‘Minority Report’ i virkeligheden: Microsoft-app forudsiger fremtidig kriminalitet

‘Minority Report’ i virkeligheden: Microsoft-app forudsiger fremtidig kriminalitet

Som plukket ud af science fiction er Microsoft ved at udvikle en app, der kan forudsige sandsynligheden for, hvorvidt en forbryder vil gentage sine kriminelle handlinger. Appen har allerede vist sig at være retvisende i mere end 91 procent af de historiske tilfælde, den lige nu testes med.

Appen vækker associationer til 1956-fortællingen ’The Minority Report’ (og dens efterfølgende filmatisering), hvor Precrime-politiafdelingen anvender mutanter til at vise fremtidig kriminalitet og gerningsmænd anholdes inden forbrydelsen har fundet sted.

Microsofts app, der for nylig dukkede frem i en webcast på YouTube, er drevet af indsamlet fange-data, snarere end orakler – gudskelov. Men funktionen er den samme: Programmet skal forudsige fremtiden.

Baseret på informationer der er indsamlet om den enkelte fanges omstændigheder, rehabilitering og kriminel fortid, er målet med appen at forudsige sandsynligheden for at fangen begår en ny forbrydelse inden for et halvt år efter løsladelse.

Programmets risikovurdering er næste skridt i predictive policing, et fænomen der allerede nu lever i bedste velgående. Forskellen er, at politiarbejde der bruger algoritmer til at forudsige kriminel aktivitet, indtil videre har haft fokus på hvor og hvornår forbrydelserne sker. Nu er metoden rykket over på enkelte individer og det ringer alarmklokker hos mange, der frygter konsekvenser som racemæssig profilering.

I allerværste tilfælde er appen et led henimod en lovgivning, der inkluderer thought crime som man kender det fra Orwells ’1984’, hvor intentionen om lovovertrædelse er nok til en dom. I bedste tilfælde kan Microsoft hjælpe med effektivisering af fængselssystemet. Det kan kun fremtiden(s teknologier) vise.

Læs også: Spritny kamera-app lægger stilfulde geometriske filtre over billeder og video

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af