Når de nyeste Yeezys ikke er nok – sneaker-customizers laver små kunstværker ud af dine sko

KarlsKicks og JKAcustoms er to af landets bedste customizers. De kan forvandle et par hvide Stan Smith til farverige unikaer ­– eller hvad du har lyst til.
Når de nyeste Yeezys ikke er nok – sneaker-customizers laver små kunstværker ud af dine sko
KarlsKicks customized Yeezy Boost 350 med gulddetaljer (Foto: KarlsKicks)

Nogle ligger gerne i kø (dengang man kunne det) for at få fingre i de nyeste Yeezy Boost-sneakers. Men for andre er det slet ikke eksklusivt nok. De vil have fingre i noget, der er endnu mere unikt.

Og det er her, at de såkaldte sneaker-customizers kommer ind. De kan nemlig specialdesigne en sneaker, lige præcis som du gerne vil have den. Eller de kan tage din yndlings-sneaker og twiste den. Lave sålen på dine nye Ultra Boosts sort med hvide splatterpletter for eksempel. At customize betyder altså, at lave en købt, rigtig sneaker om på den ene eller anden måde. Det mest almindelige er ved at male grafik eller nye farver på skoene.

Nogle laver også såkaldt sole-swaps, hvor du for eksempel kan få en Boost-sål på dine Gazelle-sneakers, mens andre fokuserer på at male og skabe nye colorways af kendte sneakers.

Vi har snakket med to af dem, KarlsKicks og JKA Customs, der begge kan leve af deres hobby i dag. Du kan også møde dem og se deres design, når Sneaker Banquet åbner dørene på søndag på Blegdamsvej.

Karl Faurholt med nogle af sine customs på en sneakermesse i Berlin (Foto: KarlsKicks)
Karl Faurholt med nogle af sine customs på en sneakermesse i Berlin (Foto: KarlsKicks)

KarlsKicks

»Der er ikke mange, der ville kunne holde ud at se mig rive et par Yeezy fra hinanden«.

Det var ret tilfældigt, at Karl Faurholt kom i gang med at customize sneakers. Han havde et par gamle sko med hul i, som han egentlig bare ville smide ud. Heldigvis havde han set nogle videoer på Youtube af folk, der lavede customs, så det besluttede han sig for at prøve.

»Jeg rensede dem fuldstændig, smed dem i vaskemaskinen og satte nye snørebånd i. Så klistrede jeg noget Superman-stof på, så man ikke kunne se hullet. Det var egentlig mine første customs«, fortæller Karl.

Han tog et billede af skoene og lagde det på Facebook. Folk var vilde med det, og efter 5-600 likes begyndte folk at kontakte ham for at få ham til at lave et par til dem.

»Så tænkte jeg, at det kunne være sjovt at prøve at lave noget mere. Jeg har altid interesseret mig for kunst. Jeg bestilte maling hjem i dyre domme fra USA, lavede KarlsKicks, og så har det bare taget fart derfra«.

Det er to år siden.

Karls digitale camouflage-print på et par Nike Air Force 1
Karls digitale camouflage-print på et par Nike Air Force 1

Hvad fascinerer dig ved det?
»At give folk noget unikt. Man kan sætte sit præg på moden. Normalt går folk bare ned i en butik og køber et par sko, men alle har en idé om, hvordan ting skal se ud. Det er jeg med til at gøre til virkelighed, om de så vil have deres navn skrevet på skoene, eller de vil have malet blomster henover et par Yeezys. Det kan du ikke købe i en butik, men du kan få det lavet«.

Hvad koster det?
»Det svinger fra 200 kroner til 2.000 kroner alt efter, hvad der skal laves. For det meste er det omkring 5-600 kroner. Jeg har lige lavet et par guld Ultra Boosts med guld sål og ægte 24-karat guld på toppen. Det tog jeg 1.500 kroner for.

Der er folk, der spørger, hvor meget jeg for eksempel skal have for at lave deres nye, hvide Christian Louboutin-sko røde. Det koster 600 kroner. Så synes de, det er vildt dyrt, men de har lige brugt 10.000 kroner på skoene«.

Har du en sneaker, du er mest stolt af?
»Det må være et par Nike Air Force 1 ‘Red Sky’ med noget lys og 3D-effekt. Dem er jeg rigtig glad for. Og ellers er det min UltraBoost x Yeezy, hvor jeg har lavet en sole-swap. Jeg har både lavet et sort og et gråt par. Det er ret svært, og jeg tror, det tog mig 24 timer. Du skal først finde et billigt par Yeezy – gerne med hul i toppen, for den skal du alligevel ikke bruge. Og så skal du have en sål, der er i god stand. Så fjerner man sålen på begge sko med en blanding af kogende vand og acetone, og så bruger man ellers et par timer på at rive sålen af. Der er ikke mange, der ville kunne holde ud at se mig rive et par Yeezy fra hinanden. Det er ikke kønt, men det er meget sjovt«.

Karls sole-swap mellem Adidas Ultra Boost og Yeezy Boost
Karls sole-swap mellem Adidas Ultra Boost og Yeezy Boost

Hvor finder du inspiration henne?
»Det gør jeg egentlig i mine egne værker eller på nettet. Nogle gange laver jeg customs for kunder, som man har set før. Der er mange, der sender et billede af noget, som andre customizers har lavet, så det er ikke altid, at jeg laver helt unikke ting. Nogen synes så, at det er at stjæle, men jeg laver jo bare, hvad kunderne vil have. Når jeg selv laver freestyles, så kan jeg se, at der også er andre customizers, der laver det samme, som jeg har gjort. Det går lidt frem og tilbage«.

Og det har folk det okay med?
»Det kommer lidt an på, hvad det er. Jeg havde lavet nogle limited edition mocka Ultra Boost Uncaged, som jeg havde brugt lang tid på at lave, og de var sindssygt fede. Jeg fik 2.500 kroner stykket, fordi jeg kun solgte ét par i hver størrelse. Og så gik der to uger, så lavede mange andre customizers dem. Det var da lidt irriterende«.

Vil du gerne lave et collab med et sneaker-brand?
»Ja, det ville jo nok være drømmen at få lov til at sidde og designe et par Adidas. Eller jeg ved ikke, om jeg skulle designe for dem, for så tager du lidt det der helt specielle ved customs ud af det, for så laver du bare en designet sko, og så kan du ikke ændre på tingene. Det, der er med min virksomhed, er, at det er så lokalt, så folk bare kan komme med deres købte Adidas Superstar og sige, at de gerne vil have en sort sål på i stedet, og så klarer jeg den«.

Malet slangeskindsprint på Nike Air Max 90 Hyperfuse
Malet slangeskindsprint på Nike Air Max 90 Hyperfuse

Hvorfor tror du, at det er blevet så populært?
»Folk er nået til et punkt, hvor de ikke kan få tingene federe. Mange render rundt i Christian Louboutin, Yeezy og Givenchy. På et tidspunkt har alle dine venner de samme sko – og alle på Strøget. Så når man til et punkt, hvor man vil have noget, der er endnu mere specielt og fedt, så får man lavet guld Yeezy eller splatter på sine Louboutin. Så har du noget, der er helt unikt«.

Har du en customizer, du ser op til?
»Ja, Kickasso. Jeg ville aldrig gå i hans sko, for jeg er ikke vild med hans stil, men han er virkelig god til at tegne og male, især med airbrush. Han har også lavet det i mere end 20 år, bor i USA og lever af det. Jeg elsker at kigge på hans sko. De er ligesom kunst, han bruger bare sko i stedet for et lærred«.

Hvor svært er det at komme i gang med?
»Det kommer lidt an på, hvad det er. Jeg sælger for eksempel kits til at lave sorte såler. For under 400 kroner kan folk købe et sæt, så de kan lave flere end 20 par med sorte såler, hvis de vil. Det er ikke så svært. Jeg har også lavet nogle Youtube-videoer, hvor jeg forklarer alt i detaljer. Så det kræver bare, at man kaster sig ud i det og har tålmodighed«.

Følg Karls Kicks på Facebook og Instagram og tjek hans website, hvis du vil prøve kræfter med at customize dine sneakers.


Jun K. Andersen (Foto: Bobby Anwar)
Jun K. Andersen (Foto: Bobby Anwar)

JKAcustoms

»Jeg har altid været kreativ«.

Jun K. Andersen, der i sneaker-kredse er bedre kendt som JKAcustoms, blev grebet af customize-bølgen, da han boede et år i England. Her mødte han en fyr, Ryan (https://www.rysnc.co.uk/), der allerede var etableret og tjente penge på at customize sneakers

»Han lærte mig en masse om emnet og fik mig startet i branchen. Uden ham tror jeg ikke, at jeg havde startet JKAcustoms«, siger Jun.

Siden er det gået stærkt, og i dag laver han også tøjdesign og har lige lavet et par trøjer sammen med Confident Copenhagen.

»Jeg har altid været kreativ og elsket at tegne og tænke ud af boksen«, siger han.

I dag har han et samarbejde med Hypetrade, hvor folk kan aflevere de sko, de gerne vil have customizet, aftale design og pris, og så laver Jun dem.

Nogle af Juns customized Adidas Ultra Boosts
Nogle af Juns customized Adidas Ultra Boosts

Hvad er det, der fascinerer dig ved at lave dine egne sneakers?
»At jeg har muligheden for at lave noget, som ingen andre har. At kunne lave et produkt, som aldrig er set før, og at kunne udtrykke mig igennem mine designs, motiverer mig meget«.

Hvilken af dine sneakers er du mest stolt af?
»Jeg har ikke en bestemt sneaker, men min første bestilling fra udlandet var en Adidas Superstar ‘Pink Sky’, og det færdige resultat var jeg meget tilfreds me«.

Et collab Jun lavede med Hypetrade
Et collab Jun lavede med Hypetrade

Drømmer du om at lave et collab med et sneaker-brand?
»Det ville være det største at lave et collab, og det er helt bestemt noget, jeg drømmer om. Det må være alle designeres drøm«.

Hvorfor tror du, at customized sneakers er blevet populære?
»Jeg tror, at hypen omkring customized sneakers er blevet så vild, fordi folk ønsker at skille sig mere ud. Med et par customs har du noget, som ingen andre har, og det tror jeg betyder meget for folk«.

Juns customs af Adidas Stan Smith, som han lavede til Nomas MAD Symposium
Juns customs af Adidas Stan Smith, som han lavede til Nomas MAD Symposium

Hvilke andre customizers gør det godt?
»Ryan (Rysnc), Ben Daye (FromVirginiaBen) og drengene fra BornOriginals. De er alle sammen talentfulde og inspirerer mig meget. Deres designs er meget unikke, og de skiller sig ud fra mængden. Jeg glæder mig altid til at se deres nye værker«.

Følg Jun på Facebook og Instagram.

Læs også: Fem ekspertråd inden du køber nye sneakers

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af