Hold øje med danske Twelvepieces’ politiske streetwear: »Folk skal tvinges til at tage stilling«

Amir Hassan bruger moden til at fortælle historier, og designerens kollektion ‘The Spring’ tager et socialpolitisk udgangspunkt, der sætter fokus på det undertrykkende styre i Egypten.

Det summer af autencitet i Amir Hassans lille, afskærmede afkrog i det kreative århusianske kontorfællesskab, hvor han holder til med sit mærke Twelvepieces.

Omring designerens skrivebord hænger originale papyruspapirer og symbolske egyptiske tegninger side om side med hans kollektion ‘The Spring’hans afgangsprojekt fra VIA Design, som tidligere på måneden blev sat til salg på Twelvepieces’ webshop.

Kollektionen stikker ud i det danske modelandskab, fordi Amirs designunivers domineres af samfundsafspejlende historiefortællinger.

»Jeg vil ikke bare være endnu et t-shirt brand. For mig handler det lige så meget om at fortælle historier med tøjet, som at skabe en salgbar kollektion. Og med Twelvepieces skal folk tvinges til at tage stilling«, siger han.

Amir Hassan (Foto: Viktor Sloth)
Amir Hassan (Foto: Viktor Sloth)

Lysten til ikke bare at lave tøj fik Amir, da han var i praktik hos designeren Trine Lindegaard, der er kendt for at lave kollektioner i samarbejde med fængelsindsatte og folk på asylcentre. Hendes historiefortællende designtilgang har siden stået som en væsentlig inspirationskilde for Amir, som har egyptiske rødder.

Og netop de egyptiske rødder danner det historiefortællende udgangspunkt i den aktuelle Twelvepieces-kollektion, der præges af prints med arabiske ord som frihed og retfærdighed og symbolske motiver som tanks og burkaklædte ansigter.

»Min kollektion handler om Egypten. Det er fem år siden, Det Arabiske Forår og revolutionen for alvor var på sit højeste dernede, men der sker stadig en masse undertrykkende ting i landet, og jeg vil gøre opmærksom på, at situationen og menneskerettighederne stadig er dårlige for egypterne«, fortæller Amir, der ofte er i kontakt med sin familie i landet.

Fra ‘The Spring’-kollektionen
Fra ‘The Spring’-kollektionen (Foto: Viktor Sloth)

At inkorporere politik i mode er et sats, og det deler utvivlsomt vandene, og det ved Amir. Men ikke desto mindre finder han det nødvendigt at formidle det, han har på hjertet.

»Moden er mit talerør, og det må jeg bruge. Igennem mine symbolske prints i kollektionen kan jeg i hvert fald bidrage til at gøre opmærksom på situationen dernede«, fortæller han og lægger sig dermed i strømmen af en aktuel bevægelse, hvor designere reagerer på politiske forhold, der dog hos andre hovedsageligt retter sig mod Brexit og Trump.

Fra ‘The Spring’-kollektionen
Fra ‘The Spring’-kollektionen (Foto: Viktor Sloth)

Konceptuel tænkning og en snært Yeezy-vibes

Selv om man nemt kan blive forført af kollektionens symbolske prints, ønsker Amir også at opbygge et mærke, der differentierer sig ved en konceptuel tilgang til kollektionstankegangen. ‘The Spring’ består af 12 styles, der hver især er blevet produceret 12 eksemplarer af.

»Jeg vil skabe et unikt brand. En kollektion fra Twelvepieces består kun af 12 x 12 pieces. Det er et konsekvent koncept, som jeg vil fastholde, også selv om det begrænser forretningsmulighederne. Men det gør det muligt at basere kollektionerne på min historiefortælling«, siger han og fastslår, at han ikke vil følge modesystemets traditionsbundne sæsoner, men derimod bestræbe sig på at lancere tre capsule-kollektioner om året.

Et helt andet nøgleord i Amirs designerunivers er androgynitet. Derfor er ‘The Spring’-kollektionen unisex og består blandt andet af en hoodie, shorts, en frakke med korte ærmer, en bullet-bag og en bomberjakke, der æstetisk bevæger sig i et streetwear-inspireret univers, hvor legen med løstsiddende og draperede silhuetter dominerer.

Adesuwa Aighewi i Twelvepieces (Foto: Viktor Sloth)
Adesuwa Aighewi i Twelvepieces (Foto: Viktor Sloth)

Derudover er kollektionen designet i en konsekvent farvepalet, der til forveksling kunne minde om Yeezy-kollektionerne. Og referencerne bliver ikke mindre af, at Amir har allieret sig med modellen Adesuwa Aighewi i sin første loobook – en model, der har været med i Kanye Wests shows til både Yeezy Season 2 og 3. Alligevel fastslår Amir, at Kanye ikke har været en referenceramme i designprocessen.

»Mange tror, at der er Yeezy-referencer i kollektionen, men nej! Det, du ser, er direkte referencer til Egypten. Sandfarverne er min primærfarve, fordi man vil kunne se den i Kairos gader, og det samme gør sig gældende for de løse pasformer, som jeg selvfølgelig kombinerer med min streetwear-inspiration«, siger han.

Fra ‘The Spring’-kollektionen
Fra ‘The Spring’-kollektionen (Foto: Viktor Sloth)

Twelvepieces allerede oplevet opmærksomhed fra internationale modemedier som Hypebeast og Highsnobiety, og Amir håber, at den intensiverede opmærksomhed giver mærket et gennembrud i år.

Den næste kollektion kommer til at fortsætte i den egyptiske, politiske og konceptuelle ånd og forventes at lande til sommer. Men i research-fasen til den kommende kollektion har han allerede mødt en del udfordringer, der cementerer aktualiteten af temaet i den aktuelle ‘The Spring’kollektion.

»Jeg har fragtet 200 originale papyruspapirer til Danmark for at give noget autentisk til mine kunder. Det har resulteret i, at jeg har fået et indrejseforbud i Egypten på et år. Staten mener, jeg har taget skatte ud af landet. Og sådanne ting understreger vel aktualiteten i min nuværende kollektion meget godt. Regimet i landet er stadig korrupt«.

Se mere af Amir Hassans arbejde på Twelvepieces’ website.

Læs også: Hold øje med: M+RC Noir indkapsler stærkt tidens streetwear

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af