Jel

Beatmageren Jel har det bedst, når han bevæger sig rundt i sit kringlede, mørke musikalske univers. Derfor er det næppe nogen tilfældighed, at han er havnet hos det tungsindige og progressive hiphop-kollektiv Anticon, hvor han de sidste syv år har udgivet adskillige plader med diverse åndsfæller i henholdsvis Themselves, Subtle og 13 & God.

‘Soft Money’ er Jel’s andet soloalbum og fortsætter den dystre, men også samfundsbevidste linje, som Anticon har lagt for dagen gennem de seneste år. Åbningsnummeret ‘To Buy a Car’ sætter tonen an med sit antimaterialistiske budskab »Don’t buy this product, you don’t need it«, og ‘All Day Breakfast’ marcherer med sine tunge og statiske trommer videre på en musikalsk ekskursion i spøgelsesagtig hiphop.

Selvom det til tider bliver meget råt og abstrakt, så formår Jel at skabe nogle velkonstruerede og luftige instrumentalnumre, hvor der er højt til loftet. Det kontrastfyldte univers, hvor uhyggen ulmer, kan virke nærmest skræmmende ved først lytning, men ved nærmere genhør både smukt og dragende. Lyt bare til den atmosfæriske ‘All Around’, der oven i købet velsignes med tyske Stefanie Böhms insisterende vokal.

Og så kommer den politisk skarpe tunge naturligvis også til udtryk på denne Anticon-udgivelse. Pedestrian gæster ét nummer og Wise Intelligent (fra hedengangne Poor Righteous Teachers) går i flæsket på den amerikanske udenrigspolitik på pladens måske bedste nummer, førstesinglen ‘WMD’. ‘Soft Money’ er et album med både substans, råderum og fabelagtige beats, der ikke er hørt meget bedre siden DJ Krush’s velmagtsdage.

Jel. 'Soft Money'. Album. Anticon/VME.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af