Manual & Syntaks

Jonas Munk Jensen, der trods sine kun 23 år har været vidt omkring og nu foreløbigt er endt hos California-selskabet Darla Records, har i den grad ladet musikken vokse, sprede og forgrene sig på det seneste album ‘Golden Sun’, som er lavet sammen med vennen Jakob Skøtt fra Odense-kvarteten Limp.

Lad os bare kalde det electronica, dreampop eller ambient postrock. De ferske hiphop-beats og organiske guitarer og sang- og synthflader vil alligevel komme til at overraske. Her er ganske enkelt tale om en fyldighed, kun de allerfærreste kan matche. Det komplekse kommer til at lyde let, og midt i den luftige og helt igennem ubesværede produktion, er der konstant plads til at både fascineres og forføres.

Hvor man med Manuals seneste album, forårets gennem-ambiente ‘The North Shore’, godt kunne risikere ikke at opdage, at man havde sat det på anlægget, er der her tale om et på én gang højtråbende udadvendt og dybt velorganiseret og koncentreret materiale, der kan løfte én med langt ud af tid og sted.

Det kunne handle om en drøm om Amerika, når man på albummets første halvdel med den buddhistiske titel ‘Nissarana’, i åbningsnummeret ‘Eudaimonia’ hører en knægt fortælle, hvad skateboarding handler om, når man i titelnummeret, der er fyldt med både frustrationer og mystiske drømme, uundgåeligt trucker med på beatet som en anden James Dean, når man mindes vidderne i Kerouacs ‘On the Road’ i skæringen ‘Sal Paradise’, og når man bare får lyst til drøne rundt i Vice City med det hele som soundtrack.

Det kunne handle om aftenskumringen, når albummet med det elegante mellemspil ‘Gacela’ dribler over i anden halvdel, ‘Sundazed’, hvor bølgerne skummer igennem numrene ‘Trees of the Evening’ og ‘Inez’, vinden luner i ‘A Perfect Solitude’, mørket breder sig i ‘The Sizzle of the Stars’ og luften pibler af friskhed i afslutningsbraget ‘Sunset Rider’.

Det kunne selvfølgelig også handle om så meget andet. Sikkert er det i hvert fald, at hvis man lader sine sanser skue mod den gyldne sol, så er aftrykket eftertrykkeligt.

Vil man kun købe ét godt dansk produceret album i år, så må man på nettet og købe det fra USA, for så skal det helt sikkert være Manual & Syntaks’ mesterstykke. Det er helt enkelt overvældende.

Manual & Syntaks. 'Golden Sun'. Album. Darla Records/Import.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af