Roskilde 06: Sigur Rós – mageløs messe

De dybe, soniske lyde og de vandlignende projektioner i slowmotion på tæppet foran scenen var allerede inden koncerten med til at forberede publikum på den helt specielle messe, der ventede dem. For mens mørket sænkede sig uden for teltet tog fire islændinge godt suppleret af strygere og blæsere publikum med på en rejse langt under havets overflade. Langt væk fra verdens larm, støvede festivalpladser og afdankede rockstjerner fandt man stilhed og skønhed, smerte og larm i bedste forening.

Bag et gennemsigtigt tæppe gik de på, og første nummer blev gennemført, mens man kun kunne ane deres magre konturer projiceret op på aquarievæggen. Soniske lyde blev til hvalsang, knirkeknas-lyde blev til delfinpludder, og diverse pling-plang klokkeinstrumenter blev til bobler i vandet i takt med, at deres trademark-crescendo langsomt blev opbygget. Derefter gik tæppet, og som var det juleaften, jublede publikum forventningsfuldt, for nu var vi i sandhed nået til Kong Neptuns Rige. Let the katharsis begin.

I Sigurs badekar praler man ikke af at have dybhavets farligste klo, men det bliver så rigeligt opvejet af den fantastiske cocktail af skønhed og støj, der fremført med en ægte inderlighed og i det rette mix er en drink, der kan slå selv den stærkeste sømand af dækket. Det er ikke testosteron, der præger musikken hos de mere eller mindre stillestående musikere, og ja, det er sgu sentimentalt, men for faen hvor er det smukt. Eneste minus denne aften var, at numrene fra det seneste, og lidt mere lunkne, album ‘Takk’ måske ikke trak samme blanke øjne og måbende miner som de ældre numre.

Som en perfekt afstemt finale rullede tæppet for igen, inden aftenens sidste nummer eksploderede, og musikernes skikkelser flimrede stroboskobisk i takt med projektioner og lys. »Havet er skønt«, synger krabben i Disneys ‘Den Lille Havfrue’. Og det var det. Polerne smeltede, og publikum udviklede gæller. Efter koncerten og fire fremkaldelser med dybfølte buk fra det sammenlagt 14 mand store ensemble kunne publikum svømme videre ud i Roskildenatten med en behagelig gang dykkersyge.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af