Jeg har haft det samme tøj på hele ugen – og det er der selvfølgelig en god grund til

Jeg har haft det samme tøj på hele ugen – og det er der selvfølgelig en god grund til
Foto: Emil Vinther/Soundvenue

KOMMENTAR. For et par uger siden landede der en mail i indbakken, som fangede min opmærksomhed. Moden handler meget om bæredygtighed for tiden, som du nok har lagt mærke til, og mange brands skriver for at fortælle, hvor ansvarsbevidste de har været med deres nye økologiske bomuldskollektion. Men denne mail var noget andet.

Under emnefeltet ‘Kan man gå i det samme tøj en hel uge’, skrev afsenderen Tina Werborg blandt andet: »Målet med mit lille eksperiment er på en hel enkel måde at fortælle, at meget af det, vi går og tror omkring tøj, påklædning og mode, ikke passer«.

Hun havde læst min artikel om Marie Kondo og vores overforbrug og tænkte, at det var noget for mig at prøve. Altså at have det samme tøj på en hel uge – og hvorfor ikke?

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Et outfit, en uge (@etoutfit_enuge) den

Et billede af Tina Werborg i et af de outfits, hun har brugt en uge i træk

Jeg er godt nok netop typen, der ikke synes, man kan have det samme på to dage i træk. Det sender det forkerte signal til omverdenen, altså at man vil blive opfattet som en usoigneret type, der ikke vasker sit tøj.

Jeg vasker dog ikke mit tøj hele tiden, men skaber bunker af tøj på en stol i soveværelset, som går i rotation i nogle uger, før det ryger i maskinen.

Men ideen om tage udfordringen op og igen mærke, hvordan mange af vores forestillinger om tøj kun eksisterer i vores egne hoveder, tiltalte mig.

Werborg har selvfølgelig selv levet efter princippet, ligesom hun hver uge udfordrer forskellige mennesker til at gøre det på sin nystartede Instagram-profil. Og der har nærmest aldrig været nogen, der har bemærket noget, selv ikke efter hun har fortalt folk, at hun har gået i det samme tøj hele ugen.

»Jeg fornemmede nærmest, at jeg fik flere kommentarer, om at jeg var velklædt, end jeg plejede at gøre«, fortæller hun og griner.

(Foto: Emil Vinther/Soundvenue)

Nu har jeg så haft min sorte cap, sorte sweatshirt, blå jeans og Asics-sneakers på i en hel uge, og der er heller ikke nogen, som har undret sig på mit arbejde eller andre steder. Det kan selvfølgelig være af ren høflighed, men jeg tvivler på, at nogen har bemærket det.

Det er selvfølgelig også næsten snyd at vælge et så neutralt outfit, og måske havde folk lagt mere mærke til det, hvis mit tøj havde larmet noget mere. Jeg ville nok også have haft sværere ved at gå i det samme hele ugen, hvis det var et mere opsigtvækkende look, jeg havde valgt.

»Kommer vi så alle sammen til at gå i sort og grå og jordfarver? Det er ikke, fordi jeg synes, at folk altid skal gå i det samme tøj i en uge, men det har i hvert fald være med til at sætte nogle andre tanker i gang hos mig«, siger Werborg, da jeg snakker med hende.

»Vi kan ikke forvente, at det er alle mulige andre, der skal forandre tingene. Vi kan selv blive modeaktivister«.

Noget galt med tøjbranchen

Og eksperimentet er en interessant bevægelse i den retning. Jeg tænker selv mere og mere over mit forbrug og lægger allerede låg på mange købsimpulser, så jeg ved ikke, om jeg føler, at jeg har set lyset i denne uge, men det understreger i hvert fald bare, at det giver mening at eje mindre, men bedre tøj.

»Jeg har altid elsket tøj og ligesom alle andre købt alt for meget i for dårlig kvalitet syet af underbetalte i lande langt væk. For fire år siden så jeg filmen ‘True Cost’ (en dokumentarfilm fra 2015 om fast fashion-industrien, red.), hvor det for alvor gik op for mig, at der er noget helt galt med tøjbranchen«, fortæller Werborg, der stødte på ugeeksperimentet igennem en udenlandsk journalist, og så besluttede hun sig for selv at prøve.

»Det er jo kun en lille forandring, og så overskrider den alligevel så mange af de ting, vi tror gælder for tøj og mode. At tøj bliver hurtigt beskidt, at det kun sidder pænt, når det er nyvasket, at andre går vildt meget op i, hvad vi har på, og lægger mærke til det og så videre«.

Werborg er også selv begyndt at tage færre ture i H&M.

»Shopping er ligesom trøstespisning. Forskning viser også, at det gør os ulykkeligere – følelsen af, at vi hele tiden skal have nyt tøj på, fordi der er andre, som fortæller dig, hvad der er smart«, siger hun.

Jeg skal helt sikkert have noget andet tøj på i morgen, og det skal ikke være sort, men jeg vil opfordre dig til at tage Werborgs udfordring og til at tænke over dit forbrug og dine forestillinger om tøj. Tøjmærkerne gør det i hvert fald ikke for dig.

Du kan læse mere om Tina Werborgs ‘Ét outfit, én uge’-projekt HER.

Læs også: Marie Kondo viste mig én ting, og det har intet med oprydning at gøre

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af