem personligt og professionelt.

Et koncept, der længe har fungeret glimrende for filmplatformen Letterboxd, som online deler videoer i flæng af verdens største filmstjerners forsøg på at udpege favoritfilm. De stramt klippede resultater varer som regel fire minutter. 

Reinaldo Marcus Green til Heartland at Noma. (Foto: Theis Mortensen)

Poulter og Marcus Green fortalte om deres yndlingsfilm veloplagt og åbent, og moderatoren Ann Lind Andersen var tydeligvis velforberedt, men var på konstant overarbejde med at levere al den kontekst, den flyvske vinkel manglede. Så løs en ramme kræver, om ikke gigastjerner der er billetprisen værd med deres blotte tilstedeværelse, så en anden stramhed og fokus. 

Og desværre virkede den slags formidlingskrævende grænsesætning til at være i direkte strid med ‘Heartland at Noma’s kreative legepladsmentalitet. 

Selvom skuespilleren og instruktøren blev præsenteret som gode venner, var den relationelle pingpong og kemi ikke ligefrem overvældende. Man gjorde dem heller ikke nogen en tematisk tjeneste ved at skøjte fra racedramaet ‘Boyz n the Hood’ til en munter børnefilm og så tilbage til Spike Lees skelsættende ‘Do the Right Thing’. 

YouTube-trailere til 135.000 

I stedet for at vise klip fra de udvalgte film, så vi i alt ni YouTube-trailere på en Bang og Olufsen-fladskærm, der koster på den forkerte side af 130.000 kroner. 

Ikke en stor dag for filmformidlingen, men i særdeleshed en eksklusiv oplevelse. Nogle kan prale af at have nydt retter som fermenteret egernsuppe og søpølsenosser på Noma. Men kun dem, der var der den 20. september 2024, fik æren af at se traileren til Steven Spielbergs Peter Pan-film ‘Hook’ fra 1991. 

Til sidst var selv tv’et gået i dvale og kunne ikke tændes igen. Efter et par fejslagne forsøg på genstart begynde skærmen at dreje ukontrolleret frem og tilbage. 

Heartland at Noma. (Foto: Theis Mortensen)

Derfor måtte vi gå glip af den sidste trailer til den tyske one-shot-film ‘Victoria’, som Will Poulter i stedet fortalte om med stor beundring. Det havde næppe reddet noget, men gjorde det kun ekstra ærgerligt, at det nok var den af aftenens film, færrest havde set eller hørt om.

Talken, der var skemalagt til at vare halvanden time, endte med at vare to. Stemningen i lokalet mindede til sidst mere om en langtrukken forelæsning.

Blandt det ellers venligtstemte publikum var der flere, som havde efterladt tomme pladser ved de træbænke, der startede med at være tætpakkede. På vej ud stod der i stedet danske kunstnere, forfattere og mediefolk og drøftede fænomener som »nuggets-kuren«.

Det er paradoksalt privilegeret på en næsten Met Gala-måde, at man kan kede sig så meget under en påstået stjernespækket aften på Noma. 

Med det sagt kan jeg ikke love, at jeg ikke vil vende tilbage senere i eventrækken, hvor ‘American Pie’-stjernen Jason Biggs lægger vejen forbi. Datoen er endnu ikke fastlagt, men hvis der bliver serveret æbletærte, kan det potentielt udvikle sig til et særsyn af en »sensorisk legeplads«, jeg ikke vil gå glip af. 

Soundvenue var inviteret til aftenen af Heartland.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af