Baristaernes foretrukne alternativer til mælk i kaffen

Havre, mandel, soya... mulighederne er mange i dag, men hvad bruger baristaerne egentlig, hvis de ikke skal servere komælk i din espressodrik? Vi har spurgt fire af dem.
Baristaernes foretrukne alternativer til mælk i kaffen
Havredrik er efterhånden et almindeligt alternativ til komælk i din latte. (Foto: Darren McCollester/Getty Images)

Det er en lang diskussion, om komælk – og dens producent – ikke længere er comme il faut, men sikkert er det, at alternativerne begynder at fylde på butikshylderne.

I dag har de fleste kaffebarer også alternativer til komælken på menukortet, men hvad er så det bedste valg, hvis du selv vil eksperimenterer med at udskifte mælken i kaffen?

Det spurgte vi ejerne af fire københavnske kaffebarer om.

Naturli’ havredrik. (Foto: PR)

Naturli’

Sebastian Quistorff, medejer af Prolog Coffee:

»Vi har prøvesmagt, hvad der er på markedet – også de nye der kommer – og der er bare ikke noget, der har kunnet konkurrere med Naturli’. Det er økologisk og produceret i Danmark, og det har også en stor værdi.

Vi ser selvfølgelig en fremtid i alternativerne, og de er også allerede meget efterspurgt. Det er en etableret del af et sortiment i dag ligesom mælk og sukker.

Det er selvfølgelig et spørgsmål om smag, men jeg synes, at komælk smager bedre. Koen er også et meget udskældt dyr lige nu, men ligesom alt muligt andet med klimaet, så handler det om ikke at overforbruge.

Vi burde drikke mindre, men bedre kaffe, ligesom vi burde spise bedre, men mindre oksekød. Vi bruger mælk fra Søtoftes Gårdmejeri, der har køer med horn i modsætning til næsten al mælk i supermarkederne. Hornene har en stor betydning og er en del af koens anatomi.

Jeg går meget op i det og synes, debatten er unuanceret. For eksempel prutter køer så meget, fordi de konstant har dårlig mave. De skal have noget ordentligt foder. Så miljøsnakken er større og mere kompleks«.

Dryks havredrik. (Foto: PR)

Dryk

Klaus Thomsen, medstifter af Coffee Collective:

»Vi har længe kørt med havredrik som alternativ til mælk, og det fungerer rigtig godt.

Vi har af flere omgange lavet store blindtests af al havredrik – og også nogle ærte- og soyavarianter – for at finde det bedste match med vores kaffe. Der er kæmpe forskel på, hvordan de steamer og skummer, og hvordan de reagerer, når de bliver blandet med kaffe.

Nogle smager godt som ren havredrik, når de er kolde, men bliver helt forfærdelige varme og med kaffe. Nogle bliver virkelig sure og andre meget bitre, afhængig af hvordan de er produceret, og om der er brugt bikarbonat som syrereducerende middel.

Vi bruger nu Dryk, som er klart det bedste. Som det er nu, fungerer den fint med alle vores espressoer, men jeg foretrækker den med vores blend, da den er mest balanceret, men den fungerer lige så godt i en cremet cappuccino som til en cortado eller latte«.

Minor Figures’ havredrik. (Foto: PR)

Minor Figures

Darcy Millar, ejer af Darcy’s Kaffe:

»Vi har testet nogle forskellige mælkealternativer, og vi er landet på Minor Figures fra England. Det er den eneste barista-standard mælk, som er økologisk, og den er rigtig god til at give plads til kaffesmagen i stedet for bare at maskere den med sødme og havresmag. Plus det er lidt anderledes og er et sjovt brand«.

Oatly! (Foto: PR)

Oatly

Magnus, ejer af den veganske Café Kaf:

»Vi bruger Oatly, som vores standard mælk til kaffen. Den er rigtig god at arbejde med og har en super smag. Den er dog desværre ikke økologisk!

Et alternativ, som vi ikke selv bruger endnu, men som er et rigtig godt økologisk bud, er Provamel soyamælk, der er sødet med æble. Den er også rigtig god at arbejde med og har en super smag«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af