Snapshots fra de litterære subreddits – bogfora uden trends eller shelfies

Mens tidens bogtrends defineres af selfies og shelfies på BookTok og Bookstagram, står de litterære subreddits stædigt som gamle, brune værtshuse, hvor folk stiller spørgsmål i munden på hinanden og husker alt som bedre i gamle dage.
Snapshots fra de litterære subreddits – bogfora uden trends eller shelfies
Foto: Sandy Ravaloniaina/unsplash

Du har sikkert hørt om BookTok. Et subcommunity på TikTok og verdens største onlinenetværk med bøger som omdrejningspunkt. Den aggressive algoritme styrer brugernes feeds og skaber bogtrends, der har magt til at vende op og ned på bestsellerlisterne.

Gennem selfies og shelfies skaber BookTokkere (og Bookstagrammere) læseidentiteter, celebrity book clubs og boginfluencere.

Men lad os vende blikket mod en virtuel bogklub, der er alt andet end trendskabende: De litterære subreddits, der føles som gamle, brune værtshuse, idet folk taler i munden på hinanden, dvæler ved fortiden og kaster anbefalinger og spørgsmål ud til hele bordet.

De litterære subreddits er stamsted for brugere som FantasticHufflepuff, der gerne vil kritisere den ærgerlige udvikling i slow-burn romance-genren, hvor relationerne mangler dybde.

For Git_world, der gerne vil nørde gamle filosofiske værker.

For DumplingSama, der søger en fortælling om en kvinde omkring 30, der er uattraktiv, men som ikke ender med at få en make-over.

For riceballbandit, der gerne bare vil læse en bog, hvor hovedpersonen er forfærdelig.

Her handler det mindre om trends og mere om det ultraspecifikke, der ville synke til bunds andre steder på det litterære internet.

Et sammensurium af anonyme stemmer

Hver dag bliver Reddit brugt aktivt af 73 millioner mennesker. Det sociale medie består af en masse subreddits (faktisk over 100.000), der minder om klassiske, old-school, online-fora, der har hvert sit formål.

Brugerne kan upvote og downvote, og på den måde sende indlæg op og ned i feedet. Det er ikke algoritmisk magi, men brugerne selv, der dikterer, hvad der skal diskuteres, og hvad der skal dvæles ved. 

I r/books, der med sine 24 millioner medlemmer er den største subreddit dedikeret til litteratur, diskuteres Murakamis kvindesyn, zimbabwisk litteratur og yndlingsbøger om arbejderbevægelsen. Og så er der meta-diskussionerne: Er r/books anti-intellektuel eller bogsnobbet? 

My problem with Murakami: how he writes women.
byu/ImaginedFlower inbooks

På de genrespecifikke subreddits, som r/horror, r/romanceBooks og r/nonfiction nørdes der igennem med anmeldelser og anbefalinger. I r/fanfiction skrives der, ja, fanfiction, og brugerne søger råd, hvis de for eksempel er kommet til at tage på date med én af deres fanfic-læsere, eller hvis de har dræbt den forkerte karakter ved en fejl.

HELP I ACCIDENTALLY SHOT THE WRONG CHARACTER
byu/Linmanuel_fan inFanFiction

Til de spørgende, de søgende og de strugglende

Det er også muligt at finde anbefalinger, der baserer sig på noget andet end algoritmisk magt. På r/suggestmeabook, r/books’ venneforum, lover PositiveWafer8061 at læse de første 50 boganbefalinger, der kommer i tråden lige meget hvad – på nær horror og thrillere. 

Du kan også nævne tre ting om dig selv, og så vil NightReader5 anbefale dig den bog, der passer perfekt til dig. Der kastes og gribes bogtitler, der sender brugerne i nye litterære retninger.

Tell me 3 things about you and I’ll recommend a book for you to read in 2024.
byu/NightReader5 insuggestmeabook

Andre brugere søger noget ultraspecifikt. Hvilke bøger findes der om aliens, der ikke er tobenede humanoids?

Nogen, der forresten kan komme med titler på bøger, der flår dit hjerte ud og efterlader dig tom i dagevis?

What was a book that ripped your heart out and left you feeling empty for days?
byu/Happy_Ad_6360 insuggestmeabook

Der er også dem, der struggler og søger bøger til at komme sig over svære situationer: En har brug for hjælp til at finde en non-fiction-bog om sund kommunikation, der kan hjælpe brugeren med at tale med sine nærmeste, hvis værdier, moral og politiske overbevisning, vedkommende er rygende uenig i.

En anden leder efter en bog, hvor hovedkarakteren er kvinde og har autisme, da hun selv lige har fået diagnosen.

En tredje føler sig »død indeni« og mangler venner, kæreste og arbejde – og boganbefalinger.  

I turned 25, Jobless, No friends, No girlfriend, Broke, fat, unmotivated, essentially dead from inside. Suggest Me a book please!
byu/improvement-ninja insuggestmeabook

Fortiden og følelserne

Lad os fortsætte i følelserne. Brugerne diskuterer og anbefaler nemlig ikke kun. De deler også emotionelle erindringer med litteraturen. Hvilken non-fiction-bog har forandret jeres liv? Det vil Fando1234 vide.

Fando1234 lærte selv at respektere religion efter at have læst ‘Elementary Forms of Religious Life’ af Émile Durkheim. Det forandrede Machobiscuits liv som forbruger at læse ‘Not Buying It’ af Judith Levine tilbage i 2006. ‘The Power of Now’ af Eckhart Tolle viste guitarjg, hvordan man kan leve i nuet, ikke dvæle i fortiden eller bekymre sig over fremtiden.

»Where were you and what were you reading that you will never forget?«, spørger fm2606 ud i æteren. 00telperion00 husker tydeligt, da vedkommende lå i sin seng som tiårig og brast i glædesgråd, da Gandalf vendte tilbage i ‘Ringenes herre’.

Brugeren Torggil mistede sin kone tilbage i 2002, og Simon R. Greens ‘Drinking Midnight Wine’ formåede faktisk at fremkalde små smil i ugen efter hendes død.

I 2012 gik berriegirl1 i »hell hole middle school« og havde medbragt John Greens ‘The Fault in Our Stars’ til en skolefest og kunne ikke styre sine tårer, der trillede ned ad kinderne, lige meget hvor pinligt det var at græde til en bog. 

Where were you and what were you reading that you will never forget?
byu/fm2606 inbooks

På Booktok filmer brugerne deres reaktioner på det, de læser, og både bøgerne og følelserne re-medieres og repeteres igen og igen – sammen skaber de aktuelle og fremtidige tendenser.

Men i de litterære subreddits er det ofte de bognørdende brugeres fortid, man beskæftiger sig med. De deler deres tidligere litteraturoplevelser og beder hinanden om at erindre det emotionelle. 

En sjælden bogklub er truet

Reddit er en truet art. Som vi for nylig har beskrevet, er platformen blevet børsnoteret og værdisat til ni milliarder dollars. De fleste litteratur-subreddits har planer om et blackout 12.-14. juni i protest.

En kommercialisering og medfølgende algoritmer og reklamer vil nemlig fratage brugerne noget af deres magt til at bestemme, hvilke diskussioner, der cirkulerer og dominerer i deres subreddits.

For nu lever det multivokale mess dog videre i Reddits bogklubber. De nørder alt fra feminisme hos Sylvia Plath til Jurrasic Park-bøgerne. De anbefaler hinanden hardcore horror og bøger til at komme igennem livets kriser. Og de graver deres emotionelle oplevelser med bøger frem fra erindringen.

Det er brugerne og ikke algoritmen, der bestemmer, hvad samtalen skal gå på. Fremtidens bogtrends finder du ikke her. Blandt de anonyme brugere finder du ingen bookfluencers, og du har heller ikke mulighed for at udvikle din egen reading identity.

De litterære subreddits står stædigt fast og har akkurat som gamle værtshuse det samme interiør, de havde for 20 år siden, mens verden omkring dem forandrer sig. Man kan håbe for dem, at de finder en måde at bestå på det nye Reddit.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af