JAZZ: Beijbom Kroner Big Band

Fra tilskuerpladserne kan man fredag kl. 15 i Statens Museum for Kunst gennem panorama vinduer på størrelse med 2 tennisbaner se ud på volden, hvor sommerregnen falder blidt. Damer lufter deres hunde og kigger nysgerrigt ind på os (og vi kigger på dem). Omkring 150 mennesker har valgt at skyde festivalen af sted med latinamerikanske rytmer ved Beijbom Kroners i alt 20 mand store big band. Den kæmpe hvide marmorhal skaber en mere andægtig stemning end man finder ude på de københavnske torve, og der er ikke en eneste fadøl i miles omkreds.

Den argentinske gæstestjerne Marcelo Nisinman stjæler billedet fra første takt med en sjælfuld harmonika intro. Både orkester og publikum tryllebindes af denne “harmonika gunslinger” som, ligesom i en westernfilm, kigger bestemt og koncentreret ud på publikum så alle bliver suget ind i situationen. Harmonikaen og musikken synes ikke at forstyrre ham i denne John Wayne-agtige manøvre…han er skrap!

Kroner er erfaren jazzbassunist og arrangør men finder ligesom hans forbillede Charles Mingus stor inspiration i latinamerikansk musik. Den gennemgående stil er med Erling Kroners egne ord Tango Nuevo. -Man tilsætter tangomelodier nye rytmer og klange men beholder spændtheden og det kantede (til tider march-lignende) udtryk , hvilket bandet gør utrolig smagfuldt og livligt.
Trommeslageren Beijbom leverer normalt Funky BigCity Backbeat Grove-numre (alla biljagter gennem San Franciscos gader i 70ernes actionfilm) men det element af bandets repertoire er blevet neddæmpet en smule. I stedet synger den anden gæstesolist Diana Nu^nez en række Jobim numre og ballader, hvilket hun gør glimrende.

Der er habile danske og svenske musikere på alle pladser i bandet, og de spiller tight som en delfins røvhul, da de lige har været i studiet og indspille pladen “Tango for Bad People” med selv samme solister. Ud over det har bandet formået at skabe en “sound” i hornarrangementerne, som er super fede, og der er en rød tråd gennem alle numrene. Både Beijbom og Kroner forkæler os med egenkompositioner af høj klasse hvilket beriger koncertoplevelsen markant. Derudover er musikerne alle begavede solister, hvilket gør at tiden flyver af sted og at numrene ikke føles lange.

Beijbom Kroner giver et kvalificeret bud på bigbandmusik alla 2004. Koncerten er den bedste bigbandoplevelse jeg har haft i lang tid. Hvis du høre til en af dem der luftede hunden på volden ved tretiden i fredags (eller havde du fundet en fadøl), så tjek dem ud ved næstkommende lejlighed!

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af