Sverige ramt af komisk shitstorm – her er årsagen bag #Swedengate

Sverige ramt af komisk shitstorm – her er årsagen bag #Swedengate
Svensker jubler. (Foto: Laurence Griffiths/Getty Images)

Vores svenske broderfolk har givet os mange ting, men skal man tro internettet, er mad ikke en af dem – i hvert fald ikke som gæst i en svensk husholdning.

Historien starter på Reddit. I det populære underforum r/AskReddit spørger en bruger: »Hvad er det mest underlige, du har gjort, når du har været på besøg hos anden på grund af deres religion eller kultur?«

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Spørgsmålet blev besvaret tusindvis af gange, men det er især ét svar, som har skabt stor kontrovers, nemlig da en anonym bruger fortæller om en mærkværdig oplevelse hos en ven.

»Da vi legede på hans værelse, kaldte hans mor og sagde, at aftensmaden var klar, men hør så her. Han bad mig om at VENTE på værelset, imens de spiste«, skriver brugeren og tilføjer: »Det var fandeme vildt«.

Noget kunne tyde på, at det faktisk var vildt, for oplevelsen har kastet Sverige ud i en klassisk internet-kontrovers med lige dele forbavselse, vrede og sarkasme – (næsten) alt sammen med et blink i øjet.

Spørgsmålet blev hurtigt opsnappet af sociale medier, hvor især Twitter gik i selvsving over, at man kan byde en gæst velkommen i sit hus uden at lade dem spise med ved bordet. Især når det gælder børn.

Men går man igennem nogle af svarene på både Reddit og andre platforme, virker den manglende svenske gæstfrihed faktisk ikke helt så overraskende.

Flere beretter om lignende situationer, ikke mindst fra deres barndom, hvor de har været på besøg hos en ven eller sågar familie uden at kunne deltage i deres måltider.

Og selvom det virker helt bizart at udpensle, så er der faktisk hold i netop den forklaring, der virker ganske logisk: Børn spiser ikke med, hvis de skal hjem kort tid efter, så de stadig har appetit til middagen derhjemme.

Nogle brugere har dog også brugt lejligheden til at kritisere racisme i Sverige og landets behandling af samerne – det oprindelige folk af det nordlige Skandinavien, hvor de nu lever som en minoritet.

Mest af alt er kontroversen dog blevet til lidt af en joke online, hvor memes og sarkastiske beretninger vælter frem.

Nogle af dem forsøger at rette op på fortællingen om lande, hvor gæster ikke kan forvente at blive fodret.

Dog uden den store succes, når det ender i misformation som et opslag på Instagram, der også anklagede Denmark for samme tradition, hvilket brugeren bag senere måtte beklage.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sjovere bliver det dog i de tydeligvis sarkastiske opslag, der både gør grin med Sverige, internettet og alt det midt imellem, når debatten kører af sporet online.

Det gælder også, når svenske ikoner som IKEA trækkes ind i sagen.

Eller når A24, filmselskabet bag gyserfilmen ‘Midsommar’, som inkluderer alle aspekter af denne sag – gæstfrihed, mad i lange baner og venlige værter – i overflod.

Samtidig er andre europæiske brugere begyndt varsle en lignende shitstorm for andre traditioner, der kan betegnes som mere eller mindre tvivlsomme – i hvert fald for udenforstående iagttager.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af