’His Three Daughters’: Netflix-kammerspil rammer plet med komisk og kompromisløs skuespillertrio

’His Three Daughters’: Netflix-kammerspil rammer plet med komisk og kompromisløs skuespillertrio
'His Three Daughters'. (Foto: Netflix)

»Det tog dig fem minutter at kritisere mig«, siger Natasha Lyonne med sin karakteristisk hæse røst kort inde i ’His Three Daughters’.

’Orange Is the New Black’-stjernens sløve weedhead-karakter Rachel er bestemt ikke perfekt. Alligevel er hun den nye Netflix-films mest sympatiske person blandt den titulære trio, der også består af Katie (Carrie Coon) og Christina (Elizabeth Olsen).

De tre voksne søstre er samlet, fordi deres far ligger for døden. Indlogeret i hans newyorkerlejlighed skiftes de til at holde vagt ved sygesengen, indtil han drager sit sidste suk.

De er der for patriarken, ikke for hinanden. Alligevel glemmer de næsten deres syge far undervejs, mens gamle konflikter og mere eller mindre tilbageholdte aggressioner farver deres samtaler og samvær. Faren optræder det meste af spilletiden kun gennem de faste bip-lyde fra hjertemonitoren og et rødligt skær bag den halvåbne dør indtil sit værelse.

‘His Three Daughters’. (Foto: Netflix)

Azazel Jacobs, den 52-årige instruktør og manuskriptforfatter bag ’His Three Daughters’, har længe været et solidt anerkendt, men ikke ligefrem hypet navn på den amerikanske indiescene. Med sin nye, syvende film, der fik verdenspremiere på Toronto-filmfestivalen sidste år og efterfølgende blev købt af Netflix for hele 47 millioner kroner, er han trådt op i en noget mere højprofileret arena.

Det betyder ikke, at filmskaberen har ændret på sin stil og sin fortælleform. Denne gang rammer han bare virkelig plet med et familiært kammerspil, der udelukkende udspiller sig på én lokation.

Ligesom de andre værker i Jacobs’ bagkatalog (senest ’French Exit’ fra 2020 og ’The Lovers’ fra 2017) beskæftiger ’His Three Daughters’ sig med en lille gruppe karakterers lige dele nære og dysfunktionelle relationer og deres egen indre uro. Gennem en række samtalescener, der er skiftevis intime, alvorlige, ubehagelige og komiske, kommer uudtalte sandheder og hemmeligheder frem i lyset.

Med ’His Three Daughters’ har Jacobs begået sit hidtil mest velskrevne manuskript, der samtidig beriges med skuespiltrioens forrygende evner. Lyonne, Olsen og Coon indtager hver deres fejlbarlige søster med overbevisende og til tider morsom kompromisløshed.

‘His Three Daughters’. (Foto: Netflix)

Den mest gnavne part i dramaet er Coons Katie, som oftest kommunikerer i lange, følelseskolde og revsende talestrømme. Hun påtager sig det store ansvar for at skrive farens kommende dødsannonce samt at finde en læge, der vil underskrive hans ønske om ikke at blive genoplivet. Samtidig bebrejder hun alle andre for ikke at hjælpe til.

Katie lægger ikke skjul på sine negative tanker om Rachels tvivlsomme evner som selvstændigt voksent individ, når hun eksempelvis fnyser over det tvivlsomme madudvalg, som søsteren har fyldt køleskabet op med: Tre fryseposer med æbler, der nok går i forrådnelse inden længe. Og lidt ketchup.

Som publikum bliver man snarere en smule irriteret på den utilsigtet hellige yoga-entusiast Christina, der kun sjældent stopper med at tale om sin datter Mirabelle, og som mindst en håndfuld gange taler om at »invadere« nogens »space«.

Det sorte får Rachel er det tætteste, filmen kommer på en helt, selvom hun heller ikke opfører sig helt hensigtsmæssigt. Som en sløv teenager sidder hun med mobilen fremme ved aftensmåltiderne, som Katie selvfølgelig har stået for. »Jeg arbejder«, siger hun, hvortil Katie svarer: »Du mener, du ser en kamp, som du har væddet penge på?«.

‘His Three Daughters’. (Foto: Netflix)

Undervejs får man nye og mere tilgivende blikke på de tre hovedpersoner. Måske er det ikke Katies eget ønske, at hun altid spiller rollen som »den onde mor«. Og måske var der faktisk en mening med de kontroversielle æbleposer i køleren.

Et grundtema i ’His Three Daughters’ er netop, hvilket menneske man er og bliver i samspillet med sine medmennesker. Og hvem man bliver til, når man ikke længere er her.

Disse spørgsmål stiller filmen, mens det enkle, men velorkestrerede familiedrama kulminerer i en overraskende og overraskende hjertevarm slutning, hvor de tre søstre for første gang finder fælles fodslag i sorgen.


Kort sagt:
Indiefilmskaberen Azazel Jacobs rammer plet med sit velorkestrerede familiedrama ’His Three Daughters’, der beriges af den forrygende skuespiltrio Natasha Lyonne, Elizabeth Olsen og Carrie Coon.

‘His Three Daughters’. Film. Instruktør: Azazel Jacobs. Medvirkende: Natasha Lyonne, Elizabeth Olsen, Carrie Coon, Jovan Adepo, Jay O. Sanders. Spilletid: 104 min. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af